Görüş Bildir
Haberler
İdlib'de Yükselen Tansiyon Nedeniyle Ankara Alarm Durumuna Geçti

İdlib'de Yükselen Tansiyon Nedeniyle Ankara Alarm Durumuna Geçti

İdlib'de rejim saldırıları sonucu 2 haftada 13 şehit verilirken Ankara'da tansiyon yükselmiş durumda. Bölgeye zırhlı araç ve takviye birlikler gönderilirken bir yandan da yoğun bir diplomasi trafiği yürütülüyor. 

Ankara'da Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen ve üst düzey isimlerin katıldığı 'İdlib Zirvesi'nde kararlılık vurgu yapılarak 'Hiçbir saldırı Türkiye'yi vazgeçiremeyecek, misliyle karşılık verilecektir' denildi. 

Son gelişmeler üzerine ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi'nin temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye hareket ettiği örenildi. Türkiye ve Suriye arasında arabuluculuk yapmayı teklif eden İran ise diyaloğun sağlanması için girişimde bulunmaya hazır olduklarını açıkladı.

Geçtiğimiz hafta İdlib'de 8 askerin şehit olmasının ardından, operasyonların durdurulması için Rusya'yla yoğun bir diplomasi trafiği başlatılmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Suriye rejimine operasyonlarını durdurması için Şubat ayı sonuna kadar süre vermişti.

İdlib, Suriye’de muhaliflerin geriye kalan son kalesi olarak kabul ediliyor.

Türkiye operasyonları durdurmaya çalışırken yapılan son saldırı Ankara'da tansiyonun yeniden yükselmesine neden oldu.

Son saldırıya ilişkin açıklamalar için 👇

Beştepe'de İdlib zirvesi: Hiçbir saldırı vazgeçiremeyecek

Beştepe'de İdlib zirvesi: Hiçbir saldırı vazgeçiremeyecek

Akşam saatlerinde Beştepe'de gerçekleştirilen 'İdlib Zirvesi'nde Esad rejiminin düzenlediği saldırıya karşı atılacak adımların ele alındığı belirtildi.

Toplantıya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler, MİT Başkanı Hakan Fidan, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ve İletişim Başkanı Fahrettin Altun katıldı.

Toplantıda saldırıya misliyle karşılık verileceği vurgulandı.

'Çatışmaların önlenmesi, sınır güvenliğinin sağlanması, yeni bir göç dalgasının ve insanlık dramının engellenmesi maksadıyla İdlib’de bulunan Türkiye’yi, bu kararlığından hiçbir saldırı vazgeçiremeyecektir' denildi.

Rejimin idlib saldırıları ne anlama geliyor? 👇

MSB: 115 rejim hedefi ateş altına alındı, 101 rejim unsuru etkisiz hale getirildi

MSB: 115 rejim hedefi ateş altına alındı, 101 rejim unsuru etkisiz hale getirildi

Bugün 5 askerin şehit olduğu 5 askerin de yaralandığı saldırının ardından Mİlli Savunma Bakanlığı angajman kuralları ile meşru müdafaa çerçevesinde anında misliyle mukabele edildiğini, 115 rejim hedefinin ateş altına alındığını ve 101 rejim unsurunun etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Rusya ile İdlib diplomasisi: "Rusya sorumluluğunu yerine getirmeli"

Rusya ile İdlib diplomasisi: "Rusya sorumluluğunu yerine getirmeli"

Esad rejiminin son dönemdeki İdlib operasyonları Türkiye-Rusya ilişkilerinin de gerilmesine neden oldu. Bu gerilimi aşmak için Rusya'dan bir heyet hafta sonu Ankara'ya geldi. 

Rus heyet ile Türk yetkililer arasında Pazartesi gününe dek süren görüşmeler sonrası bir açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rus heyete Türkiye'nin meşru müdafaa hakkı çerçevesinde rejimin saldırılarına yanıt verileceğinin aktarıldığını söyledi. 

Rusya'dan saldırıları sona erdirmesinin talep edildiğini kaydeden Kalın, 'Soçi Mutabakatının açıkça ihlal edildiği belirtilerek anlaşmanın garantörlerinden olan Rusya Federasyonu’nun üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiği mesajı verilmiştir' ifadelerini kullandı. 

Rus tarafından ise görüşmelerle ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey Türkiye geliyor

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey Türkiye geliyor

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Özel Temsilci Jeffrey'nin beraberindeki heyetle bugün Türkiye'ye hareket edeceği bildirildi.

Türkiye'de üst düzey Türk yetkililerle yapılacak görüşmelerde Suriye ve bölgedeki son gelişmelerin ele alınması bekleniyor.

İran'dan arabuluculuk önerisi

İran'dan arabuluculuk önerisi

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de Türkiye ve Suriye'ye arabuluculuk teklifinde bulundu. Twitter hesabından bir açıklama yapan Zarif, İran'ın komşuları Suriye ve Türkiye arasında diyalog sağlanması için girişimde bulunmaya hazır olduğunu ifade etti. 

'Gerginliğin tırmanmasının sadece teröristlerin ve destekçilerinin çıkarlarına hizmet ettiğini' belirten Zarif, sözlerini 'Kan dökülmesinden kaçınılması, egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gereklidir' şeklinde sürdürdü.

Uzman görüşü: 'Rejim çekilmezse harekatın dozu artabilir'

Uzman görüşü: 'Rejim çekilmezse harekatın dozu artabilir'

Euronews'e konuşan emekli albay Erol Bural'a göre rejim, Erdoğan'ın ultimatom verdiği Şubat sonuna kadar çekilmezse askeri harekatın dozu daha da artacak.

“Türkiye bu krizi bu yolla çözmek istediği için diplomasi kanalını açık tuttu, karşı tarafa süre verdi,” diyen Bural'a göre Türkiye’nin son dönemde İdlib’e yığınak yapmasının nedeni rejim güçlerinin İdlib şehir merkezine girmesini engellemek.

“Sınırımıza gelen 1 milyon kişiden bahsediliyor. İdlib şehir merkezinde de 2 milyon insan daha var. Rejimin şehir merkezine girmesi demek, askeri taktik olarak hedef göstermeksizin uçaklarla hava harekatı yapması demektir. Bu yöntemle yerleşim yerlerini boşaltıp ardından ele geçirmek üzere bir taktik izliyorlar. İdlib'de yaşayanlar rejimin yoğun hava harekatının ardından Türkiye sınırına kaçacaklar. Bu da ilave en az 1 milyondan fazla insanın sınırımıza gelmesi demek. Böyle bir şey olursa büyük bir felaket olur”

İdlib'deki gözlem noktalarına takviyeler sürüyor 🎥

"6 bin Türk askeri ve bin 400 askeri araç Suriye'ye geçti"

"6 bin Türk askeri ve bin 400 askeri araç Suriye'ye geçti"

DW Türkçe'nin haberine göre bugün yapılan saldırının ardından İdlib'in sınır komşusu Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde askeri hareketliliğin daha da arttığı bildirildi. 

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin aktardığı bilgilere göre son günlerde yaklaşık 6 bin Türk askeri ve bin 400 askeri araç İdlib ve Halep çevresine geçti.

Türkiye ve Rusya geçen yıl İdlib'de çatışmasızlık bölgesi oluşturulmasına karar vermiş ve bu çerçevede Türkiye bölgede 12 gözlem noktası oluşturmuştu.

Kaynaklar: AA, CNN Türk ve DW Türkçe

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
51
14
8
3
3
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Karahaner Ali

ne yazık ki önce ypg ye savas açtık arkasında amerika vardı hop dedi bişey yapamadık çekildik şimdi esede karşı rusya hop dedi durduk hatta çekilcezde ama şu... Devamını Gör

Tuna Karahan

Gösterdiğiniz tek kararlılık süreyelileri ülkeye doldurmak.

SALİH NARİN

Bunlar işte daha fazla gelmesin diye...

Sıradan Biri

Toprak bütünlüğünü ve demokrasisini sağladığımız suriyede şehit verirken, eli silah tutabilecek suriyeli gençler nargile keyfi yapıp kadınlarımıza sarkıyor. ... Devamını Gör