Görüş Bildir
Haberler
Ford Otosan'dan Yurt Dışında Dev Yatırım Anlaşması: Hisseler En Çok Yükselenler Arasında!

Ford Otosan'dan Yurt Dışında Dev Yatırım Anlaşması: Hisseler En Çok Yükselenler Arasında!

Ford Otosan, Ford Motor Company'nin Romanya Craiova'daki üretim tesislerini satın almak için anlaştığını açıkladı. Şirket tesislerin tamamını 575 milyon Euro'ya alırken, yeni yatırım istihdam ve kapasite artışını da getirecek. 

Anlaşma haberi Borsa İstanbul'da Ford paylarını da yükselişe geçirdi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Satın alma hamlesi KAP'a açıklandı

Satın alma hamlesi KAP'a açıklandı

Koç Holding'in, Ford Motor Company ve SK On Co. ortaklığı ile Ankara’da gerçekleştirilmesi planlanan batarya üretimi yatırımına katılmak için ön niyetlerini içeren bağlayıcı olmayan bir niyet mektubu (MoU) imzalandığını duyurmasının ardından Ford Otosan (FROTO), Ford Romanya'nın tamamını almak üzere sözleşme imzaladı.

Şirketten KAP'a yapılan açıklamada, 'Sözleşme uyarınca 2022'de gerçekleşmesi beklenen Kapanış'ta 356 milyon euro, Haziran 2025'te faiz dahil 196 milyon Euro, Aralık 2028'de ise faiz dahil 23 milyon Euro ödenecek olup, ayrıca Romanya fabrikasının 2028-2034 yılları için öngörülen kapasite kullanım oranına bağlı olarak 140 milyon Euro tutarına kadar ilave ödeme yapılabilecektir. 2022 yılında yapılacak ilk ödeme tutarı, devrin gerçekleşeceği tarihte net işletme sermayesi, net borç ve o tarihe kadar Yeni Nesil Courier projesine yapılan yatırım tutarına göre düzeltmeye tabi olacaktır' denildi.

Hisselere olumlu yansıdı!

Hisselere olumlu yansıdı!

Piyasa açılışından önce yapılan açıklama ile FROTO hisseleri güne yükselişle başladı 

Geçen hafta cuma günü seansı 243,9 liradan tamamlayan paylar, bugüne 249,20 liradan başlarken, gün içinde 268,10 lira tavana bir kademe kalana kadar yükselirken, günün en çok yükselen hisseleri arasında yer aldı. 

Sosyal medyada da FROTO etiketi kendi kategorisinde gündem oldu. 

15.20 itibarıyla Ford Otosan payları yüzde 9,14 oranında yükselişle 266,20 liradan işlem gördü. 

2021 Ekim-Aralık döneminde kurdaki hareketlere paralel, hızlı bir yükseliş yaşanan hissede 315 lira seviyelerine kadar ulaşarak sonrasında 200 lira seviyelerine hızlı bir geri çekilme yaşamıştı.

Kapasite ve istihdam artacak

Kapasite ve istihdam artacak

BloombergHT'nin aktardığına göre, 4 Aralık 2020 tarihinde açıklanan yeni yatırımlar tamamlandığında 650 bin adede ulaşacak Ford Otosan'ın toplam yıllık üretim kapasitesinin Romanya Craiova fabrikasının alımı ile 900 binin üzerine çıkması, çalışan sayısının da 20 bini geçmesi bekleniyor.

Yapılan anlaşmaya göre, Ford Romanya bünyesindeki satış ve dağıtım iş kolu faaliyetleri FMC bünyesindeki bir iştirake devredilecek olup, 250 bin araça ve 365 bin motor üretim kapasitesi ile faaliyet gösteren Craiova tesisleri ve üretim faaliyetleri devralınacak.

Ne kadar ödeme yapılacak?

Ne kadar ödeme yapılacak?

Ford Romanya hisselerinin tamamı için 2022 ve 2028 yılları arasında toplam 575 milyon Euro ödeme yapılacak olup, ayrıca 2028 yılında tutarı Romanya fabrikasının 2028-2034 yılları için öngörülen kapasite kullanım oranına bağlı olarak belirlenmek üzere 140 milyon euroya kadar ilave ödeme yapılması söz konusu olacak.

İşlemin sözleşmelerdeki düzenleyici otoritelerin onaylarının alınması dahil kapanış koşullarının gerçekleşmesine bağlı olarak 2022 yılı üçüncü çeyreği içerisinde tamamlanması hedefleniyor. Bir yıl içerisinde kapanış koşullarının sağlanamaması durumunda tarafların sözleşmeyi feshetme hakkı bulunuyor.

Otomotiv sanayisinin elektrikli dönüşümüne liderlik edecek!

Otomotiv sanayisinin elektrikli dönüşümüne liderlik edecek!

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, 'Türkiye’nin ihracat şampiyonu ve Türkiye otomotiv endüstrisinin lokomotif şirketi Ford Otosan olarak Türkiye otomotiv sanayisinin elektrikli dönüşümüne liderlik edecek, ülkemizdeki en büyük özel sektör yatırımlarından birini geçtiğimiz sene açıklamış ve Kocaeli operasyonlarımızı 650 bin araçlık kapasiteye ulaştıracağımızı söylemiştik. Bugün şirketimiz için bir ilke imza atarak, global üretim operasyonlarımızı başlatıyor ve bir hayalimizi daha gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Ayrıca, ülkemizi uluslararası bir coğrafyada da gururla temsil edecek olmanın heyecanı içindeyiz' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Köklü ortaklık pekişecek

Köklü ortaklık pekişecek

Koç Topluluğu ve Ford Motor Company arasındaki yüz yıla yaklaşan köklü ortaklığa dikkat çeken Ford Avrupa Başkanı Stuart Rowley, “Ford Otosan global otomotiv endüstrisinin en başarılı ve köklü ortak girişimlerinden biri. Koç Holding ile ortak girişimimiz Ford Otosan’daki stratejik ortaklığımızı genişletmekten mutluluk duyuyoruz. Craoiva’daki başarılı operasyonumuzun, Ford Otosan’ın özellikle ticari araçlar ve elektrikli araçlarda elde ettiği uzmanlık ve deneyim ile daha da yüksek başarı seviyelerine ulaşacağına inanıyorum.” diye konuştu.

Tesislerde hangi araçlar üretilecek?

Tesislerde hangi araçlar üretilecek?

Hisse Satın Alma Sözleşmesi ile birlikte Craiova Tesislerinde üretilecek araçlar ile ilgili olarak Tedarik Koşulları da belirlendi. Craiova tesisinde mevcut durumda Puma ve EcoSport binek araç modelleri ile 1.0 litre Ecoboost benzinli motorları üretiliyor. Tedarik Koşulları uyarınca 2022 yılının sonundan itibaren EcoSport üretiminin sonlandırılması; Puma modelinin ise üretimine devam edilerek, 2024 yılından itibaren tam elektrikli versiyonunun üretimine geçilmesi planlanıyor.

Ayrıca, Yeniköy fabrikasında 2023 Temmuz ayına kadar üretimine devam edilecek olan Courier aracını ikame etmek üzere, tasarımı ve mühendisliği Ford Otosan tarafından geliştirilecek olan Yeni Nesil Courier araç modelinin van (Transit Courier) ve kombi (Tourneo Courier) versiyonlarının Craiova Tesislerinde üretilmesi öngörülüyor. Yeni Nesil Courier modelinin içten yanmalı motor versiyonlarının 2023 ve tam elektrikli versiyonlarının ise 2024 yıllarında üretimine başlanması bekleniyor.

Yeni Nesil Courier dahil tesiste üretilecek araç ve motorların başlıca tedarik koşullarında mutabakat sağlanmış olup, teknik detayları ve Yeni Nesil Courier yatırım taahhütlerini içerecek anlaşmaların kapanışa kadar imzalanması öngörülüyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Yağız Kemancı

Hep param yokken yapın zaten bu anlaşmaları.25 TL birden arttı namussuz.500 adet alsaydım bereket versin deyip çıkacaktım..Aahh ah.