Görüş Bildir
Haberler
Eski Merkez Bankası Başkanı Sordu: 'Neden Faiz İndirilmedi?'

Eski Merkez Bankası Başkanı Sordu: 'Neden Faiz İndirilmedi?'

Merkez Bankası politika faizini yüzde 14'te sabit tuttu. Banka, son dört toplantısında faizi 500 baz puan indirmişti. 

Faiz kararı sonrasında ekonomistler ise ekonomi modellerini ve kararın nedenini anlamaya çalıştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Durmuş Yılmaz sordu: 'Neden faiz indirilmedi?'

Durmuş Yılmaz sordu: 'Neden faiz indirilmedi?'

TCMB'nin faiz kararını sosyal medya hesabından değerlendiren eski Merkez Bankası Başkanı İyi Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz, ''Enflasyonun nedeni faiz değil miydi? Yüzde 50 ye yaklaşan enflasyonu düşürmek için faizin düşmesi gerekmiyor muydu? Demek ki neymiş, enflasyonu düşürmek için TL'nin itibarını korumak gerekiyormuş. Evet; soralım tekrar, model mi değişiyor,  ne oldu faiz niye indirilmedi?'' dedi.

Enflasyonda yükseliş sürecek mi?

Enflasyonda yükseliş sürecek mi?

Enflasyon, TL'deki sert değer kaybının birikimli ve anlık etkilerini belirgin şekilde yansıtarak 19 yılın en yüksek seviyesi olan yıllık yüzde 36.08'e çıktı. Üretici fiyatlarında ise enflasyon oranı yüzde %79,89. 

Bunun etkilerinin de gecikmeli görüleceğini belirten ekonomistler, asgari ücret zammı ve artan enerji fiyatları sebebiyle de enflasyonun yılın ilk yarısı gelmeden yüzde 50 seviyesine yükselebileceğini iletiyorlar. 

Sonra TL'de değer kaybı olmaz ise yıl sonuna doğru enflasyonda düşüş beklenirken, Hazine Bakanı Nebati 2023 seçimlerine tek haneli enflasyon ile gidileceğini açıklamıştı.

TL'de değer kaybı artmıştı

TL'de değer kaybı artmıştı

Son yıllarda ekonomi yönetiminde yaşanan değişikliklerin Erdoğan'ın düşük faiz söylemleri ve ekonomik modellerindeki değişikliklerin de yarattığı endişeler sebebiyle piyasalarda oynaklık artmıştı. 

Türk Lirası geçen yıl ABD Doları karşısında yüzde 44 değer kaybederken, öngörülebilir olmaktan uzaklaşmıştı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
demet s.

%100 haklı adam. faiz sebep enflasyon neticedirciler... enflasyon sabit kalsın diye mi faizi sabit tuttunuz? ama ezanları susturamayacaksınız! düşürün faizi ... Devamını Gör