Görüş Bildir
Haberler
HDP’nin Hrant Dink Cinayetini Araştırma Önergesi AK Parti ve MHP'nin Oylarıyla Reddedildi

HDP’nin Hrant Dink Cinayetini Araştırma Önergesi AK Parti ve MHP'nin Oylarıyla Reddedildi

Kübra Köklü
18.01.2023 - 21:01 Son Güncelleme: 18.01.2023 - 22:23

HDP, 16 yıl önce öldürülen gazeteci Hrant Dink’in cinayetinin aydınlatılması için araştırma önergesi verdi. Ancak önerge TBMM Genel Kurulu'nda AK Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Hrant Dink etkiliydi ve dokunduğu herkesi barışa ve adalete ikna ediyordu, bunun için de tehlikeli görüldü'

'Hrant Dink etkiliydi ve dokunduğu herkesi barışa ve adalete ikna ediyordu, bunun için de tehlikeli görüldü'

HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürüldüğü suikastın tüm yönleriyle aydınlatılması amacıyla Meclis Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi. Önerge Meclis Genel Kurulu’nda görüşüldü ancak AK Parti ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

HDP milletvekili Garo Paylan, CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve AK Parti milletvekili Pakize Mutlu Aydemir, Hrant Dink’i ölümünün 16. yılında Meclis’te andı.Meclis Genel Kurulu’nda konuşan HDP’li Garo Paylan, 'Hrant Dink etkiliydi ve dokunduğu herkesi barışa ve adalete ikna ediyordu, bunun için de tehlikeli görüldü' dedi.

Medyada Hrant Dink için nefret söylemlerinin organize edildiğini belirten Paylan, yargıda da Hrant Dink’e 'Türklüğe hakaret ettiği' iddiasıyla bir yafta yapıştırılmaya çalışıldığını söyledi ve şunları kaydetti:

'Hrant Dink ırkçı saldırılara maruz kalıyordu ama o günlerde, devletin içindeki karanlık, Hrant Dink'i susturmaya karar vermişti ve Hrant Dink 19 Ocak 2007 günü organize bir cinayetle, devletin bütün varlığıyla içinde bulunduğu bir cinayetle katledildi. Yüzbinlerce Türkiyeli, Hrant Dink için, adalet için cenazesinde yürüdü. Türkiye'de hiç kimseye nasip olmamış bir şekilde, bugüne kadar, Hrant Dink'le ilgili adalet talebi en yüksek şekilde dillendirildi. Değerli arkadaşlar, peki, ülkenin yargısı ne yaptı? 15 yıl boyunca bizimle dalga geçti. Önce cinayet için ‘Ergenekoncu’ denilenler yargılanmaya çalışıldı, bir gösteriydi yalnızca daha sonra siyasi dengeler değişince ‘cemaatçi’ denilenler önümüze konuldu ama hiçbir zaman bu devletin içindeki karanlıkla yüzleşilmedi. ‘Hrant Dink'i öldür’ diyenler yargılanmadı değerli arkadaşlar.'

'Bebeklerden katil yaratan karanlıkla yüzleşmenin artık zamanı'

'Bebeklerden katil yaratan karanlıkla yüzleşmenin artık zamanı'

Konuşmasında Dink cinayetinin üzerinden 16 yıl geçtiğini hatırlatan Paylan, 'Bu ülkenin aydınlarından, bu ülkenin vicdanlı insanlarından Hrant Dink'in katledilmesinin üzerinden 16 yıl geçti ve Sevgili Rakel Dink'in Hrant Dink cenazesinde söylediği gibi, bebeklerden katil yaratan karanlıkla yüzleşmenin artık zamanıdır arkadaşlar. Bu konuda biz Hrant Dink'e borçluyuz ve bu borcumuzu ancak adaletle yerine getirebiliriz' ifadelerini kullandı.

Meclis Genel Kurulu’nda AK Parti adına söz alan Balıkesir Milletvekili Pakize Mutlu Aydemir ise 'Öncelikle, toplumda karşılığı olan, fikirleri ve duruşuyla, demokratik çizgisiyle toplumun benimsediği, saydığı bir kişilik olan merhum Hrant Dink'i rahmetle anıyoruz. Toprağı bol olsun, sevenlerine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Bu ve benzeri cinayetlerin esas sebebi meşru iktidarı hedef alıp, kaotik ortam oluşturup illegal yollardan amaca ulaşmaktır' dedi.

Hrant Dink’in 19 Ocak 2007’de öldürülmesinden hemen sonra idari, adli soruşturma ve kovuşturmaların başladığını belirten Aydemir, konuşmasının devamında şunları söyledi:

'Hrant Dink hiçbir zaman bu ülkede bir nefret söylemi çıkarmadı, bir nefret söylemine imza atmadı. AK Parti hükûmetlerimiz döneminde her alanda elde etmiş olduğumuz kazanımlar ve reformlar sayesinde artık ülkemiz faili meçhullerin aydınlatılmadığı bir ülke olmaktan çıkmıştır. Adalet Bakanlığımızın adalet alanında yapmış olduğu reformlar, günümüz şartlarına uygun yayımladığı genelgelerle AK Parti hükümetlerinin faili meçhuller başta olmak üzere adalet konusundaki hassasiyetlerini göz önüne koymaktadır. Önergede bahsedilen olaylar yargının gündemine gelmiş, bağımsız yargı tarafından soruşturulmuş, bir kısım soruşturma da hâlen devam etmektedir.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
2
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
yengegeldikmi

Böyle faili meçhul bir çok ölüm var. Dileğim, hani sıra gelir mi bilmiyorum; mevcut yönetim değişirse bunların da araştırılması. Hala kanayan yara çok. Bir s... Devamını Gör