Görüş Bildir
Haberler
Yüksekdağ'dan Hükümete IŞİD Sorusu

Yüksekdağ'dan Hükümete IŞİD Sorusu

Deniz Gök
25.06.2015 - 19:20 Son Güncelleme: 25.06.2015 - 19:27
İçeriğin Devamı Aşağıda

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Kobani'ye yönelik İŞİD militanlarının saldırısına ilişkin, 'Eğer, bu katliam, bu soykırım ve işgal girişimi, sizin desteğinizle gerçekleştirilmediyse, buyurun bunu kanıtlayın, biz de inanalım, Türkiye de inansın. Siyasi iktidar, hükümet, bu katliama destek vermediği söylemini, bu katliamı yönlendirmediği söylemini, kanıtlamak ve ispatlamak zorundadır. Aksi durumda bizim kanıtlarımız, ispatlarımız, iddialarımız geçerlidir' dedi.

IŞİD militanlarının, Kobani'de gerçekleştirdiği saldırılara tepki gösteren Yüksekdağ, 'Sahur saatinde, İslam adına yola çıktığını iddia eden, Müslümanlık değerlerini kendisine kalkan eden karanlık bir çete tarafından Müslümanlar katledildi, insanlar katledildi. Ramazan ayında ve sahur saatinde gerçekleştirilen bu katliam saldırısı, aslında karşı karşıya kaldığımız o karanlık çetenin insanlığı bozguna uğratmaya çalışan bu saldırgan zihniyetin, bütün gerçeğini de ortaya koyuyor' diye konuştu.

IŞİD'in, Türkiye hükümeti tarafından sistematik bir şekilde desteklendiğini öne süren Yüksekdağ, bu desteğin kanıtlarını ortaya koyduklarını kaydetti.

"Bu çete hükümet ve devlet tarafından destekleniyor"

"Bu çete hükümet ve devlet tarafından destekleniyor"

'Bugün 50 insanı gözünü kırpmadan katleden, toplu katliam gerçekleştiren, insanlık dışı işkenceler ve zulümler uygulayan bu uluslararası çete, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve devleti tarafından destekleniyor, sahipleniliyor ve aynı zamanda operasyonel destek veriliyor' ifadesini kullanan Yüksekdağ, bugün yine bu gerçekle karşı karşıya gelindiğini savundu. 

Yüksekdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Türkiye hükümeti, YPG'nin IŞİD karşısında kazandığı bu başarıdan rahatsız oldu. Hiçbir şekilde rahatsız olmaması gerekirken bundan çok ciddi rahatsızlık duydu. Eski hükümet kaynaklarından siyasi iktidar cephesinden YPG, YPJ'nin bu ilerleyişi, 'Suriye sınırında bir Kürt koridoru oluşturulduğu' söylemleriyle ve agresif ithamlarıyla ortaya konuldu. 'Kürt koridoru oluşturuluyor' dedi siyasi iktidar temsilcileri ve bundan bir rahatsızlık duyduklarını ifade ettiler. IŞİD ile komşu olmaktan rahatsız olmayan, bu insanlık dışı katliamcı çeteden rahatsız olmayan, onunla yıllar boyunca komşuluk yapmayı göze alabilen Kobani, IŞİD tarafından ele geçirilme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığında, 'Kobani düştü düşecek. IŞİD'in eline geçti geçecek' diye gün sayan siyasi iktidar, IŞİD, o sınır bölgelerindeki alanlardan YPG, YPJ tarafından temizlendikten sonra bundan rahatsızlık duydu. Bu durum ve tepki aslında bugün gerçekleştirilen katliamcı saldırının kimin tarafından desteklendiği ve yönlendirildiğine dair de çok güçlü bir referanstır, çok güçlü bir kanıttır, ispattır.'

'Buyurun bunu kanıtlayın, biz de inanalım'

Dışişleri Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığına çağrıda bulunan Yüksekdağ, 'Eğer, bu katliam, bu soykırım ve işgal girişimi, sizin desteğinizle gerçekleştirilmediyse, buyurun bunu kanıtlayın, biz de inanalım, Türkiye de inansın. Siyasi iktidar, hükümet, bu katliama destek vermediği söylemini, bu katliamı yönlendirmediği söylemini, kanıtlamak ve ispatlamak zorundadır. Aksi durumda bizim kanıtlarımız, ispatlarımız, iddialarımız geçerlidir' diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ, konuşmasının sonunda bir gazetecinin, IŞİD militanlarının Türkiye'den geçtiğine yönelik ellerindeki bilgileri sorması üzerine, şunları söyledi:

'Bizim elimizdeki bilgiler, Türkiye sınırından geçtiği iddiası, çok güçlü bir iddia. Bu aslında yeni de bir durum değil. Sadece bu ana özgü cevabı da yok bunun. Her dönem IŞİD çeteleri Türkiye sınırını çok rahat kullanıyor. Kamera kayıtlarından tutun, fotoğraflı belgelerine varıncaya kadar sayısız kanıtı var bunun. Her dönem bu sınır kapılarını rahatça kullanan IŞİD çetelerinin bugün bu saldırıyı gerçekleştirirken bu sınır kapısını kullanmamış olması mantıklı değil. Her dönem açık olan kapıların, bu saldırı gerçekleştirildiği süreç içinde de kullanıldığını düşünüyoruz.'

"Aldığım bilgi 50 kişinin hayatını kaybettiği yönündedir"

"Aldığım bilgi 50 kişinin hayatını kaybettiği yönündedir"

Saldırılarda 50 kişinin hayatını kaybettiği yönünde bilgi aldığını paylaşan Yüksekdağ, askeri bir kayıp olmadığını daha çok sivil kayıp yaşandığını, doğruluğunun teyit edilmesi gerektiğini, sürekli değişik sayılar geldiğini vurguladı. Yüksekdağ, 90 yaralının şu anda Suruç'a getirildiğini, ağır olanların da Şanlıurfa Devlet Hastanesi'ne gönderildiğini, Kobani'de çatışmaların hala devam ettiğini belirterek, Kobani'ye sızma hareketinin başarıya ulaşmadığı bilgisini verdi.

HDP, Kobanê Sınırına Heyet Gönderiyor

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ Başkanlığında oluşacak heyette, HDP'nin Urfa milletvekillerinin yer alması bekleniyor. 27 Haziran tarihinde Suruç'a geçecek olan heyet, burada yaralıları ziyaret edecek ve ardından sınırda incelemelerde bulunacak. Heyet incelemelerini tamamlamak amacıyla Kobanê'ye geçmeye çalışacak. Eğer geçebilirse Kobanê'de açıklama yapacak olan heyet, gözlem ve izlenimlerini paylaşacak.

Heyetin Kobanê'ye geçememesi halinde, sınırda açıklama yapması bekleniyor.

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0