Görüş Bildir
Haberler
İstanbul Sözleşmesi'nin Feshini Talep Eden Heyet Tepkilerin Odağında: 'Kafayı Cinsiyete Takmışlar'

etiket İstanbul Sözleşmesi'nin Feshini Talep Eden Heyet Tepkilerin Odağında: 'Kafayı Cinsiyete Takmışlar'

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sundukları raporla İstanbul Sözleşmesi‘nin feshini talep eden Türkiye Düşünce Platformu heyeti sosyal medyanın gündeminde. Raporu değerlendiren Gazeteci Murat Yetkin, 'Kafayı cinsiyete takmışlar' derken, sosyal medyadaki bazı kullanıcılar heyetteki isimlerin bir araya geldiği fotoğraf karesi için 'kadın düşmanlığının sembolik bir görüntüsü' yorumunu yaptı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye Düşünce Platformu heyeti, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ı ziyaretleri sırasında

AKP hükümeti 'Türk aile yapısına zarar verdiği' gerekçesiyle İstanbul Sözleşmesi'ni feshetmek isterken hak savunucusu kadın örgütleri ise sözleşmenin tam anlamıyla uygulanmasını talep ediyor. 

Son olarak Pınar Gültekin cinayetiyle birlikte yeniden gündeme gelen sözleşme için sosyal medyada #İstanbulSözleşmesiYaşatır etiketiyle çağrılar yapılıyor.

Öte yandan İslamcı kimlikleriyle öne çıkan isimlerin oluşturduğu Türkiye Düşünce Platformu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sundukları rapor konuşuluyor.

Gazeteci Murat Yetkin, bu raporun içeriğini Yetkinreport'ta değerlendirdi.

"Kafayı cinsiyete takmışlar"

"Kafayı cinsiyete takmışlar"

Yazıdan bir bölüm şöyle:

“Kafayı cinsiyete takmışlar. Toplam on üç sayfa olan ama kapak, imzalar ve kendilerini tanıtım sayfalarını çıkarınca seyrek yazılmış on sayfadan oluşan raporu okuduğumda zihnimde beliren cümle bu oldu: kafayı cinsiyete takmışlar. Bu kısa raporda toplam 38 kere “cinsiyet” kelimesi geçiyor, en çok kullanılan kelime. Kadına şiddete karşı İstanbul Sözleşmesinin fesih edilmesini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan talep eden rapordan söz ediyorum. Türkiye Düşünce Platformu tarafından hazırlanıp Mayıs 2020’de sunulmuş. Başlığı: İstanbul Sözleşmesine Yönelik Hukuki ve Psikososyal Değerlendirme raporu.

Raporu kimlerin hazırladığına ve içeriğine geleceğim ama önce şunu söylemek gerekiyor. Erdoğan’dan İstanbul Sözleşmesinin feshini isteyen rapor aslında Cumhurbaşkanına hakaret anlamına geliyor. Çünkü “Bunları nasıl zamanında göremedin de imzaladın, bir de Avrupa ülkelerine imzalattın?” anlamına geliyor. Malum, tam adı “Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi” olan raporu ilk imzalayan hükümet, dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın AK Parti hükümeti.

Gelelim raporda yazılanlara

İnternet sitelerinde kendilerini “Ümmetin buluşma noktası” sloganıyla tanıtan Türkiye Düşünce Platformunun Erdoğan’a kendi imzaladığı sözleşmeyi fesih etmesini “yerinde olacağını” söyleyen” raporu özetliyorum.

  • İstanbul Sözleşmesi toplumsal cinsiyet eşitliği kavramıyla “kadın ve erkek ilişkilerinde sonu cinsiyetsizliğe varan bir ideolojiyi” imzalayan ülkelere dayatıyormuş.

  • Raporun yazarları, “kadınların daha maskülen, erkeklerin ise daha feminen bir davranış şekline kaydığını” zaten gözlemliyormuş. Sözleşme toplumu “cinsiyetsizleştirmeyi” amaçlıyor, cinsiyet algısı tamamen silinmek isteniyormuş. (Gerçekten kafayı fena takmışlar, ciddi söylüyorum.)

  • Sözleşmenin, “kadın-erkek eşitliğini sağlamaktan ziyade toplumun din, sosyal ve kültürel kodlarıyla oynamayı hedeflediğine inanılmaktaymış”. (Başka kimlerin inandığı yazılmamış.)

  • Toplumsal cinsiyet kavramıyla aile kurumunun zayıflatılması amaçlanıyormuş. Çünkü mesela aile içi şiddet vakalarında “dağılacak aileyi huzura kavuşturacak” uzlaştırma imkânları reddediliyormuş. Toplumun din, kültür, örf, töre, namus, edep kavramlarının değersizleştirilmesi amaçlanıyormuş.

Bundan sonra şiddet kavramına giriyoruz ki, işler iyice çığırından çıkıyor.

Raporun imzacıları, Erdoğan’ı kendisinin imzaya açmış olduğu kadına şiddete karşı İstanbul Sözleşmesini tutarsız iddialarla kınayıp fesih etmesini istiyorlar.

  • Raporun imzacılarına göre, “Töre cinayeti, namus cinayeti gibi kavramsallaştırmalar da”, şimdi sıkı durun, “iyi niyetli olmaktan çok toplumu ayakta tutan değerlerin itibarını azaltmaya” yönelikmiş.

  • Zaten Sözleşmede şiddetten söz ediliyor ama neyin şiddet olduğu tanımlanmıyormuş. Rapora imza koyanlar neyin şiddet sayılıp sayılmayacağını merak ediyorlar.

  • Aile içi şiddet yerine ev içi şiddet denmek suretiyle “evlilik veya akrabalık ilişkileri dışında partner, sevgili, farklı cinsel eğilimler de hukuk, koruma alanına dahil ediliyormuş. Birilerinin bu rapor imzacılarına Anayasanın ikinci maddesini, bütün yurttaşların eşit ve can güvenliklerinin evli ya da akraba olsun olmasın devlete emanet olduğunu hatırlatması gerekiyor.

  • Sözleşme, “her türlü cinsel sapma hareketini, cinsel yönelim kavramı ile meşrulaştırıyor ve ahlaki ve toplumsal yaptırımlardan muaf” kılıyormuş. Anayasada hukuk devleti diyorsa ve ortada suç varsa bunun hukuki yaptırımı olur, “ahlaki ve toplumsal yaptırım” ile ne demek istiyor acaba ahlak zabıtası rapor imzacıları.'

Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Türkiye Düşünce Platformu heyeti sosyal medyanın gündeminde 👇

Türkiye Düşünce Platformu heyeti sosyal medyanın gündeminde 👇
İçeriğin Devamı Aşağıda

İmzalayan ve onaylayan ilk ülke Türkiye olmuştu

İmzalayan ve onaylayan ilk ülke Türkiye olmuştu

11 Mayıs 2011'de İstanbul'da imzaya açıldığı için 'İstanbul Sözleşmesi' ismiyle anılan Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'ni imzalayan ve onaylayan ilk ülke Türkiye olmuştu.

1 Ağustos 2014'te yürürlüğe giren İstanbul Sözleşmesi toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesine dayanıyor.

Sözleşmenin amacı ve kapsamı hakkındaki içeriğimiz 👇

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Adem Sözüer: 'Sözleşmeden çıkmak devletin kendini ve hukuku inkarı olur'

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Adem Sözüer: 'Sözleşmeden çıkmak devletin kendini ve hukuku inkarı olur'
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
388
106
27
16
13
7
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Şiddete uğrayan aşırı muhafazakar kadınlar zaten kocamdır sever de döver de diye düşünüp şikayetçi olmuyorlar. Sizin aile birliginize yaşam tarzınıza zaten ... Devamını Gör

Melih

Burada katilamicam maalesef bence bu durumun muhafazakarlikla iliskisi yok cahillikle iliskisi var sosyal medyada goruyoruz iste sagci olmadigi belli olan in... Devamını Gör

imo teph

Tüm samimiyetim ve cehaletimle soruyorum, lütfen bu zihniyetten biri bana yanıt versin, Müslüman erkeklerin kadınlarla alıp veremediği nedir? Müslüman erkekl... Devamını Gör

Bozkurt

AKP'nin 28 Şubat sömürüsünü yiyen kadın varsa hâlâ iyi baksın şu fotoğrafa.