Görüş Bildir
Haberler
Hitler’i Öldürebilecekken Öldürmeyen ve II. Dünya Savaşına Sebep Olan Adam: Henry Tandey

Hitler’i Öldürebilecekken Öldürmeyen ve II. Dünya Savaşına Sebep Olan Adam: Henry Tandey

Anıl Göç
27.08.2016 - 16:21

Tarih boyunca dönüm niteliği tabir edilen birçok olaya şahit olunmuştur. Esasında yaşandığı an itibarıyla öneminin farkına varılamayan bu olaylar, üzerinden yıllar geçtikten sonra geniş bir bakış açısı neticesinde ortaya çıkmaktadır. I. Dünya Savaşı sırasında yaralanan Adolf Hitler'in, bir İngiliz askeri tarafından hayatının kurtarılması da işte böyle bir olaydır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Harbi Umumi'nin Cereyanı

Harbi Umumi'nin Cereyanı

Adolf Hitler, oturanlar arasında en sağda

Adolf Hitler, dünya savaşının ilanına en fazla sevinenlerden birisiydi. O zamanlar milliyetçilik duyguları içerisinde olan genç Hitler, bu savaş neticesinde Almanya'nın galip çıkacağından şüphe bile etmiyordu. Savaş ilanına sevindiği gibi, yine aynı sevinç ve coşkuyla asker olarak cepheye koştu. Fakat her şey onun istediği gibi gitmemişti, bir gün çok yoğun bir çatışmanın ortasında kalarak, ağır bir biçimde yaralandı.

Merhametli Bir Asker

Merhametli Bir Asker

Adolf Hitler, Fransa'da bir köyde vuku bulan çatışma neticesinde bacağından yaralanmıştı. Tam bu sırada Henry Tandey, yaralı ve yorgun düşmüş bu Alman askeriyle karşılaştı.

Silahını ona doğrulttu, fakat düşmanı da olsa yaralı ve savunmasız bir insanı öldürmeyi doğru bulmadı. Adolf Hitler'i vurmadı ve böylece onun hayatını bağışlamış oldu. Fakat yıllar sonra, o adamı öldürmediği için pişman olacağını nereden bilebilirdi ki?

Peki Kimdi Bu Henry Tandey?

Peki Kimdi Bu Henry Tandey?

1891 yılında Leamington'da doğmuştu, babası eski bir askerdi. Tandey 1910 yılında orduya katılmış, hemen birkaç yıl sonra da kendisini Cihan Harbi'nin içerisinde bulmuştu. Adolf Hitler'in hayatını bağışlayarak, aslında dolaylı yoldan II. Dünya Savaşına sebep vereceğinin farkında bile değildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Savaş Sonrası

Savaş Sonrası

Henry Tandey, I. Dünya Savaşı'ndan gazi olarak çıkmıştı. Ülkesine döndüğünde bir dizi madalya kazandı. Leamington'a döndü ve evlendi, çocuk sahibi olmadı. 1977 yılında 86 yaşında hayata veda ettiğinde, 10 adet askeri madalya ve pişmanlık, burukluk, üzüntü gibi birçok garip duygu sahibiydi.

Henry Tandey hiç istemeden, dolaylı yoldan II. Dünya Savaşına sebebiyet vermişti. O günü ve duyguları şu ifadelerle tasvir etti:

'Yaralı birini vurmak istemiyordum. Daha sonra onun nasıl bir insana dönüşeceği hakkında en ufak bir fikrim olsaydı, gözümü kırpmadan silahımı ateşlerdim. '

Bonus: David Johnson - The Man Who Didin't Shoot Hitler

Bonus: David Johnson - The Man Who Didin't Shoot Hitler

Tarihte çok önemli bir dönüm noktasınının başrol oyuncusu olan Henry Tandey'in hayatı tarihçi David Johnson tarafından 2014 yılında kitaplaştırıldı. Kitabın henüz Türkçe çevirisi mevcut değil, fakat İngilizce bilen ve konuyu detaylıca merak edenler bu esere başvurabilirler.

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
140
66
31
13
10
9
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
untitled

Adam doğru olanı yapmış, sonucunu bilememesi onun suçu değil, insanlık yapmış ötesi yok.

itsasin

suçu sadece hitlere atmak aptallıktır.aşağılanan almanlar savaşta yenilmiş hor görülmüş bir millet.bunu sonucu bir nefret.hitler olmasa başkası olacaktı

Therewasauser

Sarutobi de zamanında Orusbumaruyu öldürse kendi ölmezdi.Hey yavrum hey