Görüş Bildir
Haberler
İlber Ortaylı'dan Cem Yılmaz'a Ünlü İsimlerin Tavsiye Ettiği 19 Film

İlber Ortaylı'dan Cem Yılmaz'a Ünlü İsimlerin Tavsiye Ettiği 19 Film

Bender
06.02.2021 - 09:45

Şimdiden keyifli seyirler :)

Film bilgileri için kullandığımız kaynaklar; 1, 2, 3

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Nejat İşler - Canım Kardeşim

IMDb: 8.8

Film, yokluk içindeki bir ağabeyin hasta kardeşi için verdiği mücadeleyi konu eder. Murat, kardeşi Kahraman ve yakın dostu Halit ile birlikte yoksulluk içinde yaşamaktadır. Kahraman’ın lösemi olduğunu öğrenen Murat ve Halit’in dünyası yıkılır. Doktora göre Kahraman’ın üç aylık ömrü kalmıştır. Artık iki dostun tek gayesi Kahraman’ı mutlu edebilmektir.

2. İlber Ortaylı - Leopar (Il Gattopardo)

IMDb: 8.1

Sicilya, 1860. Prens Salina, Garibaldi’nin reformlarından ve İtalya’nın birleşmesinden endişelenir. Yeğeni Tancredi ile zengin bir tüccarın kızı olan Angelica’nın evliliği dolayısıyla ailesi de bir dönüşüm geçirmektedir. Nihayet, şaşaalı bir baloda prens, orta sınıfın yükselişinin kaçınılmaz olduğunu idrak eder. Leopar, hem Visconti’nin en iyi filmlerinden hem de gelmiş geçmiş en iyi tarih filmlerinden biri kabul edilir.

3. Andrei Tarkovsky - Persona

IMDb: 8.1

Bir hemşire, konuşmayı reddeden, herhangibir psikolojik rahatsızlığı olmamasına rağmen çevresiyle iletişimi tamamen kesmiş bir aktristin bakımını üstleniyor. İkisi bir yazlıkta birlikte zaman geçirirken, birinin sessizliği nedeniyle açılan kışkırtıcı ve korkutucu kişilik çukuruna diğerinin (hemşirenin) karakteri düşüyor ve kendini en ince detayları ile açık etmeye başlıyor. Ve bir süre sonra hemşirenin kendi karakteri yok olup tamamen aktristin karakteri içinde eriyerek şekil değiştiriyor. Sessizliğin gücü, karakter olmak, oynamak, kişilik ve kadın kimliği üzerine bir başyapıt. 1966 yılından sonraki sinemayı en çok etkilemiş ve hatta onu bizzat yaratmış olan filmlerden biri Persona.

4. Tuncel Kurtiz - Nashville

IMDb: 7.8

ABD, Vietnam Savaşı’nın gölgesi altında olmasına rağmen, Nashville’de hayat tüm sıradanlığı ile devam etmektedir. Country müzik piyasasının merkezi olan Nashville’de müzisyenler arasında kıyasıya bir rekabet vardır. Country yıldızları, yıldız olmak isteyen amatörler, hippiler, bağımsız bir başkan adayı, İngiliz bir gazeteci; birbirinden bağımsızmış gibi görülen her karakter sonuçta birbiri ile bağlantılıdır ve her biri beklenmedik olan sonu hazırlar.

5. Onur Ünlü - Tabutta Rövaşata

IMDb: 7.8

Tabutta Rövaşata, Rumelihisarı civarında yaşayan evsiz Mahsun'un gerçek ve ibret verici hikayesini anlatıyor. Mahsun, soğuk gecelerde ısınmak için araba çalıp sabaha kadar gezdikten sonra çaldığı arabaları yıkayıp temizleyerek eski yerlerine bırakmaktadır. Bu tür riskli bir ısınma metodunun faturasını sürekli olarak karakoa alınıp dayak yiyerek ödemektedir. Eroinman bir kıza duyduğu platonik aşk onun giderek karanlık bir hal alan yaşamını çok kötü yönde etkileyecektir. Montpellier, Torino ve San Fransisco başta olmak üzere bir çok festivalde ödül alan film, çok küçük bir bütçeyle ve kısa zamanda kotarılmış olmasına rağmen büyük bir beğeni toplamayı başarmıştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Martin Scorsese - Gece Yarısı Kovboyu (Midnight Cowboy)

IMDb: 7.9

Texas'lı bir genç adam, büyük umutlarla New York'a gelir. Tek amacı, çok güvendiği erkekliğini kullanarak 'hanımlara hizmet sunmak' ve bu yolla köşeyi dönmektir. Ama hiçbir şeyin beklediği gibi olmadığını görür, kaldırımlara ve eşcinsel sinemalarına düşer. Bu acılı serüvende karşılaştığı veremli bir İtalyan göçmeni, onun tek gerçek dostu olacaktır.

7. Nuri Bilge Ceylan - Andrey Rublyov

IMDb Puanı: 8.3

15. yüzyılda Tatarların saldırıları altında inleyen Rusya’dayız. Andrei Rublev hem bir keşiş hem de ikona ressamıdır. Barbarlık, şiddet ve kana kontrast olarak doğanın mucizevi güzelliği ve inanç Rublev’in beslendiği kaynaktır. Ne var ki bir köylü kızını tecavüzden kurtarmak için bir adamı öldürmek zorunda kaldığında hayatı ve Tanrı inancını yeniden sorgular. Yaratıcılık ateşinin, konuşmama ve resim yapmama yemini eden Rublev’in içinde yeniden yanmaya başlaması için toy bir delikanlının dev bir çanı imal etmesini seyretmesi gerekecektir. Bu aslında sanatçı keşişin eserlerine gerçek rengin ve hayatın da gelmesinin işaretidir.

8. Geoge R. R. Martin - Oz Büyücüsü (The Wizard of Oz)

IMDb Puanı: 8.1

 Halası ve amcasıyla çiftliklerinde mutlu bir yaşantısı olan Dorothy, sevimli köpeği Toto komşusu tarafından elinden alınmak istenince evden kaçar. Pişman olup geri dönmeye çalıştığı sırada bir hortuma yakalanır ve kendisini Oz'un renkli dünyasında bulur.

Üzerine düştüğü ev, Doğu'nun Kötü Cadısı'na aittir. Onu öldüren Dorothy birden bire Oz'un en ünlü şahsiyeti haline gelir. Kardeşini öldüren Dorothy'den intikam almak isteyen Batı'nın kötü cadısı, genç kızın peşine düşer. Cadıdan kaçan Dorothy, Oz Büyücüsü'nün yardımını istemek için onun yaşadığı Zümrüt Şehri'ne gider.

Dorothy, yolda 3 yeni arkadaş edinir. Kalpsiz Teneke Adam, beyinsiz Korkuluk ve korkak Aslan, uzun yolculuklarında Dorothy'e yardım eder ve onu korurlar. Yolculuğu başarıyla atlatmaları, kahramanlarımızın dileklerinin olmasını sağlayacaktır.

9. Christopher Nolan - 12 Kızgın Adam (12 Angry Men)

IMDb: 8.9

Genç bir adam babasını öldürme suçuyla yargılanmaktadır.12 tane jüri tartışmak için bir odada toplanırlar. Bu jürilerden 11 tanesi çocuğun suçlu olduğunu söyler ama 8.jüri suçsuz olduğunu söyler. Diğer jüriler ona kararını değiştirmesinde ısrar etmektedir ama tartışmadan kararını değiştirmeyecektir çünkü boş yere masum bir çocuğu ölüme göndermek istememektedir. Sadece bir odada geçen ve sadece konuşma üzerine yapılmış ve klasikler arasına girmiş Sidney Lumet in başyapıtı, sinema tarihinin en önemli filmleri arasında gösterilmektedir.

10. Burak Aksak - Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni

IMDb: 7.8

Aşk filmi çekmekten sıkılmış olan Haşmet elinde kendi deyimiyle “toplumsal içerik taşıyan dönem filmi” ne ilişkin bir senaryo ile her kapıyı çalar. Sonunda yapımcı Abdülkadir’i ikna eder. Fabrikatör ve kızını rehin alan bir teröristin aralarında geçen bir öykünün başrolünü Müjde Ar’a teklif eder. Kabul görmeyince rolü daha önce hiçbir filmde oynamamış Jeyan’a verir. Fabrikatörü ise, eski sanatçı arkadaşı alkolik Nihat’a ısrarlarına dayanamayarak oynatır. Çok kısıtlı bütçesiyle çekime başlarlar. Çekim sırasında Nihat, kriz geçirip ölür. Haşmet, rolünde de onu öldürüp çekimi sürdürür. Bu arada yapımcı Abdülkadir piyasayı dolandırıp kaçar. Haşmet, ne olursa olsun onun için her şeyden önemli bu filmi tamamlayacaktır. Jeyan ise teröristi oynayan Tarcan’la yakınlaşır. Haşmet kıskanır ve ikisini de önce kovar, sonra filmi bitirmek için yalvar yakar geri alır. Ses kayıtlarının montajını, kopyalarını, afiş ve davetiyeleri binbir güçlükle tamamlar. İlk gösterime kimse gelmez, çalışanlar da filmi beğenmez. Haşmet yıkılır, çocuklarıyla vedalaşır, intihara kalkışır. Tam o sırada gelen bir telefondan bir aşk filmi çekme teklif alır. Umutların tükendiği yerde, bildiği işi yapacağı bu yeni fırsat onu yaşama geri döndürür...

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Steven Spielberg - Şahane Hayat (It’s A Wonderful Life)

IMDb: 8.6

İflasın eşiğine gelen George Bailey (James Stewart) bir Noel gecesinde kendini nehre atarak intihar etmek üzeredir.Doğduğundan bu yana aynı küçük kasabada yaşayan Bailey kendisini buraya ve insanlarına adamış, hoşgörülü, güvenilir ve yardımsever bir insandır. Büyük bunalımı hasarsız atlatmış ,babasından devraldığı konut ve finans şirketi aracılığı ile kasabalıların neredeyse tamamını konut sahibi yapmıştır. Kasabaya yaptığı bunca iyilik, kötü yürekli banker Henry F. Potter (Lionel Barrymore)'ın çıkarları ile çakışır. Potter, Bailey'in sürekli peşindedir artık. Bir gün aradığı fırsat çıkar ve Finans şirketine ait önemli bir miktarda para Bailey'in alkolik ve yaşlı amcası Billy Bailey (Thomas Mitchell) 'in dalgınlığı sonucunda Potter'ın eline geçer. Banka müfettişlerinin yaptığı bir denetlemeden sonra şirketin açığı ortaya çıkar. Bu iflas ve tutuklanma anlamına gelmektedir. Çareyi intiharda bulan Bailey kendini nehre atmak üzere iken yeryüzüne gönderilen melek Clarence (Henry Travers) onu ölümden kurtarır. Melek, Bailey'in bir arzusunu yerine getirerek ona 'kendisinin hiç doğmamış ve yaşamamış olduğu' bir dünyayı gösterir. Bailey kendisine gösterilen bu dünyanın hiç de güzel olmadığını görür ve insanların çevrelerine sayısız katkıları, iyilikleri olduğunu ama her zaman bunun farkına varamadıklarını anlar.

12. Quentin Tarantino - Dogville

IMDb: 8.0

İstenmeyen adam (Persona non grata) Lars von Trier'in bi' acayip filmi karşınızda. Rahatsız etmekte sınır tanımayan, bolca yasak yemiş bu filmin özeti şöyle: 30'ların Amerika'sında Rock dağlarında bir kasabadayız. Peşindeki gangsterlerden kaçan güzeller güzeli Grace, bir kasabaya sığınmak zorunda kalır. Kadına acıyan kasaba halkı, başlangıçta iyi niyetlerle kadına sahip çıkar ve arasına alır. Fakat kadının konumunun kendileri açısından da bir tehlike arz etmesiyle, aralarındaki ilişki farklı boyutlar kazanmaya başlayacaktır. Grace, kasabalının öteki yüzünü görmeye başlar ve çaresizliği bir kurban konumu almasına neden olur.

13. Stanley Kubrick - Şehir Işıkları (City Lights)

IMDb: 8.6

İyi yürekli bir sokak serserisi, kör bir çiçek satıcısına aşık olur. Kıza kendisini zengin bir adam olarak tanıtır. Sonradan hayatını kurtardığı bir milyonerin ona arkadaşça davranıp sözler vermesinden cesaretlenir. Adamın kapısını aşındırıp, sevdiği kızın gözlerinin görmesi için gerekli ameliyat parasını ödünç alabileceğini sanır. Oysa varlıklı insanlar abartılı bir kibarlık içerisinde, ikiyüzlü bir yaşam sürmeye alışkındırlar.

14. Woody Allen - Yurttaş Kane (Citizen Kane)

IMDb: 8.4

Zengin medya patronu Charles Foster Kane kendi özel şatosu Xanadu da ölür. Ölürken Son söz olan 'Rosabud'ı fısıldar. Bütün gazetelerde Kane ile ilgili değişik hayat hikayeleri yayınlanır. Genç bir gazeteci Kane'nin son sözünün ne anlama geldiğini araştırmak için görevlendirilir. Gazeteci Kane'nin yakınlarıyla iletişime geçer. Biz de Kane'nin geçmişine tanık oluruz. Bu bireysel hikaye aynı zamanda mükemmeliyetçiliğin, otoriter yönetimin hazin sonuçlarını da göstermektedir.

15. Haluk Bilginer - Sen Aydınlatırsın Geceyi

IMDb: 8.0

Karakterlerin tamamının süper kahraman olduğu bir çeşit aşk hikayesi. Karısını çok seven bir adamın hikayesi. Duvarların içinden geçebilen bir yan hakem; nesneleri oynatabilen bir kadın; zamanı durduran bir kız; bir dev; bir görünmez öğretmen ve benzeri karakterler var bu hikayede. Adam karısını çok sevmektedir, karısı onu aldatır, olaylar gelişir...

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Bernardo Bertolucci - Bitmeyen Balayı (Touch of Evil)

IMDb: 8.1

Amerikalı polis müfettişi Ramon Miguel Vargas (Charlton Heston) ve eşi Susan (Janet Leigh), balayılarını geçirmek üzere bir Meksika sınır kasabasına gidiyorlar. Ancak kasabaya gelir gelmez bir araba, altına yerleştirilen bombanın patlamasıyla havaya uçuyor ve Vargas balayında bile beladan uzak kalamayacağını anlıyor. Olayı araştırmak için yerel güvenlik güçleriyle temas kuran Vargas, karşısında sinema tarihinin en sahtekar polislerinden birisini, Hank Quinlan'ı (Orson Welles) buluyor. Cinayeti araştırırken Quinlan'ın sahte delillere başvurduğunu ve kendisinin de bizzat bu işin içinde yer aldığını öğrenen Vargas, çözüm olarak Quinlan'ı suç üstü yakalamayı kafasına koyuyor. Açılış sekansıyla sinema tarihine geçen film, kısa sürede kültleşmiş ve kara film türünün başyapıtları arasına girmiştir.

17. Engin Altan Düzyatan - Notting Hill

IMDb: 7.1

Anna Scott, dünyanın en tanınmış film yıldızıdır. Bütün magazin dergilerine kapak olmuştur ve ne yapsa anında bütün dünya bundan haberdar olmaktadır.

William Thacker ise bir kitabevi sahibidir. İşi durgundur. Cehennemden çıkmış bir ev arkadaşı vardır. Ve boşandığından beri, bir aşk hayatı yoktur.

Her ikisi için de 'bir şey' ya da 'biri' eksik gibidir. Notting Hill'de bir yerde karşılaştıklarında Anna ve William'ın aklından geçen son şey aşktır.

18. Cem Yılmaz - Muhsin Bey

IMDb: 8.6

Ali Nazik türkücü olmak için organizatör Muhsin Bey'den yardım ister. Oysa Muhsin taş plaklardaki Safiye Aylalara, Müzeyyen Senar' lara, eski Türk müziğine hastadır. Arabeske ise karşıdır. Film boyunca süren çatışmaları, dostlukları beklenmedik olaylara yol açar. Muhsin, yardım ettiği Urfalı uğruna dolandırıcılık suçuyla hapse girerken Ali Nazik ünlü bir türkücü olmuş, tutkunu olduğu kapı komşusu şarkıcı Sevda'yı da elinden almıştır. Popüler güldürü sinemasının unutulmaz örneklerinden. 

(Agah Özgüç'ün 100 Filmde Türk Sineması kitabından)

19. Ahmet Ümit - Yedi (Se7en)

IMDb: 8.6

Bir seri katil 7 ölümcül günahı işleyenleri kendi yöntemleriyle öldürmektedir. Yedi Ölümcül Günah, Hristiyanlık inançlarına göre Kibir, Açgözlülük, Şehvet Düşkünlüğü,Kıskançlık, Oburluk,Yıkıcılık ve Tembellik'tir. İki polis dedektifi bu seri katilin peşindedir. Film, Amerika'da gösterime girdiği hafta 14.000.000 dolar gelir elde etmişti. Yönetmen David Fincher imzalı film, sürükleyici konusu ve oyuncuların performanslarıyla tüm dünyada gişede büyük başarı yakalamıştı. Başrollerde Brad Pitt, Morgan Freeman, Gywneth Paltrow var. En iyi kurgu dalında 1996’da ödüle aday olan film bu ödülü alamamıştı. Özellikle sürpriz ve çarpıcı finali ile şimdiden sinema tarihinde bir klasik olarak yerini aldı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
44
7
4
3
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Halil Değerli

Dogville sinema tarihinin en iyi özgün tasarım ve özgün uygulamasıdır (Devam filmi Manderley).... .... Sen Aydınlatırsın Geceyi.... (Türk sinemasında ilk ... Devamını Gör

Halil Değerli

Damla Sönmez'in başrolünü oynadığı Sibel.... ..... Oscar'lık bir film.... Oscar'lık bir oyunculuk.... ....

Sikörtıl

Persona çok güzel bir film ama psikolojiden zerre kadar anlamayan kişiler anlamsız bulup beğenmeyecektir muhtemelen. 1966 yılına göre çok üst düzey bir film