Görüş Bildir
Haberler
Göçmen Krizi: AB Zirvesi Türkiye'yle İşbirliğini Artırma Gündemiyle Toplanıyor

Göçmen Krizi: AB Zirvesi Türkiye'yle İşbirliğini Artırma Gündemiyle Toplanıyor

Onedio Medya
15.10.2015 - 12:21 Son Güncelleme: 15.10.2015 - 14:17

Avrupa Birliği (AB) liderleri Brüksel'de göçmen krizini görüşmek üzere toplanıyor. Gündemin ilk maddesi ise Avrupa'ya ulaşan ve çoğu Suriye'deki iç savaştan kaçan yüz binlerce göçmen durumu konusunda Türkiye'yle işbirliğini artırma yöntemleri.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Uluslararası Göç Örgütü bu yıl içerisinde büyük kısmı Türkiye üzeriden olmak üzere 600 binden fazla göçmenin AB ülkelerine ulaştığını belirtiyor.

Göçmen dalgasını kontrol altına almak isteyen AB liderleri, Türkiye'yle dört temel maddeden oluşan bir ortak eylem planı sunmayı hedefliyor.

Önerilmesi planlanan ve bugünkü zirvede de görüşülecek olan eylem planındaki maddeler şöyle:

  • Türkiye'ye daha fazla mali ve idari destek verilmesi

  • Türkiye sahil şeridinin kontrolüne destek vermek için Ankara'dan izin alınması

  • İnsan kaçakçılarıyla koordineli mücadele

  • Yasadışı yollarla AB'ye giren göçmenlerin iadelerinin hızlandırılması

Eylem planı kapsamında Türkiye'de kurulacak 6 merkezde göçmenlerin iltica başvurularının değerlendirilmesi de düşünülüyor. Bu merkezlerin finansmanının AB-Türkiye ortaklığında yapılması öngörülüyor.

Binlerce Suriyeli Türkiye'nin batı sahillerinden şişme botlarla açılarak Yunan adalarına ulaşmaya çalışıyor.

Ancak şu ana kadar Türkiye, AB'nin bu eylem planı önerisine olumlu ya da olumsuz bir yanıt vermedi.

Göçmen krizi konusunda AB ile daha yakın işbirliği konusunda Ankara'nın aralarında Schengen bölgesine vizelerin kaldırılmasının da dahil olduğu bir dizi taviz istediği belirtiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Göçmen krizinin çözümünde Türkiye'nin rolü kilit

Brüksel'de düzenlenecek AB liderler zirvesine gitmeden önce parlamentoda konuşan Merkel, 'Türkiye göçmen krizinin çözümünde kilit rol oynuyor. Mülteci akınını kontrol altına almak için Türkiye'yi daha iyi desteklemeliyiz' dedi.

Konuşmasında Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine de değinen Merkel, müzakereleri bir kez daha 'ucu açık bir süreç' olarak niteledi.

Haftasonu Türkiye'yi ziyaret edecek olan Angela Merkel'in göçmen krizi konusunu Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la da görüşmesi bekleniyor.

Tusk: Ancak göçmen trafiği azalırsa vize konusu düşünülür

Brüksel'deki zirve öncesinde konuşan Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, vize serbestisi gibi konuların ancak Türkiye'nin göçmen trafiğini kayda değer ölçüde azaltmaya yardımcı olması halinde gündeme gelebileceğini vurguladı.

Tusk,zirve öncesinde liderlere yazdığı mektupta göçmen krizine yol açan coğrafyanın siyasi açıdan çok karmaşık bir dönemden geçtiğini ifade etti ve 'Sadece tek bir örnek vermek gerekirse, Türkiye bizden Suriye'de bir güvenli bölgenin kurulması için yardım istiyor. Ancak Suriye krizine giderek artan ölçüde müdahil olan Rusya bu fikre tamamen karşı çıkıyor' dedi.

Tusk'ın mektubu şöyle devam ediyor:

'Kendimize somamız gereken soru, bugüne kadar aldığımız kararlar ve bundan sonra varacağımız fikir birlikleri yeni göçmen dalgalarını önlemeye yeterli olacak mı? sorusudur.' Image copyright AFP Image caption Almanya Başbakanı Angela Merkel, Eylül ayında Berlin'deki mülteci kampını ziyaret etmiş ve Suriyeli mültecilerle selfie çektirmişti.

BBC'nin Avrupa muhabiri Chris Morris, Türkiye'yle müzakerelerin zor olacağını ifade ederek 'Konuştuğum bir üst düzey AB yetkilisi Ankara'yla ilişkiler hiçbir zaman dolambaçsız olmadığını, ancak bu sefer ortak noktada buluşmanın şart olduğunu ifade etti' diyor.

Bugün düzenlenecek zirvenin ardından alınacak olan kararların Almanya Başbakanı Angela Merkel'in haftasonu için planlanan Türkiye ziyareti sırasında görüşülmesi bekleniyor.

BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0