Görüş Bildir
Haberler
Hepimizin Bir Yerlerden Tanıdığı Gelmiş Geçmiş En Etkili 10 Poster

Hepimizin Bir Yerlerden Tanıdığı Gelmiş Geçmiş En Etkili 10 Poster

Selahattin Özkan
30.04.2014 - 09:40 Son Güncelleme: 01.12.2021 - 13:09

Posterler kimi zaman halkları bilinçlendirmek, kimi zaman belirli bir görüş etrafında kitleleri manipüle etmek, kimi zaman ise sadece bir ürünün reklamını yapmak için kullanıldılar. Ne olursa olsun posterler insanlık tarihinin bir parçasıdırlar. Tarihi etkilemiş, şekillendirmiş ve belleklerde yer edinmişlerdir. İşte tarihin en unutulmaz posterlerinden bazıları...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Birleşin yada Ölün!

Birleşin yada Ölün!

Gazeteci, yazar, politikacı, düşünür, devrimci, mucit, ansiklopedist ve daha bir sürü şey olan Benjamin Franklin'in ilk kez 1754'te yayınlanan bir karikatüründen oluşturulan poster ABD Bağımsızlık Savaşı'nda ve sonrasında henüz birleşemeyen Amerika'daki İngiliz kolonilerinin birleşmesi için kullanılmıştı. Tarihi en etkili posterlerinden olan çalışma ABD'yi meydana getiren ana etken olan Amerikan' düşüncesini yaratan ve geniş kitlelere ulaştıran unutulmaz bir çalışmadır.

Britanyalılar; Haydi Savaşa!

Britanyalılar; Haydi Savaşa!

Şüphesiz savaşlarda yapılan propagandanın en önemli araçlarından birisi de posterler olmuştur. Birinci Dünya Savaşı'nda Birleşik Krallık'ın kullandığı bir savaş posteri. 1914'te yapılan; İngiliz Savaş Bakanı Lord Horatio Herbert Kitchener'in grafiğiyle ölümsüzleştirilen tasarım, büyük bir etki yaratmış ve büyük kitleler savaş sahasına sürüklenmiştir.

Savaş Seni Çağırıyor!

Savaş Seni Çağırıyor!

1914 tarihli Kitchener posterinin bir çok tekrarı yapılmıştır. Öyle ki 1917 tarihinde J. M. Flagg tarafından yapılan Amerikan versiyonu orijinalinden daha çok tanınmıştır. ABD hükumeti için kullanılan 'Uncle Sam' tabiri bu posterle ilk kez ete kemiğe bürünmüştür.

Posterin Yatıştırıcı Gücü

Posterin Yatıştırıcı Gücü

İkinci Dünya Savaşı öncesi halkın düşen motivasyonu artırmak isteyen İngiliz Hükumetinin kullandığı ünlü poster. Orijinali bugün Barter Kitap Evinde bulunan posterin çeşitlendirilmiş şekilleri herkesçe bilinmektedir. 

Detaylı bilgi için Barter Books: Keep Calm and Carry On

Yapabiliriz!

Yapabiliriz!

İkinci Dünya Savaşı'nda kullanılan bir başka popüler poster de ABD menşelidir. Westinghouse Electric için tasarımcı Howard Miller tarafından 1943'te yapılan poster o günden bu yana özellikle feminist cenah tarafından da sahiplenilen önemli posterler arasında yer almıştır. Bir çok alanda kullanımı süren etkili bir grafik olarak tarihteki yerini almıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kışkırtıcı ve Gizemli

Kışkırtıcı ve Gizemli

19. yüzyılın başında batının düştüğü rehavetten en çok etkilenen sanat çevreleri olmuştu. Neredeyse herşeyin aşırısının makbul olduğu bir çağda Alphonse Mucha ve Henri Privat-Livemont gibi sanatçıların başını çektiği bir grup kışkırtıcı ve sınırları zorlayan zevklerini dışa vurmaya başlarlar. Tarihin gördüğü belki en tartışmalı içkilerden olan Absinthe için yapılan bu poster de belleklerde sağlam bir yer edinmiştir.

Altmışlarda Kubik Etkiler

Altmışlarda Kubik Etkiler

Adolphe Jean-Marie Mouron kubik etkileri posterlere taşıyan sanatçı olarak bilinmektedir. Altmışlı yıllarda Fransız ordusu için yarattığı bir çok imaj bugün sinemadan basına bir çok alanda etkisini sürdürmektedir.

Sovyet Etkisi

Sovyet Etkisi

Sovyetlerdeki çizerlerin poster tarihine etkisi de unutulmamalıdır. Alexander Rodchenko gibi önemli sanatçıların yaratıları uzun yıllar batılıları etkilemiştir. 1924 yılında yapılan ve ilk kez bir posterde fotoğrafla grafiği birleştiren çalışma Rus Yapısalcılarının dünya çapında tanınmasını sağlamıştır.

Picasso'nun Film Posteri

Picasso'nun Film Posteri

1969 tarihli Yugoslav filmi 'Bitka na Neretvi'nin posteri büyük ressam Picasso tarafından yapılmıştır. Picasso'nun az bilinen bu çalışması ressamın filmin yönetmeni Veljko Bulajic yapılmış bir jest ise de posterlerin tarihine bu büyük ressam tarafından yapılmış önemli bir katkıdır.

Sessiz Kuzuların Eşsiz İfadesi

Sessiz Kuzuların Eşsiz İfadesi

Doksanlı yıllar ve teknolojik gelişmeler posterleri daha canlı, etkili ve üretken kılmıştır. Bu üretim bolluğu içinde akılda kalıcı olanları bulmak ve yükselen sinema sektörünün posterler içindeki payını azaltmak neredeyse imkansızdır. Ancak bir tanesi var ki bahsi geçilmesi neredeyse imkansız. 1991 yapımı The Silence of the Lambs filminin efsanevi posteri büyük bir etki yaratmıştır. Bir çok ödüllü filmin afişi de 'Otuzbeş Yılın En Başarılı Film Posteri' seçilmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

BONUS: Direnen Kediler!

BONUS: Direnen Kediler!

Son olarak internetle başladığı düşünülen sevimli kedi fenomeninin posterlerle ilintili tarihine bir bakalım. İnternet çıkmadan çok önceleri de kediler sevimliydiler ve görsellikleriyle posterlere can veriyorlardı. Yetmişlerde Amerikan siyasetini karıştıran Spiro Agnew'e destek verenler tarafından kullanıldıktan sonra hem 'hang in' tabiri hem de kedili figür Amerikan kültürüne yerleşti. Aslında kedilerin fenomenliği bu posterle başladı diyebiliriz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
18
9
7
3
2
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gizem Yenikler

Kuzuların sessizliği çok beğeniyorum.