Görüş Bildir
Haberler
IMF Türkiye İçin Büyüme Tahminlerini Düşürdü

IMF Türkiye İçin Büyüme Tahminlerini Düşürdü

Onedio Medya
06.10.2015 - 19:17
İçeriğin Devamı Aşağıda

Uluslararası Para Fonu (IMF) bu yıl için Türkiye'de beklediği büyüme oranını yüzde 3,1'den yüzde 3'e düşürdü.

BBC Türkçe Servisi'nin aktardığı,yılda iki kez açıklanan Küresel Ekonomik Görünüm raporunun güz sayısında Türkiye için 'Rusya ekonomisindeki yavaşlamanın etkilerinin yanı sıra siyasi belirsizliklerin Türkiye'de iç talebi baskılayacağı ve büyümenin de hem bu yıl, hem de gelecek yıl yüzde 3 civarında kalacağı öngörülüyor' ifadeleri yer alıyor.

IMF, 2016 tahmininde ise daha ciddi bir revizyona giderek gelecek yıl milli gelirin yüzde 2,9 büyüyeceğini öngördü. Fonun bir önceki tahmini 2016'da yüzde 3,6'lık büyümeye işaret ediyordu.

Enflasyon tahminleri yükseliyor

Enflasyon cephesinde ise IMF'nin tahminlerinde yükseliş var. 2015 12 aylık ortalama enflasyon tahmini yüzde 6,6'dan yüzde 7,4'e revize edilirken, 2016 için tahmin yüzde 6,5'ten yüzde 7'ye çıkarıldı.

Petrol fiyatlarındaki sert düşüşe rağmen Türk Lirası'nın yılbaşından bu yana ABD doları karşısında yaklaşık yüzde 30 değer kaybetmesi, Türkiye'de enflasyonun Merkez Bankası'nın ve IMF'nin tahminlerinin üzerinde kalmasına yol açıyor.

Türkiye istatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan son Eylül ayı enflasyon verisinde de yıllık enflasyon yüzde 7,95'e yükselmiş, gıda enflasyonundaki yıllık artış yüzde 10'u aşmıştı.

IMF Dünya Ekonomik Görünüm raporunda Türkiye için cari açık beklentilerinde ise inişli-çıkışlı bir tablo var.

Cari açığın milli gelire oranı tahminini bu yıl için yüzde 4,2'den yüzde 4,5'e revize eden IMF, 2016 için tahminini yüzde 4,8'den yüzde 4,7'ye yükseltti

IMF'nin işsizlik beklentileri ise iyileşme kaydedilen alanlardan.

2015 işsizlik tahmini yüzde 11,4'ten yüzde 10,8'e, 2016 tahmini ise yüzde 11,6'dan yüzde 11,2'ye revize edildi.

Düşük emtia fiyatlarıyla yaşamak

Raporun küresel ekonomiye değinen bölümlerinde ise gelişmiş ülkelerin 2008 krizini atlatarak ılımlı büyüme trendlerine devam ettiği vurgulansa da özellikle petrol, doğalgaz gibi emtia ihracatına dayalı gelişen ülke ekonomilerinde yavaşlama yaşandığına vurgu yapılıyor.

Her ne kadar gelişen ülkeler arasında karışık bir büyüme yapısı olduğunu vurgulasa da IMF'ye göre özellikle Çin'de yavaşlayan üretim, diğer tüm gelişen ülkeler üzerinde de baskı oluşturuyor.

IMF'nin dünya ekonomisi için 2015 büyüme tahmini ise yüzde 3,1.

BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0