Görüş Bildir
Haberler
UNESCO Gastronomi Şehri Gaziantep'te Nerede Ne Yesek Rehberi

UNESCO Gastronomi Şehri Gaziantep'te Nerede Ne Yesek Rehberi

'Türkiye'de mutfağı en iyi olan şehir deyince aklınıza neresi gelir?' diye bir soru sorulsa sanırım bir çok kişi Gaziantep cevabını verir. Öyle bir şehir ki, Gaziantep'in tarihi güzellikleri, müzelerinin önüne geçmiş yemekleri... Katmerden yuvalamaya, kebaptan baklavasına bir çok detay var. Gaziantep'i hâlâ görmediyseniz, yemeklerini tatmadıysanız hayatınızda büyük bir eksik var demektir. Gaziantep, gastronomi dalında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) “Yaratıcı Şehirler Ağı”na giren Türkiye’deki iki şehirden biridir.

Fotoğrafların devamı için instagram'da @seymen.b sayfasını takip edebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kebapçı Halil Usta

Kebapçı Halil Usta

Büyük bir zincir kebapçı olabilir miydi ? Evet. İmam Çağdaş, Güllüoğlu gibi şubeleşebilir büyüyebilir miydi ? Evet. Ama kendisi tercih etmedi. Ziyaretçilerinin övgüleriyle tanınmak bilinmek daha önemli diye düşünmüş Halil Usta. Bir sözü var. “Şişim biter, işim biter.” der. Örneklendirmek gerekirse, 11.00 gibi açıyor dükkanı. 15.00 hadi olmadı 16.00 gibi kapatıyor dükkanı. Kimin elinde kalırsa yiyor. 16.00 sonrası çalışmaz Halil Usta. Kuralları vardır. Hatta ben bile Gaziantep’li olduğum halde kaç kere kapısında kapalı kepenge baktığımı bilirim. Kalabalık olabilir ama korkutmasın. Küşlemesi, simit kebabı, salçalı tırnak pidesi, salatası hepsi birbiriyle yarışıyor. Türkiye’de sadece 2 tane Halil Usta var. Bir tanesi Zeugma arkasındaki ilk dükkan. Burası pazar günleri kapalı. Diğer dükkan ise Metro Market yanında hemen. O da pazartesi günleri kapalı.

Adres : KARŞIYAKA Tekel Cad. Öcükoğlu Sok. No:6 şehitkamil Gaziantep  (Zeugma Arkasında )

Telefon : +90 342 323 16 16

Adres : Osmangazi Mah. Abdülkadir Aksu Bulvarı No:96 şehitkamil Gaziantep (Metro Şubesi )

Telefon : +90 342 339 26 27

Beyran | Sakıp Usta

Beyran | Sakıp Usta

Gündüz de içiliyor tabi. Başlığa aldanıp yahu bu sadece gece mi var burada diye aldanmayın. Ama gece saati beyran içebileceğiniz en güzel yer burası. Sakıp Usta’nın mekanda beyran ve küşleme inanılmaz güzellikte. Gece bir yerden eğilenceden veya meyhaneden dönüyorsanız aklınızda olsun Sakıp Usta. Bu arada, bu dükkanın hemen 100 metre ötesinde bir de tatlı mekanı var. Orada da gece künefesi atabilirsiniz. Nöbetçi Lezzet diyorum ben buraya.

Adres: Alleben Mahallesi, Kemal Köker Cd. No:55, 27010 Şahinbey/Gaziantep

Telefon: +90 (0342) 220 18 19

Künefe | Cumba Künefe

Künefe | Cumba Künefe

Bu mekan bana çok özel hissettiriyor. Şu yüzden hemen açıklayayım, mekanın işletmecisi ve ustası diyor ki; şubeleşmemeye çalışacağım. Çünkü lezzetim bozulur diye çok korkuyorum. Gaziantep UNESCO tarafından böyle tescillendi işte. Lezzetini koruduğu için tamamen. Hasırı, künefesi, dışı Maraş içi Antep dediği lezzetler, kaymağıyla hepsiyle resmen baklavaya kafa tutan bir lezzet künefe artık. Bu arada, künefe sonrasında kahve için mutlaka. Pek güzel bir sunumları var. Kahven masada yanıyor resmen. İçince anlayacaksın 

AdresEmek Mah. Ali Ünler Bul. No:71/A Şehitkamil / Gaziantep

Telefon : +90 (342) 322 24 42

Menengiç | Tahmis Kahvesi

Menengiç | Tahmis Kahvesi

Yılların mekanını artık anlatmaya gerek yok uzun uzun. Ama son yıllarda çok hoşuma giden bir şey var burada. O da, çalgı ekibi. Sen kahveni yudumlarken sazlı sözlü türküler söyleyen 4 5 kişilik bir ekip var artık ve inanılmaz eğlendiriyorlar. Bayılıyorum onlara gerçekten. Menengiç ve çeşitli yemişlerin bulunduğu kuruyemiş tabağı ve bakır kahve takımlarıyla yapılan sunum ile Gaziantep’e geldiğinde görmeden dönmemen noktalardan birisi kesinlikle.

Adres : Suyabatmaz Mh. Şehitler Cd. Eski Buğday Pazarı No :21, Elmacı Pazarı

Telefon : (0342) 232 89 77

Nohut Dürüm | Recep Usta

Nohut Dürüm | Recep Usta

Nohut dürüm Gaziantep’te sabah yenilen bir kahvaltı kültürüdür. Kesinlikle bir kere denemenizi öneririrm. Haşlanmış nohutu baharatlı olarak tırnak pide içinde tüketebileceğiniz bir mekandır. Önerilir.

Adres : İncili Pınar Mahallesi, 36001. Sk. No:4, 27090 Şehitkamil/Gaziantep

Telefon :  (0342) 215 15 68

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ev Yemekleri | Aşina

Ev Yemekleri | Aşina

Aşina gerçekten Gaziantep’in en iyi ev yemekleri yapan mekanı bana göre. Gaziantep’te kebap yapmak diğer işletmelerin hakkını yemeden söyleyeyim kolay iş. Ama ev yemeklerini yapmak gerçekten zahmetli ve emek isteyen bir şey. Ayvalı saray kebabı, alaca çorba, yuvalama ve daha nice güzel lezzeti burada bulabilirsiniz. Gaziantep UNESCO’ya nasıl hangi lezzetlerle girmişin cevabıdır ev yemekleri. Unutmayın ki, UNESCO lezzetleri onaylarken sadece kebap baklava üzerinden değil 500’den fazla lezzet üzerinden onayladı. Böyle düşünüldüğünde Aşina gibi mekanların önemi daha da artıyor. Yöresel lezzetler için tek geçiyorum.

Adres:  İncilipınar Mah. Prof. Dr. Muammer Aksoy Bulvarı Anadolu İş Merkezi Altı No:4-5-7-8 Şehitkamil / Gaziantep

Telefon :  0342 220 49 49

Kahvaltı ve Kahke | Akşam Simit

Kahvaltı ve Kahke | Akşam Simit

Gaziantep’te genelde kebaplar, baklavalar biraz daha ön planda ama kahvaltı öğününde gidilebilecek yer sayısı hep az anlatıldı bizlere. Ama Akşam Simit benim gözümde artık bir tık daha önde. Neden mi ? Kişi başı 30 TL ödüyor ve neredeyse 3 öğün yiyorsunuz. 

Önce kahvaltılık normal şeyler geliyor sonrasında börekler, nohut, Antep zeytini, kaymaklı ve çikolatalı katmerler hepsi masanı şenlendiriyor. Gaziantep’te bu saatten sonra herkese Akşam Simit önermeye başlıyorum kahvaltı için. Katmer yanında bir de kahke denemeyi unutmayın efendim. Bu arada gerek personeli, gerek temizliği gerek hızıyla Akşam Simit son derece ön planda olan bir Antep mekanı. Son kuşakta Ömer Bey de genç olmasına rağmen deneyimi ve dinamizmi ile misafirlerini rahat ettirmeye çalışıyor.Uzun lafın kısası her biri lezzetli bu ürünlerle dolu  kahvaltı için aklınızda olsun efendim..Pişman etmez..

Adres: Batıkent Mah. Adnan İnanıcı Bul. Sakıcı Plaza No:13/L ( Anneler Parkı Şubesi )

Tel: 0342 341 65 60

Baklava | Almacı Pazarı Güllüoğlu

Baklava | Almacı Pazarı Güllüoğlu

Dünyanın en eski baklava dükkanı burası. Hal böyle olunca işini güzel yapan insanların elinden yiyorsun baklavanı. Güllüoğlu hikayesinin başladığı yer burası özetle. Bu yüzden lezzeti de bir o kadar tecrübeli insanların elinden geçiyor .Özellikle dükkanda da sizi karşılayacak Murat Güllü son derece ilgili ve donanımlı bir beyefendi. Baklava için önceliklerden birisi kesinlikle

Adres : Elmacı Pazarı No:4 A Şahinbey Gaziantep

Telefon : 0342 231 21 05

Katmer | Zekeriya Usta

Katmer | Zekeriya Usta

Katmer 135 yıllık bir gelenek. İşine gücüne gidenler sabah erkenden enerjisini toplasın diye yapılırmış eskiden Evde de yapılmaz he. Esnaf ticaret yapsın para kazansın destek olalım diye dışarıda yapılırmış sadece. Neyse, dükkana gidince bu kadar ince hamuru nasıl yaptın diye sorasın gelir Zekeriya Usta’ya. Gaziantep’in meşhuru katmer için akla ilk gelen ustalardan birisi. Katmer, Gaziantep’te sabahları tüketilen bir şey. Sabahları o şerbetli şey nasıl yeniliyor demeyin. Şerbeti minimum seviyede tutunca bir porsiyon daha yiyebilirsin. Ustanın güler yüzü ile beraber lezzetli katmeri burada deneyin derim. Yanında süt içince daha lezzetli oluyor.

Adres : Çukur Mahallesi, Körükçü Sokak Hilmi Geçidi 16C-D Şahinbey Gaziantep

Telefon: 0342 230 0971

Yöresel ve Kebap | Yesemek Restoran

Yöresel ve Kebap | Yesemek Restoran

Yesemek Gaziantep’te son dönemde inanılmaz beğenilen ve ziyaret edilen bir mekan. Bunda tabi bir çok sebep var. Ustaların kalitesinden, işletme yöneticilerinin ilgisine alakasına kadar bir çok emek var. Verdikleri bu emek, işlerini sevgiyle yapmaları lezzetlerine de yansıyor. Yesemek’te benim en çok beğendiğim şey Yesemek Özel Kebabı ve Beyran. Bu ikisinde bence açık ara öndeler. Ha bu demek değil ki, diğer lezzetler kötü. Soğan kebabı, patlıcan kebabı, çiğ köftesi, içli köftesi hepsi birbirinden başarılı. Yesemek aklınızda olsun efendim. Şansınız varsa beyran ile ateşin dansını da izleyebilirsiniz 

Adres: Kavaklık Mahallesi Ordu Caddesi No: 12/A Şahinbey / GAZİANTEP

Telefon: +90 (342) 338 12 35

Adres : Şekeroğlu Mahallesi, Köroğlu Sk., 27400 Şahinbey/Gaziantep

Telefon: (0342) 231 03 42

İçeriğin Devamı Aşağıda

Beyran | Metanet

Beyran | Metanet

Buraya günün üç öğünü de uğrayabilirsin. Ama öncelikli uğraman gereken öğün sabahları.  Sabahları 05.00 gibi açılıyor. Beyran çorbası ve katmer ile enerjini toplayıp şehri keşfetmeye çıkabilirsin. Öğleden sonra ve akşam için ise, bir çok kebap ürünü var. Benim tavsiyem patlıcan kebabı. Ama yine de metanet beyran için yaratılmış bir yer. Buranın ana lezzeti beyran.

Adres : Kozluca Mah. Kozluca  Cad. No:11 Eski Buğday Pazarı Civarı – Gaziantep

Tel: 0342 2314666

Yöresel | Mutfak Sanatları Merkezi

Yöresel | Mutfak Sanatları Merkezi

Gaziantep UNESCO tarafından tescillenince Mutfak Sanatları Merkezi açmak mecburmuş. Bu yüzden belediyenin desteğiyle burası açıldı. 250’den fazla yemek dönüşümlü olarak menülerde yerini alıyor her gün. Erikli, ayvalı gibi bir çok kebap türü dahil olmak üzere Gaziantep’in en güzel lezzetleri burada sunuluyor. Sunumları da son derece güzel. Sanki instagramlık poz veriyor yemekler adeta. Fiyatları gayet uygun olan bu yemekler herkes yesin diye sunuluyor. Aklınızda olsun kesinlikle deneyimlemek gerekiyor.

Adres : Karagöz Mah. Bozaga Sok. No:16 Şahinbey/GAZİANTEP

Telefon : +90 (342) 2205577

Kebap ve Baklava | İmam Çağdaş

Kebap ve Baklava | İmam Çağdaş

Gaziantep’e giden herkesin diline dolanmış bir marka. Gaziantep’e gittim diyen birine sorulacak ilk soru genelde İmam Çağdaş’a da gittin mi olur. Ama haklılar. Gaziantep’in en eski işletmesi. Hatta şöyle söylim, Gaziantep’te 4.kuşağı gören tek işletme İmam Çağdaş.  Baklavası, patlıcan kebabı zaten çok güzel. Ama burada yemenizi önerebileceğim şey direkt Karışık Kebap ve Ali Nazik olur. Fakat, sarımsakla barışık biri değilseniz, Ali Nazik konusunda Gaziantep’te en iyilerden gerçekten. Nasıl olmasın ? Tecrübe akıyor.

Adres: Eski Hal Civarı, Uzun Çarşı No:49 Şahinbey – Gaziantep

Telefon: 0 342 220 45 45

Meyhane | Akınal Gar Restoran

Meyhane | Akınal Gar Restoran

İstanbul’da Haydarpaşa Garı içindeki meyhaneyi seviyor musun ? Gİttiysen ve seviyorsan burası da tam o ayarda. Mutlaka seveceksindir. Kendine has mezeleri ve alkollü ortamıyla bence Gaziantep’te en samimi sohbet edilecek ve biraz alkol alınacak mekanlardan birisi.

Adres : İstasyon Caddesi TCDD Gar Binası Şehitkamil / Gaziantep

Telefon: 0342 324 69 00

Şık Akşam Yemeği | Bayazhan Restoran

Şık Akşam Yemeği | Bayazhan Restoran

Aynı zamanda “kent müzesi” de olan, sadece yemek için değil bi kaç alkollü bir şey içmek için ideal bir yer. Yapısı beni her zaman hayran bırakmıştır kendisine. Çok geniş bir avlusu var. Şehrin en elit yerlerinden birisi. Hem ortamı, hem müşteri kitlesi açısından gayet güzel bir yer. Eğer şık bir mekan arıyorsanız aklınızda olsun, kahvaltısından, akşam yemeğine kadar bir çok lezzeti güzel. Ama uyandırayım, diğer mekanlara göre fiyatı bir tık üstte kalıyor. Alkol vardır.

Adres: Akyol Mahallesi, Atatürk Blv. 119/1, 27010 Şahinbey

Telefon : (0342) 221 02 12

İçeriğin Devamı Aşağıda

Baklava | Koçak Baklava

Baklava | Koçak Baklava

Gaziantep’in en iyi baklavacılarından yine. Ama havuç dilimi ve fıstık dürüm nasıl İmam Çağdaş’ın liderliğindeyse, burası da fıstıklı baklava konusunda baya başarılı. Yaprak şöbiyeti de oldukça başarılıydı. Son dönemde müthiş atak yaptılar. Herkes Koçak diyor başka bir şey demiyor.

Adres : Ali Fuat Cebesoy Bulv. Ş. M. Engin Özdinç Sok. No:3 Şehitkamil Gaziantep

Telefon : 0 342 321 05 19/20

Kahve | Gaziantep Kır Kahvesi

Kahve | Gaziantep Kır Kahvesi

Burası bildiğin kahvehane. Bana göre artık Tahmis’ten daha eski. Kendini daha otantik bir noktada hissedebilirsin burada. Kalenin eteğinde cam sanatları merkezine doğru olan bir noktada bulunan kır kahvesi Gaziantep’te en keyifli kahve içebileceğin noktalardan birisi.

Adres : Seferpaşa mh. Köprübaşı sk. No:4, Kale Bitişiği, 27400

Telefon : (0342) 220 71 79

Şık Kahvaltı ve Akşam Yemeği | Hışvahan

Şık Kahvaltı ve Akşam Yemeği | Hışvahan

Hışvahan’da konaklamasanız bile uğrayabilirsiniz. Sebebi basit mutfak ! Şefim öyle güzel lezzetler hazırlıyor ki, Gaziantep’in değerleri içinde anadolu mutfağından esintileri Gaziantep’e göre yorumlamış şekilde masanıza getiriliyor. Fotoğraflardan da anlayacağınız üzere hem biraz instagramlık masalar hem gayet lezzetli bir sofra sizi bekliyor. Yuvalama, katmer, küşlemeye kadar bir çok lezzet burada bir sipariş ötenizde efendim. Gaziantep Kalesi manzarası eşliğinde şık bir akşam yemeği için önerilir.

Adres : Karagöz Mahallesi, Lale Paşa Cd. No:27, 27400 Şahinbey/Gaziantep

Telefon: (0342) 230 77 77

Ciğer | Ciğerci Yunus

Ciğer | Ciğerci Yunus

Gaziantep’in en iyi ciğercilerinden birisi. Salaş bir ortam ama mükemmel bir ağırlama. Çalışanların samimiyeti bir süre sonra seninde aynı dille konuşmanı sağlıyor. “Ağaam ciğer bitti mi diye sorduğumu bilirim.

Adres: Alleben Mahallesi, Şair Nebi Sk. No:2, 27010 Şahinbey/Gaziantep

Telefon: (0342) 231 12 32

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
27
11
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın