Görüş Bildir
Haberler
14 Aralık Operasyonunda 3 Kişi Serbest

14 Aralık Operasyonunda 3 Kişi Serbest

Caner
14.12.2014 - 09:38 Son Güncelleme: 14.12.2014 - 23:54

23:40 | 3 kişi serbest

'Tek Türkiye' dizisi ekibinden 3 kişi serbest bırakıldı.

14 Aralık operasyonu kapsamında gözaltına alınan Tek Türkiye dizisi ekibinden 3 kişi serbest bırakıldı. 4 yıl önce yayın hayatı son bulan 'Tek Türkiye' ekibinden serbest bırakılan isimler şöyle: Ebru Şenvardar, Elif Yılmaz ve Naci Çelik Berksoy

CİHAN

İçeriğin Devamı Aşağıda

16:30 | Avukatlara kısıtlama getirildi

Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cuma günü onaylanan 6572 sayılı Yasa gerekçe gösterilerek, '14 Aralık Operasyonu' kapsamında soruşturulacak şüpheliler ve avukatlarının soruşturma dosyasını incelemelerine ve dosyadan örnek almalarına kısıtlama getirildiği öğrenildi.

DHA

14:30 | Başsavcılık'tan Operasyon Açıklaması

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı: 31 kişi hakkında gözaltına alınmaları talimatı verilmiştir. 12 kişi şu anda gözaltındadır. Listede Hüseyin Gülerce de bulunmaktadır.

DHA

İşte Gözaltı Listesi

İşte Gözaltı Listesi

Ekrem Dumanlı odasından böyle alındı

13:40 | Polisler Ekrem Dumanlı'yı canlı yayında gözaltına aldı

13:40 | Polisler Ekrem Dumanlı'yı canlı yayında gözaltına aldı
İçeriğin Devamı Aşağıda

13:20 | Ekrem Dumanlı'yı gözaltına alacak polisler Zaman gazetesine geldiler.

13:20 | Ekrem Dumanlı'yı gözaltına alacak polisler Zaman gazetesine geldiler.

Fotoğraf: Emre Erciş

12:30 | Eski İstanbul Organize Şube Müdürü ve Siirt eski Emniyet Müdürü Mutlu Ekizoğlu avukatıyla teslim oldu.

12:30 | Eski İstanbul Organize Şube Müdürü ve Siirt eski Emniyet Müdürü Mutlu Ekizoğlu avukatıyla teslim oldu.

Medya ve Polise 'Cemaat' Operasyonu

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı operasyonda hakkında gözaltı kararı bulunan 31 kişiden 12'sinin gözaltına alındığını açıkladı. Gözaltı listesinde Hüseyin Gülerce de bulunuyor. Zaman gazetesine gelen polis Genel Yayın Yönetmeni Dumanlı'yı gözaltına aldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Gülen Cemaati'ne yönelik operasyonla ilgili bir açıklama yaptı. 'Bir kısım medya mensupları ve emniyet görevlilerinin sahte delil üreterek sözde 'Tahşiye' adlı suç örgütü hakkında soruşturma yaptıklarının tespit edildiği' belirtilen açıklamada, bu soruşturmayı yürüten ve soruşturma öncesi yayın yapan 31 kişinin ismine yer verildi.

Gözaltı listesinde 17 Aralık 'Yolsuzluk Operasyonu'nun ardından Zaman gazetesinden ayrılan Hüseyin Gülerce'nin ismi de bulnuyor.

Başsavcılığın açıklamasına göre, ismi geçen 31 kişi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 13 Aralık tarihli kararıyla 'silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmak, örgüt kapsamında sahtecilik, iftira' suçlarından ifadeleri alınmak üzere şüpheli sıfatıyla gözaltına alınacak. Başsavcılık, 08:00'de başlayan operasyonda şu ana kadar 12 kişinin İstanbul Emniyeti’nde gözaltına alındığını belirtti.

Ekrem Dumanlı da gözaltında

Sabah Zaman gazetesine ilk gidişinde gözaltı yapmayan polis, öğleden sonra gazeteye bir kez daha gitti. Ekrem Dumanlı Zaman gazetesi binasından çalışanların protestoları arasında çıkardı. Bir süre önce AK Parti'den istifa eden milletvekili İdris Bal, eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in ve milletvekili Hakan Şükür'ün Dumanlı'nın koluna girdikleri görüldü.

Öncesinde, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca da gözaltına alındı.

Al Jazeera , şüphelilerin gözaltı gerekçesine ulaştı:

'Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin egemenliğini ele geçirmek amacıyla baskı, yıldırma ve tehdit yöntemlerini kullanarak örgütsel yapı oluşturarak bu yapılanma altında iftira, kiiyi hürriyetinden yoksun kılma, belgede sahtecilik suçları...'

Soruşturma evrakında hakkında gözaltı kararı bulunan isimler arasında Karaca ve Dumanlı'nın yanısıra Fahri Sarrafoğlu ile Nuh Gönültaş da bulunuyor.

Toplam 24 kişi gözaltına alındı

İstanbul merkezli operasyonda başka illerde de yapılan gözaltılarla toplam gözaltına alınanların sayısı 24'ü buldu. Gözaltı listesinde olan Eski İstanbul Organize Şube Müdürü ve Siirt eski Emniyet Müdürü Mutlu Ekizoğlu teslim oldu. Ekizoğlu, Ergenekon ve Şike operasyonlarını da yürütmüştü.

Tunceli, Mardin ve Şırnak'ta da 1'i komiser 3 polis gözaltına alındı. 17 Aralık Yolsuzluk Operasyonu sonrası istifa eden eski İstanbul Eski Terörle Mücadele Şube Müdürü ve eski Hakkari Emniyet Müdürü Tufan Ergüder de gözaltına alındı.

Sabah başlayan operasyonda Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı polislerin ilk adresi Zaman Gazetesi'nin Yenibosna'daki binası oldu. Polis burada toplananların protestoları arasında binaya girdi. Polisle protestocular arasında kısa süre itişme oldu. Polisler kısa süre sonra evrak eksikliği nedeniyle binadan çıktı. Polis öğleden sonra tekrar Zaman Gazetesi binasına geldi.

Dizi yapımcısı gözaltında

Samanyolu TV'nin 'Sungurlar' ve ‘Tek Türkiye’ dizilerinin yapımcısı Salih Asan, Eskişehir'de gözaltına alındığını duyurdu. Asan, Twitter hesabı üzerinden, 'An itibarı ile gözaltına alınıyorum. Suçumuz milletimize ve devletimize hizmet ise biz bu suçu işledik arkadaş. Dua ricası ve selamla' ifadelerini kullandı.

Samanyolu TV'de yayınlanan 'Sungurlar' dizisinin yönetmeni Engin Koç da merkez Odunpazarı İlçesi'ndeki evinde gözaltına alındı. Koç ve Asan sağlık kontrolünden geçirildikten sonra İstanbul'a götürülecek.

Van'da ise İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, dizi yazarı Makbule Çam Alemdağ'ın kent merkezindeki evine sabah saatlerinde operasyon yapıldı. Gözaltına alınan Alemdağ, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra İstanbul'a gönderildi.

Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı gazetede yaptığı açıklamada 'fuatavni' adlı twitter hesabından ortaya atılan operasyon iddiasının ardından Cuma günü İstanbul Adliyesi’ne gittiklerini ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu'ndan soruşturma olmadığı bilgisini aldıklarını söyledi. Dumanlı, 'Hadi Bey’i yıllardır tanırım, dürüst bir Beşiktaşlıdır. Ya yalan söylüyor, ya da başsavcının haberi olmadan bir şey oluyor' dedi. Dumanlı gazeteye giden polislerin daha sonra vazgeçip geri döndüklerini belirtip, 'Kendisi gelsin diye bir şey söylemişler. Siz gözaltı kararı çıkarmışsınız, ben niye geleyim?' diye konuştu.

Kılıçdaroğlu: Yaşanan bir darbe sürecidir

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Atatürk Havalimanı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, 'Mazlumun adresi ve kimliği sorulmaz. Geçmişte gazetecilere, gazetelere operasyonlar yapıldığı zaman nasıl eleştirdiysek, aynı eleştirileri bugün de yapıyoruz' dedi.

'Bir hükümetin, bir devleti nasıl soyduğunu hep beraber göreceğiz. Şimdi önümüzde 17, 25 Aralık süreci var. Toplum bunu yeniden hatırlayacak' diyen Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

'Mazlumun adresi ve kimliği sorulmaz. Geçmişte gazetecilere, gazetelere operasyonlar yapıldığı zaman nasıl eleştirdiysek, aynı eleştirileri bugün de yapıyoruz. Basın özgür olmalı, rahat, korkusuzca yazabilmeli. Hükumetin baskısı altında bu tür operasyonları gerçekleştirmek demokrasi ile bağdaşmıyor. Zaten bir dikta yönetimi var ve baskısını her gün arttırıyor ama hiç kimse korkmasın, çekinmesin. Bu ülkede CHP olduğu sürece diktatörler asla başarı sağlayamaz.'

Hükümetten ilk tepki: Yanlış yapan bedelini öder

Gazetecilerin “14 Aralık Operasyonu” ile ilgili sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, ”Teferruatını bilmiyorum ne olduğunu hangi gerekçelerle bunlar yapılıyor ama sonuç itibariyle bakacağız, yapılan işlemin sonucunu göreceğiz. Şu anda bir şey söylemeyi uygun görmüyorum” dedi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise, Operasyonu sabah haberlerden duyduğunu belirterek, “Bir kere hukuk devletiyiz gerekli değerlendirmeleri süreç içinde kamuoyu da yapar. Yanlış yapan bedelini öder” diye konuştu

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, operasyona 'Bu, bir sürpriz değil. Beklenen bir olay sonuç itibarıyla' yorumunu yaptı. Şentop konuyla ilgili soru üzerine 'Bu konuda bir soruşturma yürütüldüğünü hatta farklı farklı dinlemelerle ilgili ayrı, örgütle ilgili ayrı soruşturma yürütüldüğünü duyuyorduk' diye konuştu.

Şentop, şunları kaydetti:

'Soruşturmanın belli bir aşamasında kişilerin ifadelerini almak, belki yakalama, belki tutuklama gibi bunlar tabii savcının, hakimin bileceği işler. Olacağı ve olabileceği tahmin edilebiliyordu ama zamanlama konusunda bir şey tahmin edilebilmesi mümkün değildi. Bu, bir sürpriz değil. Beklenen bir olay sonuç itibarıyla.'

Gözaltına alınacaklar listesinde adı geçen eski Zaman Gazetesi yazarı Hüseyin Gülerce Beyaz TV'deki bir programa operasyonu yorumladı. Gülerce 17 Aralık'taki yolsuzluk operasyonlarının ardından Zaman Gazetesi ve Samanyolu TV'den ayrıldığını belirtip, '17 Aralık'tan bu yana olup bitenlere bakıldığında benim farklı bir duruşumun olduğu görülüyor' dedi. Gülerce sabah başlayan operasyonu da eleştirip, 'Hidayet Bey de Ekrem Bey de eski arkadaşlarım. Böyle olmasını arzu etmem. Operasyonun Samanyolu ayağındaki gözaltılar şaşırtıcı. Yapımcı, senarist gözaltında. Olayın kanaldaki dizilerle ne alakası var?' dedi.

Cemaat'e yakın medya operasyona dair ayrıntıları canlı yayınlarken, çocuk kanalı Yumurcak TV'nin de haber kanallarıyla ortak yayına geçip basın açıklamalarını canlı vermesi dikkat çekti.

Kaynak: DHA, Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/med...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0