Görüş Bildir
Haberler
Andy Warhol’un Tüm Renkleri İstanbul’da

Andy Warhol’un Tüm Renkleri İstanbul’da

Ulaş
07.05.2014 - 17:25 Son Güncelleme: 27.04.2022 - 15:31
İçeriğin Devamı Aşağıda

Herkes İçin Andy Warhol

Pop art akımının babası olarak nitelendirilen Andy Warhol’un eserleri, Andy Warhol: Herkes İçin Pop Sanat adlı sergi İstanbullularla buluşacak. Bugün Pera Müzesi’nde açılacak sergide; Warhol’un Campbell’s Soup, Kovboylar ve Kızılderililer, Tehlikedeki Türler ve Çiçekler serisinin yanısıra sanatçıya ait Mick Jagger ve Lenin gibi ünlü isimlerin portreleri de yer alacak.

20’nci yüzyılda dünyanın sanata bakışını değiştiren ve Amerikan kültürüne yeni bir boyut getiren Andy Warhol’un, Pera Müzesi’nde iki kata yayılan sergisinde, Slovak asıllı sanatçının Modra kentindeki Zoya Müzesi koleksiyonundan derlenen ve İstanbul’da ilk kez sergilenecek 87 yapıtı arasında, ipek baskı serileri ve desenleri de görülebilecek.

HİLELİ VE BÜYÜLEYİCİ

Fikirlerin, insanlar ve olayların metalaştırıldığı ya da metalaştırılma potansiyeli taşıdığı maddî bir dünyada Warhol, çoğaltma ve yeniden üretme teknikleriyle her şeyi nesne statüsüne indirgeyerek, içerik ve formu önemsizleştirmişti. Bu yüzden Warhol’un, popüler, fani, harcanabilen, düşük maliyetli, seri imal edilen, genç, hazırcevap, hileli ve büyüleyici bir sanat ürettiği konuşuldu durdu hep.

GRAFİKER OLARAK BAŞLADI

Popüler kültürün Amerika’da yaratılmış en iyi şey olduğuna inanan; bir gün herkesin 15 dakikalığına da olsa ünlü olabileceğini söyleyen Andy Warhol, kitlelerin popüler kültürünü yüksek kültürün konusu hâline getirdi. Kendisini de ikonik bir karaktere dönüştüren Warhol, işinin sadece sanat olmasını istemiyordu. Sanatı gündelik hayata yaklaştırmış, bir grafiker olarak başladığı kariyerini 20’nci yüzyıl sanatının en ikonik isimlerinden biri olarak tamamlamıştı.

YEĞENİ, WARHOL’U ANLATACAK

Bu arada sergi için Türkiye’de bulunan Warhol’un yeğeni James Warhola da 10 Mayıs günü bir konferans verecek. 18:00’de Pera Müzesi Oditoryumu’nda amcasını anlatacak olan Warhola, bir sonraki gün de çocuklar için Uncle Andy’s, A Faabbbulous Visit with Andy Warhol/ Andy Amcanın Evi - Andy Warhol’a Müttthişş Bir Ziyaret adlı kitabını okuyacak. 20 Temmuz’a kadar açık kalacak sergi, 18 ile 22:00 arasında ücretsiz olarak gezilebilecek. Sergi hakkında detaylı bilgiye; (212) 334 99 00 no’lu telefondan ulaşabilirsiniz.

Chambers da 78 eserle Pera’nın konuğu

Pera Müzesi, Andy Warhol sergisiyle eşzamanlı olarak Stephen Chambers sergisine de evsahipliği yapacak. Müzenin, Londra Kraliyet Sanat Akademisi işbirliğiyle hazırladığı serginin adıysa Stephen Chambers: Büyük Ülke ve Diğer Hikâyeler.

Türk sanatseverlerle ilk kez buluşacak İngiliz çağdaş sanatçı, 1960’da hayatını kaybetmişti. Chambers’ın son 20 yıla uzanan baskıresim ve yağlıboya yapıtlarının yer aldığı sergide, sanatçının, William Wyler’in 1958 yapımı western filmi The Big Country/ Büyük Ülke’ye atıfta bulunan ve bu alandaki en büyük baskı kompozisyonu olma özelliğini de taşıyan, 78 ayrı resimden oluşan Büyük Ülke başlıklı yapıtı da bulunuyor. 

Taraf

Kaynak: http://www.taraf.com.tr/haber-herkes-...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın