Görüş Bildir
Haberler
Hollanda'da 'Zorunlu Çalışma 4 Güne İndirilsin' Önerisi

Hollanda'da 'Zorunlu Çalışma 4 Güne İndirilsin' Önerisi

ATKN
03.10.2015 - 22:24 Son Güncelleme: 04.10.2015 - 00:00

Hollanda'da hükümet ortağı İşçi Partisi (PvdA), haftada 5 yerine 4 gün çalışılması önerisinde bulundu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fazladan bir gün daha izin yapacak olan çalışanların kendisine ve çevresine daha fazla zaman ayıracağı belirtilen öneri ile özellikle çalışan kadınların yükünün azaltılması hedefleniyor.

Geçen hafta İsveç'te bazı işverenler günlük mesai süresinin 6 saate indirilmesini kabul etmişti. Hollanda'daki İşçi Partisi de, haftalık çalışma süresinin 4 güne indirilmesininin hem ekonomik, hem de kültürel açıdan değişim getireceğine inanıyor.

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre öneri, partinin genel başkan yardımcısı Martijn van Dam tarafından gündeme getirildi. Van Dam'a göre, fazladan bir gün daha evde kalan çalışanlar ailesi, yakınları ve arkadaşlarına daha fazla zaman ayırabilecek.

Hollandalı politikacıya göre, çalışan bir çok genç anne günümüzde 'tükenmişlik sendromu' yaşıyor. Haftada 5 gün yoğun tempo ile çalışan kadınlar, iş sonrası da ev işleriyle uğraşıyorlar. Van Dam, 'Çalışan kadınlar, annelerimizin sadece ev kadını olarak yerine getirdiği işleri de yapıyor' diyor. 4 günlük çalışma süresinin kadınların yükünü azaltacağını söylüyor.

Çalışanların maaşları düşmeyecek

Çalışanların maaşları düşmeyecek

İşçi Partisi yöneticisine göre, haftada 4 gün çalışma sonucu, erkekler de evde eşlerinini yüküne ortak olabilecek. Bu da ortak yaşam kültürüne katkıda bulunacak. Öneriye göre haftalık 36 çalışma karşılığı geçinilebilecek bir maaş ödenecek. Hollanda'da toplu iş sözleşmeleri haftalık 40 saatlik çalışma üzerinden yapılıyor.

İşçi Partisi, 40 saatin, işverenlere fazladan yük getirdiğini belirtiyor. 4 gün çalışma bu yükü hafifletecek. Yeni düzenlemeye göre, işverenler vergi önlemleri ile desteklenecek. Böylece çalışanların net maaşı artacak ve ellerine geçen paranın düşmesi engellenmiş olacak. Martijn van Dam, zorunlu olarak 4 gün çalışma yerine isteyenlerin 5 gün çalışmasına da olanak sağlanacağını belirtiyor.

Çalışanların 'kobay fareler gibi' sürekli bir yarış içinde olduğunu belirten Hollandalı politikacı, 'Hep çalışıyoruz ve hiçbir şeyin içinden çıkamıyoruz' diyor. Van Dam'a göre 4 günlük çalışmanın yaratacağı rahatlık, sosyal yapıya da olumlu katkı sunacak. Van Dam bunun için Hollanda ekonomisinin yeterince güçlü olduğunu, sadece siyasi adımlar atılması gerektiğini söylüyor.

Ortak yaşama kültürünü geliştirmeyi amaçlayan önerinin bir başka önemli gerekçesi de, işsizliğin çözümüne katkıda bulunacak olması. İşçi Partisi, bu öneriyi ilk kez 6 yıl önce dile getirmişti. Haftalık çalışma süresinin 4 güne indirilmesiyle işsizlik sorununun azaltılabileceği, daha fazla kişinin iş sahibi olacağı belirtilmişti. İşçi Partili Başbakan Yardımcısı ve Sosyal İşler Bakanı Lodewijk Ascher, 2 hafta önce yeni yasama yılının başlangıcında bu plana yönelik ilk adımları attı.

Hükümet, yeni dönemde eşi doğum yapan erkeklere verilen yasal izni 2 günden 5 güne çıkarılacağını, çocuk bakım ücretlerinin ucuzlatılacağını açıkladı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
0
0
0
0
0
0