Görüş Bildir
Haberler
Fatih Sultan Mehmet'ten Sonra Tahta Kim Geçti?

Fatih Sultan Mehmet'ten Sonra Tahta Kim Geçti?

Elif Ateş
24.01.2022 - 10:38

Osman Gazi'nin kurduğu Osmanlı Devleti, zamanla büyüyerek büyük bir imparatorluk haline gelmiştir. Bu devlet, 624 yıl boyunca yeryüzünde pek çok bölgeye hükmetmiştir. Zaman içinde farklı kıtalara yayılarak sınırlarını genişletmiştir. Sadece Türk tarihinde değil, dünya tarihinde de kendine yer edinmeyi başarmıştır. Osmanlı Devleti'nin bu kadar güçlenmesinin en önemli faktörlerinden biri yöneticileridir. Kurulduğu yıllardan itibaren Osmanlı hanedanı tarafından yönetilmiş, 36 padişah görmüştür. Peki, Fatih Sultan Mehmet'ten sonra tahta kim çıkmıştır? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Osmanlı İmparatorluğu'nun 7.padişahı olan Fatih Sultan Mehmet, hem batı da hem doğu da oldukça tanınmış bir hükümdardır. II. Murad ve Hüma Hatun'un oğlu olarak devletin başkenti olan Edirne'de dünyaya gelmiştir. Çok küçük yaşlarda Amasya'da sancakbeyi olarak görev almıştır. Daha sonra babasının talimatı ile Saruhan sancakbeyliğine geçmiştir. Manisa'da bulunduğu dönemlerde ise oldukça iyi bir eğitim almıştır. Fatih Sultan Mehmet ilk 1444 yılında tahta çıkmış, daha sonra tahtan indirilerek 1451 yılında tekrardan padişah olmuştur. Fatih Sultan Mehmet'ten sonra tahta çıkan padişah ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Fatih Sultan Mehmet'ten Sonra Tahta Kim Geçti?

Fatih Sultan Mehmet'ten Sonra Tahta Kim Geçti?

Fatih Sultan Mehmet yaşamı boyunca tahta iki kez çıktı. Şehzadeliği döneminde Sırp ve Macar Kralı'nın önderliğinde gelen Hristiyan ordusu, Osmanlı'nın pek çok toprağını işgal etmeye başladı. O sıralarda Fatih Sultan Mehmet'in yaşayan tek kardeşi Şehzade Ali'nin de Amasya'da öldü. Bu nedenle tahtın varisi Fatih Sultan Mehmet oldu. II. Murad Hristiyan ordusunu durduktan sonra, oğlu II. Mehmet'i Manisa'dan Edirne'ye kaymakamlık için çağırdı. II. Murad Anadolu seferi dönüşünde Osmanlı beylerine haber vererek tahtan çekildiğini duyurdu. Böylelikle tahta Fatih Sultan Mehmet geçti. 

Ancak bu durum devleti oldukça zora soktu. Kısa bir zaman içerisinde Hristiyan ordusu Edirne'ye doğru yola çıktı. Aynı zamanda Venedik donanması da Çanakkale Boğazı'nı kapattı. Bunun üzerine II. Murad, Rumeli üzerinden Edirne'ye geri geldi. Varna Savaşı ile Hristiyan ordusunu mağlup etti. Bu olaylardan sonra, II. Murad tekrardan tahta çıkmadan Manisa'ya geri döndü.

Yeniçerilerin isyanı ve II. Mehmet'in tahtan uzaklaştırılmasından dolayı II. Murad tekrar tahta geçti. Bunun üzerine II. Mehmet, Manisa'ya şehzadelik zamanlarına geri döndü. Yaklaşık 6 yıl sonra, babasının ölümü ile birlikte Edirne'de ikinci kez tahta çıktı. 1481 yılına kadar pek çok sefer düzenledi. En son ki Anadolu seferinde ise hastalanarak hayatını kaybetti. Sadrazamlar Fatih Sultan Mehmet'in oğlu olan II. Bayezid ve Cem Sultan'a öldüğüne dair haber gönderdi. Oğulları arasında uzun süre taht mücadelesi yaşandı. O sıralarda yeniçeriler isyan ederek II. Bayezid'in oğlu olan Şehzade Korkut'u  vekil olarak tahta çıkardılar. Bir süre sonra II. Bayezid gelerek oğlundan tahtı alarak  Osmanlı Devleti'nin 8. padişahı oldu.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın