Görüş Bildir
Haberler
İnsanların Sizi Sevmesini Sağlamanın En Basit ve Etkili Yolu: Benjamin Franklin Etkisi

İnsanların Sizi Sevmesini Sağlamanın En Basit ve Etkili Yolu: Benjamin Franklin Etkisi

Sizi sevmeyecekmiş gibi olan insanların bile kalplerinin kapılarını açmaya hazır olun.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Benjamin Franklin, ABD'li dünyaca ünlü yayımcı, yazar, mucit, filozof, bilim insanı, siyasetçi ve diplomattır.

Benjamin Franklin, ABD'li dünyaca ünlü yayımcı, yazar, mucit, filozof, bilim insanı, siyasetçi ve diplomattır.

Hatta kendisi yüzüne hasret kaldığımız, hayallerimize bile giremeyecek derecede ulaşılmaz olan 100$'ın üstünde de yer almaktadır. Peki nedir bu Benjamin Franklin Etkisi hemen açıklayalım:

Benjamin Franklin Etkisi,

Benjamin Franklin Etkisi,

Kendisinden hoşlanmadığınız yahut olumlu olumsuz bir duygu beslemediğiniz bir insana iyilik yaptığınızda aranızdaki enerjinin ve duyguların pozitif yönde değişmesidir.

Peki Benjamin Franklin Etkisi adını nereden alıyor?

Peki Benjamin Franklin Etkisi adını nereden alıyor?

Benjamin Franklin kendi yaşamını anlattığı eserinde rakipleriyle nasıl anlaştığının sırlarını bir örnekle açıklıyor: Siyasi bir rakibinin kütüphanesinde nadir ve önemli olan bir kitabını birkaç günlüğüne ödünç istiyor ve ardından kitabı iade ederken kendisine yapılan bu 'iyilikten' dolayı minnet dolu olduğunu yazdığı bir mektupla beraber gönderiyor. Böylece kişiler de iyilik yaptığı birine karşı olumsuz duygular besleyemiyor. Bu durum ise Bilişsel Tutarsızlık Teorisi ile ilişkilendiriliyor.

Benjamin Franklin Etkisi "Bilişsel Tutarsızlık Teorisi" ile açıklanmaya çalışılır.

Bilişsel Tutarsızlık Teorisi ise hoşlanmadığınız birine iyilik yapmanız sonucunda ortaya çıkar. Hem sevmeyip hem de iyilik yapmak tutarsız bir durumdur. Bu tutarsızlığı ortadan kaldırmak için de iyilik yapılan kişiye artık daha olumlu duygular beslenmeye başlarız bu nedenle de duygularda ve tutumda değişiklik meydana gelir.

Yapılan bir deneyde, araştırmayı yapan kişi katılımcılara önce para veriyor. Ardından ise "kendisine bir iyilik yapmalarını" dileyerek parayı geri istiyor.

Bu deneye katılan kişilere sorulduğunda ise olaydan sonra katılımcılar araştırmacıyı daha da sempatik bulduğunu söylüyor. Bir başka durum ise satranç oynarken yardım isteyen kişiye yardım edenler daha da sıcak hisler beslediklerini dile getiriyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Size karşı daha olumlu duygular beslemesini istediğiniz kişiden iyilik isteyin.

Size karşı daha olumlu duygular beslemesini istediğiniz kişiden iyilik isteyin.

Nasıl ki yardım eden kişiler yardım ettikleri kişilere daha pozitif ve sıcak duygular beslemişse siz de bu ortamı yaratmak için ilk adım olan iyiliği, yardımı karşıdan talep edin.

Size hayır deme şansını minimuma düşürün.

Eğer yardım isteyeceğiniz kişiden iyiliği istemeden önce bir iyilik yaparsanız, talep ettiğiniz iyilik karşısında olumsuz yanıt vermesini en aza indirmiş olursunuz tabii aradan çok da süre geçmemesi gerekli. Ayrıca bunu karşılık bekliyormuş edasında da yapmamalısınız. 'Ben senin için şunu yapmıştım sen de şunu benim için yapar mısın?' tarzı veya üslubuyla kimse karşı karşıya kalmak istemez ve siz umduğunuz sevginin aksine daha da sevilmemeyle karşılaşabilirsiniz. Yaptığınız iyiliği dillendirmeden ve unutturmadan yardımınızı isteyin.

Yapılan iyiliğe karşılık verin.

Aradan çok zaman geçmeden siz de küçük de olsa iyilik yapmayı unutmayın. Hem bu sayede bir sonraki yardım talebinize de olumlu cevap alma olasılığını arttırır.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?  Yorumlarda buluşalım. 👇

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
28
10
6
4
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
therealist

Sabah sabah fotoğrafların altındaki karışık açıklamaları okumak çok zor geliyor bana ya başkasına olan var mı acaba? :D beynimin %0.0002'si çalışıyor gibi hi... Devamını Gör

Ayşe Pak

Ben deniyorum bu yöntemi işe yarıyor 😃

Mr.Hate

Benjamiiiin, donun gözüküyor Benjamiiin... nerden geldiyse aklıma alkdjhlasda