Görüş Bildir
Haberler
İnternette Daha da Güvenli Olmanızı Sağlayacak 8 Teknolojik Araç

İnternette Daha da Güvenli Olmanızı Sağlayacak 8 Teknolojik Araç

fatihizm
13.07.2015 - 13:06 Son Güncelleme: 13.07.2015 - 14:21

İnternet çok büyük bilgi havuzu için içinde kötülükleri de barındıran bir ortamdır. Doksanlı yıllarda boyutu 2 mb olan mailler kullanırken şimdilerde bu rakam gigabytelar seviyesinde ilerliyor. 

Bu da sizi internette daha fazla depolama yapmaya itiyor. Kurumsal şirket güveninin yanında kendi alacağınız bir kaç güvenlik önlemi ile internet ortamında daha fazla rahat dolaşmanızı sağlayacak araçlara değiniyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Virtual Private Network (VPN)

VPN, Virtual Private Network'ün, türkçe karşılığı Sanal Özel Ağ‘ın kısaltmasıdır. 

VPN sayesinde ağlara uzaktan erişim sağlanır. VPN sanal bir ağ uzantısı oluşturduğu için, VPN kullanarak ağa bağlanan bir cihaz, fiziksel olarak bağlıymış gibi o ağ üzerinden veri alışverişinde bulunabilir. 

Kısacası Virtual Private Network (VPN), İnternet ya da başka bir açık ağ üzerinden özel bir ağa bağlanmayı sağlayan bir bağlantı çeşididir. 

VPN üzerinden bir ağa bağlanan kişi, o ağın fonksiyonel, güvenlik ve yönetim özelliklerini kullanmaya da devam eder. VPN'in en önemli iki uygulaması OpenVPN ve IPsec'dir.

VPN kullanan kişiler gerçek IP adresini saklamayı başarabilir. Böylece hackerları şaşırtabilirsiniz. VPN bağlantısı halindeyken başka bir VPN ağına bağlanmak ise güvenliğinizi maksimum seviyeye çıkarabilir.

2. TOR Network Ağı - Tor Browser

2. TOR Network Ağı - Tor Browser

Tor Network internetin arka sokağı olarak bilinmektedir. Özelleştirilmiş Tor Browser sayesinde tarayıcılarda bulunan zararlı scriptleri, izleme kodlarını devre dışı bırakabilirsiniz. 

Eğer Tor Browser kullanmak istemiyorsanız bir takım proxy (socks4, socks5) protokollerine hakim olmanız gerekmektedir. Tor Browser sizi bu ayrıntıları yapmaktan kurtarır ve internet üzerinde daha güvenli sörf yapmanızı sağlar. 

Tor Browser, internet sansürlerinin uygulandığı dönemlerde sıklıkla profesyonel internet kişileri tarafından kullanılır.

3. Boxcryptor

3. Boxcryptor

Bulut platformlardaki (Drive, Box, OneDrive, Dropbox,) verilerinizi farklı bir algoritma ile şifreleyerek güvenli hale gelmesini sağlıyor. 

Boxcryptor, son zamanlarda artan bulut saldırıları için anonim güvenlik sağlar.

4. Tails OS (Linux)

4. Tails OS (Linux)

Tails veya açık adıyla The Amnesic Incognito Live System (Türkçesi: Unutkan Gizli Kimlikli Canlı Sistem) tamamen güvenlik odaklı Debian tabanlı bir Linux dağıtımıdır. Temel ilkesi ise, gizlilik ve anonimlik. 

Linux'ın Monolitik çekirdeği kullanılarak geliştirilmiştir. 

Tüm veri transferi işlemlerinde Tor Network'ü fazlasıyla kullanır. Bu da sizi çok güvenli olacağınız anlamına gelmektedir.

Tails'in kurulumu ve yapılandırması oldukça basittir.

5. HTTPS Everywhere

5. HTTPS Everywhere

HTTPS Everywhere Google Chrome, Mozilla Firefox ve Opera için, Tor Project ve Electronic Frontier Foundation tarafından işbirliği yapılarak geliştirilen ücretsiz ve açık kaynak kodlu web tarayıcısı uzantısıdır.

Adından da anlaşılacağı üzere bağlantı kurmaya çalıştığınız web sitelerinin https protokollerine bağlantı sağlar. 

Örneğin; onedio.com'u tarayıcı üzerinden ziyaret ettiğinizde http://onedio.com yerine https://onedio.com adresine götürür. Bu da sizi internetin başka bir güvenlik protokolü https ile güvende olmanıza olanak sağlar. 

Neredeyse tüm tarayıcılarda olması gereken ve önerilen bir eklentidir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. NoScript

6. NoScript

NoScript, Firefox için hazırlanmış izlemeyi, reklamları ve gereksiz javascript kodlarını engelleyen bir eklentidir. 

Gizliliğine önem veren kullanıcıların HTTPS Everywhere'dan sonraki 1 numaralı eklentisidir. 

Tarayıcılarda kullanılan reklam engelleme eklentilerinin fikir babasıdır. Onu kurduğunda herhangi bir reklam engelleyiciye ihtiyacınız kalmayacaktır. 

Google Chrome kullanıcıları için alternatif yazılımın adı is, ScriptSafe'dir.

7. GNU Private Guard

7. GNU Private Guard

Daha çok üstün Linux teknolojisi ile entegre çalışan bu şifreleme yazılımı, Özgür Yazılım Vakfı tarafından geliştirilir. 

GNU projesinin bir parçası olan bu yazlım, Ubuntu'nun neredeyse temelini oluşturmaktadır. GNU bir Unix değildir. 

Windows için de derlenebilir olan bu yazlım iyi bir kod yazma hakimiyeti istemektedir. 

Projenin en büyük yatırımcısı 1999 yılından beri Almanya Hükümeti'dir. 

Gizliliğine önem veren kullanıcıların hayatında mutlaka yer almaktadır.

8. LastPass Şifre Yöneticisi

8. LastPass Şifre Yöneticisi

Her ne kadar geçen gün hacklendi haberleri ortaya çıksa da, durumu çabuk toparladılar ve kullanıcılarına korkulacak bir şey olmadığını ilettiler. 

İnternet üzerinde yer alan yüzlerce hatta binlerce parolayı tek tek hatırlamak yerine tek bir ana parola ile tüm şifrelerinizi üstün şifreleme tekniği sayesinde LastPass'e emanet edebilirsiniz. 

Tüm tarayıcılarda çalıştığı gibi, işletim sistemlerine kurulan uygulaması da mevcut olan LastPass, mobil cihazlarda da rahatlıkla kullanılabiliyor. 

Ücretsiz kullanımın yanında yıllık 12 dolar ödeyerek tüm premium hizmetlerinden de yararlanabilirsiniz.

ANKET | İnternette dolaşırken güvenlik önlemleri alıyor musunuz?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
3
2
1
1
1
1