Görüş Bildir
Haberler
Hollywood'tan Sıkılmış Bünyelere Müthiş Hikayeleriyle İlaç Olacak 15 Kuzey Avrupa Filmi

Hollywood'tan Sıkılmış Bünyelere Müthiş Hikayeleriyle İlaç Olacak 15 Kuzey Avrupa Filmi

Borgen
14.07.2016 - 16:50

Hollywood'un formülize edilmiş senaryoları, birbirinin tekrarı hikayeleri ve yapay bir duygusal atmosfere sahip filmlerinden sıkılanlar, yenilik arayanlar, gerçek bir hikaye peşinde koşanlar, sanata, estetiğe ve Kuzey'in o muhteşem havasına balıklama dalmak isteyenler için Kuzey Avrupa semalarından, ülkemizde fazla bilinmeyen ve hak ettiği kıymeti görmemiş 15 muhteşem filmi sizler için listeledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Efter Brylluppet, 2006, Danimarka

1. Efter Brylluppet, 2006, Danimarka

Susanne Bier'in yönettiği, başrolünde ünlü aktör Mads Mikkelsen'in oynadığı filmin senaryosu da harikulade filmlerinden tanıdığımız Anders Thomas Jensen'e ait. Hindistan'da bir yetimhanenin yöneticiliğini yapan Jacob Pederson'ın Danimarka'da bir düğüne davet edilmesi ile onu bekleyen sürprzin konu edildiği film, En İyi Yabancı Film dalında Danimarka'nın Oscar adayıydı.

IMDB Puanı: 7,8

2. Elling, 2001, Norveç

2. Elling, 2001, Norveç

Psikolojik rahatsızlıkları olan ve tedavilerinden sonra sosyal hizmetler tarafından birlikte bir eve yerleştirilen Elling ve Kjell'in dostlukları ve korkularını yenip hayata karışma çabaları ortaya olağanüstü bir film çıkarıyor. Petter Næss'in yönettiği bu müthiş film Norveç'in Oscar adayıydı.

IMDB Puanı: 7,6

3. Tatt av Kvinnen, 2007, Norveç

3. Tatt av Kvinnen, 2007, Norveç

Hayatına giren bir kadın tarafından hayatı tamamen ele geçirilen kendi halinde bir adamın hem hüzünlü hem de komik hikayesini anlatan, yönetmen koltuğunda Petter Næss'in oturduğu Norveç işi bir romantik komedi.

IMDB Puanı: 6,7

4. Ondskan, 2003, İsveç

4. Ondskan, 2003, İsveç

İsveç'in Oscar adayı olan filmin yönetmeni Mikael Håfström. Üvey baba şiddetiyle nedeniyle oldukça zor günler geçiren Eric, gönderildiği ve bir kurtuluş olarak gördüğü yatılı okulda da yine şiddet, baskı ve cehennemvari bir atmosferle karşılaşır. Son derece çarpıcı bu filmi çoğu zaman dişlerinizi sıkarak izleyeceksiniz.

IMDB Puanı: 7,8

5. Sanger Fran Andra Vaningen, 2000, İsveç

5. Sanger Fran Andra Vaningen, 2000, İsveç

Usta yönetmen Roy Anderson'ın Cannes'da Jüri Özel Ödülü'nü kazanan bu ilginç filmi her bünyeye hitap etmiyor. Alışılageldik hikaye anlatım tarzının oldukça dışına çıkan İkinci Kattan Şarkılar, her sinemaseverin mutlaka tatması gereken bir film deneyimi vaat ediyor.

IMDB Puanı: 7,7

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Adams Aebler, 2005, Danimarka

6. Adams Aebler, 2005, Danimarka

Pek çok harika filmin mimarı Anders Thomas Jensen'in yönettiği, başrollerinde Mads Mikkelsen ve Ulrich Thomsen'in oynadığı film bir kara komedi. Hapishaneden çıkan bir Neo-Nazi olan Adam'ın bir kiliseye gönderilmesi ve orada papaz İvan'ın gözetiminde geçirdiği günleri anlatan film, Adam'ın bir elmalı kek pişirme görevi için giriştiği mücadele üzerinden ilerliyor.

IMDB Puanı: 7,8

7. Klass, 2007, Estonya

7. Klass, 2007, Estonya

Yönetmen Ilmar Raag'ın bu etkileyici filmi bir okulda yaşanan sarsıcı bir şiddet olayını konu alıyor. Gerçek bir hikayeden esinlenilerek çekilen film, okullardaki şiddet eylemleri üzerine yapılmış pek çok film arasından son derece sahici atmosferiyle sıyrılıyor. 

IMDB Puanı: 8,1

8. Naboer, 2005, Norveç/İsveç/Danimarka

8. Naboer, 2005, Norveç/İsveç/Danimarka

Eski ve oldukça etkileyici bir apartmanda oturan Jon, yan dairesinde birlikte yaşayan 2 kız tarafından evlerine davet edilir. Kızlar Jon hakkında her şeyi biliyorlardır ama Jon onları ilk defa görmüştür. Bu davet içinde seks, şiddet ve gerilimin eksik olmadığı ürkütücü bir deneyime dönüşür. Pål Sletaune'in yönettiği bu gerilim türü severler için kaçırılmaması gereken bir film.

IMDB Puanı: 6,6

9. Lat den Ratte Komma In, 2008, İsveç

9. Lat den Ratte Komma In, 2008, İsveç

Tomas Alfredson'un İsveç usulü vampir filmi Lat den Ratte Komma In, Stockholm'da yaşayan, yalnız, mutsuz ve sorunlu Oscar'ın hikayesini anlatıyor. Eli isimli bir kızla tanışıp arkadaş olan Oscar, onun vampir olduğunu öğrenir ve bu dostluk pek çok sıkıntıyı da beraberinde getirir.

IMDB Puanı: 8,0

10. 101 Reykjavík, 2000, İzlanda

10. 101 Reykjavík, 2000, İzlanda

İzlanda'nın en tanınmış ve başarılı yönetmeni Baltasar Kormákur'un ilk filmi 101 Reykjavík oldukça ilginç bir konuya sahip. Annesinin lezbiyen olduğunu öğrenen ve annesinin sevgilisini hamile bıraktığını fark eden Hylnur'un İzlanda'nın karlı ve soğuk ikliminde geçen günleri, ortaya pek çok duguyu içinde barındıran çarpıcı bir hikaye çıkarmış. 

IMDB Puanı: 6,9

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Fucking Amal, 1998, İsveç

11. Fucking Amal, 1998, İsveç

Tillsammans ve Lilja 4-ever ile tanınan Lukas Moodysson'ın başta Berlin Film Festivali olmak üzere pek çok yerden ödül ile dönen bu filmi, Amal isimli ufak bir kasaba yaşayan iki kız üzerinden, lezbiyenlik ve arkadaşlığa dair etkileyici bi film.

IMDB Puanı: 7,7

12. Voksne Mennesker, 2005, Danimarka

12. Voksne Mennesker, 2005, Danimarka

Nói albinói ile dünyaca tanınan Dagur Kari'nin bir sonraki filmi Voksne Mennesker, kendi halinde, siyah beyaz, ufak ama etkileyici, hem bir dostluk hem de bir aşk hikayesi. 

IMDB Puanı: 7,2

13. Kærlighed På Film, 2007, Danimarka

13. Kærlighed På Film, 2007, Danimarka

Ole Bornedal'in bu muhteşem filmi hem gerilimi ve aksiyonu hem de duygusal yönüyle Kuzey Avrupa'dan çıkmış eşsiz işlerden biri. Bir trafik kazasına tanık olup yaralı kadını hastanade ziyaret etmeye karar veren kahramanımızın hayatı, kadının ailesinin onu sevgilisi sanmasıyla bir anda değişir. Komadan hafızasını ve gözlerini kaybetmiş olarak uyanan kadın ile birlikte kendini hem tuhaf bir ikilemin hem de son derece sıkıntılı bir hikayenin içinde bulur. 

IMDB Puanı: 7,3

14. O' Horten, 2007, Norveç

14. O' Horten, 2007, Norveç

Demiryollarında çalışan ve artık geçen 40 senenin ardından emekli edilen Odd Horten'in yaşlanmak ile ilgili hikayesi hem güldürüyor hem de yürek burkuyor. Cannes'da Jüri Özel Ödülü kazanan film alışılmadık bir dostluk ve artık köşeye çekilme vaktinin gelmesi üzerine güzel bir hikaye. 

IMDB Puanı: 6,7

15. De Grønne Slagtere, 2003, Danimarka

15. De Grønne Slagtere, 2003, Danimarka

Anders Thomas Jensen'in bu sıradışı filmi, kendi kasap dükkanlarını açan iki arkadaş hakkında. Açılış gününde elektrik işlerini yapan ustayı buzlukta unutup donmasına sebep olurlar. Daha sonra ustanın bacağını yanlışlıkla bir siparişe eklemeleri ve etin tadının kasabada efsane olmasıyla işler çığrından çıkar. Başrolde yine Kuzey Avrupa sinemasının medar-ı iftiharı Mads Mikkelsen var.

IMDB Puanı:: 7,3

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
159
45
17
8
8
7
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
shutthefuckup

K. Avrupamı aman aman kalsın. Filmlerine bile bakmam artık. Havası iğrenç ve insanları kadar soğuk kanlı ve yardımsevmezleri az bulunur. Hepsi istisnasız ırk... Devamını Gör

rabbitweed

film tavsiyelerinde bile muslumanligi ovuyorsunuz ya. kafalar cok bulanik coook

SosyoPsikoloji

#4 : Başrol oyuncusu : İsmail Küçükkaya

Bunlar harici Bollywood filmleri de ayrıca izlenebillir tavsiye ederim.

The Joker

Bollywood izlemezsek kalbimiz kurusun 😄