Görüş Bildir
Haberler
Dünya Savaş Tarihine Adını Kazımış 7 Yetenekli General

Dünya Savaş Tarihine Adını Kazımış 7 Yetenekli General

Onur Kontas
07.12.2014 - 21:42 Son Güncelleme: 08.12.2014 - 14:18

Kanla dolu dünya tarihinde pek çok savaşlar yapıldı ve bunları yöneten komutanlardan bazıları hak etmedikleri şöhrete kavuştu, bazıları ise arka planda kaldı, fakat tarihin akışını değiştirdi. İşte bu yazıda tarihin akışını değiştiren, lakin ülkemizde pek bilinmeyen birkaç general yer almaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tran Hung Dao

Tran Hung Dao

1228/1300 yılları arasında yaşamış efsanevi Vietnamlı general. Gerilla savaşı aslında Vietnam'da çok daha önceden kalma bir gelenekti ve Tran Hung Dao'da bunun başarılı bir temsilcisi idi. Kubilay Han zamanında gücünün doruğuna varan Moğolların yapmış olduğu üç tane seferi başarıyla savuşturmuş olan generalin favori taktiklerinden birisi de nehir yataklarının diplerine bambudan yapılmış mızraklar saplatıp teknelerde hasar oluşturarak onların batmasını sağlamaktı.

Jan Zizka

Jan Zizka

Jan Hus'un devrin Bohemya'sında çıkarmış olduğu Hussite ayaklanmasına önderlik eden tek gözlü generaldir. 1360-1424 arasında yaşamış olan general savaş alanında barutu kullanan ilk generaldir, piştol sözcüğü de Çekçe pistala'dan gelmektedir. Generalin vasiyeti de ilginçtir, öldükten sonra derisinden bir davul yapılmasını emretmiştir; zira ona göre davulun çıkaracağı ses düşmanı korkutacaktır.

John Churchill

John Churchill

Marlborough'un ilk dükü olduğu için 1st Duke of Marlborough olarak da geçen Churcill, İspanya Veraset Savaşları'nda Osmanlı İmparatorluğu'na bela olan Prinz Eugen von Savoyen ile iyi bir ikili oluşturmuş ve savaşı Birleşik Krallık ve Kutsal Roma İmparatorluğu'na getiren Bleinheim Savaşı'nı kazanmıştır, ki bu savaş modern anlamdaki ilk savaşlardan birisidir.

Georg von Frundsberg

Georg von Frundsberg

'Sen ki Fransa vilayeti kralı Fransuva'sın.' Evet bildiğimiz üzere Fransuva Almanlara esir düşmüştür ve tahmininiz doğru, bingo. Georg von Frundsberg isimli general I.Fransuva'yı Pavia Savaşı'nda esir almıştır, hatta Almanlar şarkısını bile yapmıştır. Generalin mottoso ise Viel Feind', viel Ehr' idi; yani ne kadar çok düşman o kadar çok şeref.

Gaius Marius

Gaius Marius

Yedi defa konsül seçilen generalin önemi savaş alanında değil topraksız vatandaşların askere alınması, Roma lejyonlarını yeniden düzenlemesi gibi pek çok alanda yapmış olduğu reformlardadır. Yapmış olduğu reformlar nedeniyle Roma'nın üçüncü kurucusu olarak da adlandırılır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Raimondo Montecuccoli

Raimondo Montecuccoli

'Savaşmak için üç şeye ihtiyacınız vardır, 1.para, 2.para, 3.para' sözünü Napolyon'dan daha önce söylemiş olan İtalyan general. Osmanlılara karşı St.Gotthard Muhaberesi'ni de kazanan general anılarını yazması ile devrin savaş tarihinde de rol oynamıştır.

Stanislaw Koniecpolski

Stanislaw Koniecpolski

Osmanlılar ile Lehistan-Litvanya Birliği arasındaki ilk dönem savaşların sonuçsuz kalma nedeni, Tatarların korkulu düşmanı, Kozak İsyanları'nı bastıran general Koniecpolski devrin Avrupa'da en organize ve modern usüllerde savaşan, gelmiş geçmiş en yetenekli generallerden birisi olarak gösterilen  Gustavus Adolphos'un İsveç'ini de durdurması ile üne kavuşmuştur.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
51
13
10
8
7
5
4