Görüş Bildir
Haberler
Balıklıgöl Nerededir? Mitolojik Hikayelere Konu Olan ve Kutsal Sayılan Balıklıgöl'ün Hikayesi Nedir?

Balıklıgöl Nerededir? Mitolojik Hikayelere Konu Olan ve Kutsal Sayılan Balıklıgöl'ün Hikayesi Nedir?

Nur YILMAZ
26.05.2023 - 19:12

Balıklıgöl, 150 metre uzunluğunda 30 metre genişliğinde, 3 ila 5 metre arasında bir derinliğe sahiptir. Balıklıgöl'ün içerisinde efsanelere konu olan sazan türü balıklar bulunmaktadır. Bu balıklara halk tarafından saygı duyulur, yenilmezler. Bir hikâyeye göre Hz. İbrahim'in ateşe atılmasının ardından bir mucize gerçekleşerek etraf güllük gülistanlık olur. Bu hikâyenin gerçekleştiği yerin Balıklıgöl ve çevresi olduğuna dair inanış vardır. Peki, Balıkgöl'ün hikayesi nedir?

İşte, Balıklıgöl'ün hikayesi...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Balıklıgöl Tarihçesi

Balıklıgöl

Ebla, Akkad, Sümer, Babil, Hitit, Arami, Asur, Pers, Makedonya, Osroene, Roma, Bizans, Emevi, Abbasi, Akkoyunlu ve Osmanlı devlet ve imparatorluklarına ev sahipliği yapan Urfa kenti 12 bin yıllık bir tarihe sahiptir. 

Balıklıgöl Platosuna sahip en eski keşif Balıklıgöl etrafında yapılan kazıda bulunan Urfa Adamı adlı heykelidir. Urfa Adam Heykelinin M.Ö 9 bin ila 10 bin yıl öncesine ait olduğu bulunmuştur. Platoda ki en eski inşalar ise M.Ö 132 ve M.S. 242 seneleri arasında bölgede bulunan Osroene Krallığına aittir. Osroene Krallığına ait tapınak, saray ve önemli yapılar yer almıştır. Osroene Krallığı'nın ardından Roma ve Bizans bölgede hüküm sürmüştür. Yaklaşık olarak 600 yıllık Roma ve Bizans medeniyetlerinin bulunduğu bölgede geçmişte ve günümüzde önemli olan su yapıları inşa edilmiştir.

Balıklıgöl'ün Hikayesi

Balıklıgöl
www.kulturportali.gov.tr

İslamiyet'te önemli bir yere sahip olan Balıklıgöl, İbrahim Peygamber döneminde meydana geldiği ileri sürülen bir olayın gerçekleştiği bölgeyi ifade etmektedir.

İbrahim Peygamber'in yaşadığı dönemde putperestlik yaygın bir inanıştı. İbrahim Peygamber, putperestlikten uzaklaştıran, hak dine çağıran ve doğru yola girmeye davet eden bir kimseydi. Bu sebepten dolayı Nemrut tarafından atalarının inancına karşı bir engel olarak görülmekteydi.

Nemrut, İbrahim Peygamberi kendi yöntemleri ile cezalandırmak istemiştir. Günümüzde Balıklıgöl olarak bilinen yere insanların görebileceği kadar büyük bir ateş yaktırarak İbrahim Peygamberi bu bölgenin yüksek yerlerinden birisi olan tepede, günümüzde ise Urfa Kalesi olarak anılan konumda mancınık ile yanmakta olan büyük bir ateşin içerisinde fırlatır.

Bu olay gerçekleştiği esnada İbrahim Peygamber Allah'a dua ettiğinde ateşin yanmakta olduğu bölge su kütlesine dönüşür ve İbrahim Peygamber fırlatıldığı yerden su kütlesinin içerisinde düşer. Allah tarafından duası kabul edilen İbrahim Peygamber'in burnu dahi kanamadan bu olayı atlatır. Bu olaydan sonra Nemrut'un kızı olan Zeliha'da İbrahim Peygamber'in peşinden atlar ve ona inanır. Zeliha'nın düştüğü yerde de bir su kütlesi oluşmuştur. Hlil-ür Rahman ve Aynzeliha gölleri bu şekilde oluşmuştur.

Balıklıgöl'e Nasıl Gidilir?

Balıklıgöl

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Şanlıurfa kentinin merkez ilçelerinden birisi olan Eyyübiye'de yer alan Balıklıgöl'e hem havadan hem de karadan ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Havayolu ile Balıkgöl'e nasıl gidilir?

Eğer havayolunu tercih edecekseniz Şanlıurfa GAP Havalimanı'na giderek buradan şehir içi ulaşım araçlarını kullanarak rahat bir şekilde Balıklıgöl'e ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Karayolu ile Balıkgöl'e nasıl gidilir?

Karayolu'ndan gidecek ziyaretçiler ise dilerse özel araçları dilerse de şehirlerarası otobüs firmaları ile Şanlıurfa merkezine gelebilirler. Merkezde bulunan her konumdan rahat bir şekilde Balıklıgöl'e ulaşabilirler. 

Karayolunu tercih edecek misafirler için Balıklıgöl;

  • Ankara’ya 810 kilometre uzaklıktadır.

  • İzmir'e 1251 kilometre uzaklıktadır.

  • İstanbul'a 1263 kilometre uzaklıktadır.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Balıklıgöl'e Ne Zaman Gidilmeli?

Balıklıgöl

Şanlıurfa'nın hava ve iklim şartları düşünüldüğünde sonbahar ve kış mevsimlerinde gitmelisiniz. Yaz ve bahar mevsiminde bir hayli sıcak olan Şanlıurfa sonbahar ve kış mevsimlerinde ılıman bir havaya sahiptir. Bu zaman dilimleri haricinde de sıcaklığı sorun etmem diyorsanız yılın her döneminde gidip gezebilirsiniz.

Balıklıgöl Yakınlarında Ne Yenir?

Balıklıgöl

Zırhla çekilmiş kuzu eti, baharatlar ile elde edilen bir harcın şişlere takılıp pişirilmesi ile elde dilen Haşhaş Kebabını tercih edebilirsiniz. Haşhaş Kebabının yanı sıra şu yiyecekleri de yemenizi öneririz:

  • Patlıcan Kebabı

  • Şabut Balığı

  • Şıllık Tatlısı

İçeriğin Devamı Aşağıda

Balıklıgöl Çevresinde Gidilecek Yerler

Balıklıgöl Çevresinde Gidilecek Yerler

Balıklıgöl, Şanlıurfa'da yer alan tarihi ve dini bir mekandır. Balıklıgöl çevresinde ziyaret edebileceğiniz diğer yerler şunlar olabilir:

  • Gölbaşı Parkı

  • Ayn Zeliha Gölü

  • Halil-ür Rahman Camisi

  • Şanlıurfa Kalesi

  • Rizvaniye Camisi

  • Gümrük Hanı

  • Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi

  • Bedesten Pazarı

  • Mutfak Müzesi

  • Atatürk Barajı

  • Kızılkoyun Nekropolü

  • Ulu Cami

  • Sipahi Pazarı

  • Haleplibahçe Mozaik Müzesi

  • On İki Havari Kilisesi

  • Tarihi Hızmalı Köprüsü

  • Hz. Eyüp Sabir Makamı

  • Göbeklitepe

Balıklıgöl Gezgin Yorumları

Balıklıgöl Gezgin Yorumları

Balıklıgöl her yıl yüzlerce misafiri ağırlamaktadır. İşte, Balıklıgöl'ü ziyaret eden kişilerden Balıklıgöl yorumları...

'Peygamberler Şehri Şanlıurfa'nın önemli simgelerinden biri. Merkezi bir konumda olup mutlaka görülmesi gereken bir yer. Çevresindeki bitmek bilmeyen tadilatlar, gelenlerin tahribatları olmasa -özellikle akşam- ambiyansı muhteşem. Buraya gelmeden önce hikayesini efsanesini okumayı unutmayınız.'

'Urfa'da gidilmesi elzem bir yer. Giriş ücretsiz. Park yeri maalesef bir dert. Göldeki balıkları satılan yemle besleyebilirsiniz. Göl çevresinde bulunan masalara self servis var. Dondurmaları gerçekten çok iyiydi. Bir Fatiha okumayı ihmal etmeyin. :)'

'Akşam Urfa ayrı bir güzel. Balıklıgöl kesinlikle gezilmesi görülmesi gereken bir yer. Civarında birçok güzel kebapçı seçeneği de mevcut. Zamanımız kısıtlı olmasaydı en az 2 gün ayrılabilirdi.'

'Peygamberler şehri Urfa'da bulunan manevi bir havası olan bu tarihi yeri mutlaka gezmenizi tavsiye ederim. Karşısında Hz İbrahim'in ateşe atıldığı kale yer almakta. Tatil günleri oldukça kalabalık oluyor. Gezi sonrası Urfa kebap yemeği unutmayın. Gitmeden bu yerlerle ilgili tarihi bilgi edinin.'

'Muazzam bir yer. Resimlerde göründüğünden çok daha güzel. İnsan orada dolaşırken makamları gezerken dua ederken huzur buluyor...'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
3
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın