Görüş Bildir
Haberler
Fransız Mutfağına Özgü Eşsiz Bir Tat: Makaron Nedir?

Fransız Mutfağına Özgü Eşsiz Bir Tat: Makaron Nedir?

Özge Tepe
11.02.2023 - 22:05

Makaron, badem unu, yumurta akı, şeker ve gıda boyası ile yapılan beze bazlı bir sandviç kurabiyedir. Bezelerin pürüzsüz üst kısımları, fırfırlı kenarları ve düz dipleri vardır. Düzgün pişmiş makaronlar, ağızda eriyen belirgin bir kaliteye sahip olmalıdır. Aslında İtalyan asıllı olan makaron, Fransa'da son şeklini almış ve tüm dünyaya bir Fransız tatlısı olarak yayılmıştır. 

Bu içeriğimizde makaron hakkında merak edilenlere ulaşabilirsiniz.

Makaron Nedir?

Makaron Nedir?

Makaron, badem unu, yumurta akı, şeker ve gıda boyası ile yapılan beze bazlı bir sandviç kurabiyedir. Bezelerin pürüzsüz üst kısımları, fırfırlı kenarları ve düz dipleri vardır. Düzgün pişmiş makaronlar, ağızda eriyen belirgin bir kaliteye sahip olmalıdır. Aslında İtalyan asıllı olan makaron, Fransa'da son şeklini almış ve tüm dünyaya bir Fransız tatlısı olarak yayılmıştır. 

Makaronun yaygın çeşitleri arasında çikolata, vanilya, limon ve ahududu bulunur, ancak makaronlar neredeyse hayal edebileceğiniz her tat ve renkte yapılabilir. Makaronları eğlenceli hale getiren de işte budur.

Makaronun Tarihçesi

Makaronun Tarihçesi

Makaronun uzun ve şanlı bir tarihi vardır ancak kimse tam olarak nereden kaynaklandığından emin değildir. II. Henry ile evlenen İtalyan soylu kadın Catherine di Medici'nin Fransa'ya gitmek üzere İtalya'dan ayrıldığında yanında getirdiği pasta şeflerinin çok özel bir tarifi vardır. Bu tarif makarondur ve makaron, Fransız halkı tarafından çok sevilir.

O dönemlerde makaron, badem unu, yumurta akı ve şekerden yapılan basit kurabiyelerdi. Fransız mutfağı geliştikçe makaron da gelişti. Bugün bildiğimiz makaronlar muhtemelen 1890'larda Paris'teki lüks fırın La Maison Ladurée'de Pierre Desfontaines adlı bir pasta şefinin iki beze arasına tereyağlı krema ve reçelleri sandviç yapmaya başladığında icat edildi.

Makaron Nasıl Yapılır?

Makaron Nasıl Yapılır?

Makaron yapma sanatı titizlikle hassastır, ancak getirisi bu sürece değer. Beze yapmanın iki yolu vardır: Yumurta aklarının sert zirveler oluşana kadar çırpıldığı Fransız yöntemi ve beze oluşturmak için yumurta beyazlarının basit bir şurupla çırpıldığı İtalyan yöntemi. Modern tariflerin çoğu Fransız yöntemini kullanır.

Beze yapıldıktan sonra kuru malzemeler yumurta akı karışımına katlanır. Hamur, astarlanmış bir fırın tepsisine yuvarlaklar halinde sıkılır ve bir 'kabuk' oluşana kadar soğumaya bırakılır (bu genellikle yaklaşık bir saat sürer). Oradan, diskler sertleşene kadar pişirilir. Tekrar oda sıcaklığına soğuduktan sonra sandviçler oluşur.

Makaron yaparken tam ölçü kullanmak çok önemlidir . Bunu yapmazsanız, muhtemelen beklediğiniz mükemmel resimli sandviç kurabiyeleri gibi olmayacaklardır. Tüm malzemelerinizin tam olarak ölçüldüğünden emin olmak için ölçek kullanmanız gereklidir.

Makaron Püf Noktaları

Makaron Püf Noktaları
img.a24.com.tr

Makaron, son derece hassas bir tatlıdır. Bu nedenle yapımında püf noktalarına dikkat etmek gerekir. Dikkat etmeniz gereken birkaç püf noktası şu şekilde:

  • Ölçü kullanın.

  • Öğütülmüş ürünler kullanın.

  • Nasıl bir beze istediğinize karar verin.

  • Şeker miktarına dikkat edin.

  • Tatları çok karıştırmayın.

  • Baloncuklar olmamasına dikkat edin.

  • Yumurta beyazını bekletin.

  • Sıvı gıda boyası kullanmayın.

Makaron yapımı zor gibi görünse de eliniz alıştıkça ne kadar kolay olduğunu anlayacaksınız. Her yapımınızda dokusunu nasıl istediğinize göre tarifte değişiklikler yapabilir ve kendi özel makaron tarifinizi ortaya çıkarabilirsiniz.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
8
8
6
5
5
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın