Görüş Bildir
Haberler
Gülçiçek Hatun Kimdir? I. Murad'ın Eşi Yıldırım Bayezid'ın Annesi Gülçiçek Hatun'un Hayatı ve Ölümü...

Gülçiçek Hatun Kimdir? I. Murad'ın Eşi Yıldırım Bayezid'ın Annesi Gülçiçek Hatun'un Hayatı ve Ölümü...

Şebnem Sucu
23.12.2021 - 11:16

Gülçiçek Hatun Osmanlı'nın 3. padişahı I. Murad'ın (Murad bin Orhan) eşi ve babasından sonra tahta geçen Yıldırım Bayezid'ın da annesidir. Asıl adı Marya'dır. Gülçiçek Hatun’un oğlu Yıldırım Bayezid 1402 yılına kadar padişah olmuştur. I. Murad'ın Gülçiçek Hatun dışında iki eşi daha olmuştur. İşte kısaca Gülçiçek Hatun'un (Hüdavendigar) hayatı ve ölümü...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gülçiçek Hatun bir Bulgar prensesi iken babasının istemesiyle I. Murad ile evlenmiştir. 16 yaşında evlenen Gülçiçek Hatun ilk ve tek oğlu Yıldırım Bayezid'ı bu evlilikle kucağına almıştır. Hüdavendigar adıyla da tanınır. Oğlu Yıldırım Bayezid 13 yıl tahtın sahibi olmuştur. I. Murad’ın Hüdavendigar Gülçiçek Hatun dışında Tamara Hatun, Fûl-Dâne Hâtûn isimleriyle iki eşi daha olmuştur. I. Murad’ın bu 3 evlilikten 7 çocuğu olmuştur. Öte yandan Gülçiçek Hatun kendi türbesi olan ilk padişah annesi olarak bir geleneğin de ilk temsilcisi olmuştur. İşte kısaca 'Hüdavendigar' olarak anılan I. Murad'ın eşi olan Gülçiçek Hatun'un hayatı ve ölümü...

Gülçiçek Hatun Kimdir?

Gülçiçek Hatun Kimdir?

Hayatı

Hüdavendigar Gülçiçek Hatun aslen Rum asıllıdır. Asıl adı Marya'dır. Müslüman olduktan sonra Gülçiçek adını almıştır. Gülçiçek; gül kadar, çiçek kadar güzel olan anlamına gelmektedir. Marya'nın babası Bulgar Kralı İvan Aleksandır'dır. Gülçiçek Hatun 16 yaşında Osmanlı Devleti'nin 3. padişahı olan I. Murad ile evlenmiştir. Bu evlilikten bir sonraki padişah Yıldırım Bayezid 1354’te dünyaya gelmiştir.  I. Murad Gülçiçek Hatun’dan sonra 2 evlilik daha yapmıştır. Bu evliliklerin tamamından beş şehzade iki sultan dünyaya gelmiştir.  

28 Haziran 1389 günü I. Murad vefat etmiş, Gülçiçek Hatun’un oğlu Yıldırım Bayezid 28 Ağustos 1389 günü tahta çıkmıştır.  

Ölümü

Ölüm tarihi tam olarak bilinmeyen Gülçiçek Hatun kendi türbesi olan ilk padişah annesidir. Gülçiçek Hatun türbesi Bursa'dadır. Gülçiçek Hatun’un türbesinde onunkinin dışında kimliği bilinmeyen 3 sanduka daha bulunmaktadır. 

I.Murad’ın Çocukları

Yıldırım Bayezid

Yahşi Bey

Yakup Çelebi

Savcı Bey

Şehzade İbrahim

Nefise Hatun

Sultan Hatun

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın