Görüş Bildir
Haberler
Eylem Acar Yazio: Dövme Yaptırmadan Önce Bir Kez Daha Düşünün

etiket Eylem Acar Yazio: Dövme Yaptırmadan Önce Bir Kez Daha Düşünün

Dr.Eylem Acar
15.03.2021 - 20:52 Son Güncelleme: 16.03.2021 - 11:40

Tıp dilinde ‘Tatuaj’ olarak adlandırılan kalıcı dövme, deri tarafından tümüyle yok edilemeyen bir boya maddesinin belirli bir teknikle insan vücudunun alt deri yüzeyine kadar işlenmesi ve bu suretle değişik motif, desen yahut resimlerin insan vücudu üzerinde şekillendirilmesi olarak tanımlanmaktadır.

Dövme yabancı bir materyalin deri altına zerk edilmesi anlamını taşır ve deri için yabancı bir madde oluşturur.

“Dövme materyallerinin içerisinde birçok ağır metal, kurşun, nikel, titanyum ve birçok boyar madde bulunur. Bu maddeler her kişide farklı reaksiyonlara yol açmakla beraber en sık gözlenen sorun uygulanan alanda kızarıklık, şişme, ağrı ile karakterize alerjik reaksiyonlardır. Bu alerjik reaksiyon bazen o kadar şiddetli olabilir ki anaflaksi dediğimiz hayatı tehdit eden yaygınlığa ulaşabilir.

Yapılan yerin hijyenik koşulları ve kullanılan iğnelerin sterilizasyonu da çok önemlidir. Sterilizasyona dikkat edilmediği takdirde enfeksiyonlar, Hepatit B ve C, AIDS, tetanos ve verem mikrobu kolayca bulaşabilir.

“Siyah veya Hint diye adlandırdığımız kına dövmelerinin içine çoğu kez arafenilendiamin kimyasal maddesinin karıştırılması ile daha kalıcı olması sağlanır. Fakat bu madde sadece deri için değil tüm vücut için oldukça toksik ve allerjen oranı çok yüksek bir maddedir. En sık uygulanan bölgede kızarıklık, kabarma, su toplaması, leke oluşması, kalıcı deri hasarı, akne oluşumu, o bölgede kıllanmada artış, bakteriyel ve viral enfeksiyonlar, deri döküntüleri gibi pek çok yan etkiye rastlanılmaktadır

Dövmeler deri hastalıkları uzmanlarının kanserli olabilecek ben ve lekeleri belirlemek amacıyla uyguladıkları “cilt taramalarını” güçleştirebiliyor.

Dövmeler deri hastalıkları uzmanlarının kanserli olabilecek ben ve lekeleri belirlemek amacıyla uyguladıkları “cilt taramalarını” güçleştirebiliyor.

Derinin dövmelerle kaplanması birtakım sağlık sorunlarının gözden kaçmasına ve erken bir dönemde tanı konup iyileştirilmesine engel olabilir. Dövmeler nedeniyle birtakım deri kanserleriyle ilgili belirtilerin gözden kaçırıldığı yönünde raporlar var.

Deri üzerine uygulanan bu yabancı maddeler iyi huylu ve kötü huylu tümöral oluşumların tetiklenmesine de zemin hazırlayabilir. “Kalıcı dövmelerin içerisinde bulunan organik boyaların yüzde 40’ının insan sağlığına zarar vermediğine dair Avrupa Birliği’nde onayı yok. Yüzde 20’sinde ise kanseri artıracak türde maddeler var. Çoğu dövme boyalarında hangi maddelerin kullanıldığı belli değil. Özellikle siyah dövmelerin içerisinde titanyum, kurşun, nikel gibi maddeler var. Bunlar da cilt kanserini tetikleyen maddelerdir.

Yani kısacası dövme göründüğü kadar masum olan bir işlem değil. Sadece kozmetik sorunların yanı sıra deri kanseri gibi veya bulaşıcı hastalıklar gibi ciddi problemleri de beraberinde getirebilen bir işlemdir.

Yaptırması kolay, pişman olup istemediğimiz zamanda silinmesi o kadar değil. Özel lazerler kullanılmasına rağmen hem çok masraflı, hem de deride iz kalmasına sebep olabiliyor. Dövme yaptırmadan önce bir kez daha düşünmeli, özellikle çocukları ve gençleri bu konuda bilgilendirmeliyiz. 

Instagram

Facebook

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
55
43
19
9
4
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ben ne yaptım

Dövme'den nefret ederim çok sağlıksız buluyorum bana çok itici geliyor hadi küçük harf falan yaparsın da böyle büyük büyük şeylere ne gerek var.