Görüş Bildir
Haberler
En Üst Sırada Yine Yeni Akit Var: Medyada Nefret Söylemi Raporu Açıklandı

En Üst Sırada Yine Yeni Akit Var: Medyada Nefret Söylemi Raporu Açıklandı

Hrant Dink Vakfı’nın 2019 yılı Medyada Nefret Söylemi ve Ayrımcı Söylem Raporu yayımlandı. Rapora göre yazılı basında 80 farklı etnik, dinî ve ulusal kimlik hedef alındı. En çok nefret söylemi yapan gazete ise yine Yeni Akit oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hrant Dink Vakfı’nın ‘Medyada Nefret Söylemi ve Ayrımcı Söylem Raporu’na göre 2019 yılında yazılı basında günde 17’den fazla haberde ve köşe yazısında nefret söylemi üretildi. Bu metinlerde 80 farklı etnik, dinî ve ulusal kimlik hedef alındı.

Nefret söylemi örneklerinin yarısı, köşe yazılarında

Nefret söylemi örneklerinin yarısı, köşe yazılarında

2019 yılında, tekrarlanan içerikler dışarıda tutulduğunda, incelenen metinlerin 2.160’ını köşe yazıları, 2.099’u ise haberler oluşturuyor. Basın arşivi sayfaları, dosyalar, okur sayfalarında yer verilen yazılar, kitap tanıtımı/değerlendirmesi yazıları ve benzeri metinler ise “diğer” başlığı altında değerlendirildi ve bu kategoride bulunan 105 metinde nefret söylemi tespit edildi.

En çok Ermeniler, Suriyeliler ve Yunanlar hedef alındı

En çok Ermeniler, Suriyeliler ve Yunanlar hedef alındı

Rapora göre hakkında 30 ve daha fazla kez nefret söylemi üretilmiş olduğunun tespit edildiği gruplar üstteki tabloda yer alıyor. 30’dan daha az da olsa basında nefret söylemine hedef olmuş diğer gruplar arasında örneğin Finlandiyalılar, Husiler ve Filipinliler de var.

Bir yılda 16 gazete, 50’şer defadan fazla nefret söylemi üretti

Bir yılda 16 gazete, 50’şer defadan fazla nefret söylemi üretti

Yeni Akit gazetesi yıllardır medyada nefret söylemi sıralamalarının en tepesinde yer alıyor.

Bu listedeki yayınların normal şartlar altında en fazla birkaç bin kişiye ulaşabilecek nefret söylemi ve dezenformasyonları, Google gibi dijital platformların bu kuruluşlara verdiği doğrudan veya dolaylı destek nedeniyle milyonlara ulaşıyor.

Yerel medyada da nefret söylemi yaygın

Yerel medyada da nefret söylemi yaygın

Raporda, 2019 yılı boyunca 14 ve daha fazla içerikte nefret söylemine yer veren yerel gazetelerin listesi de verildi. Yeni Konya gazetesi 88 içerikle birinci sırada yer aldı.

Hrant Dink Vakfı’nın Medyada Nefret Söylemi ve Ayrımcı Söylem Raporu‘nun tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
55
23
4
4
3
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Barney

hindulara kim sövdü ya? :) ateistler değer kaybediyo ilgi azalıyo. üzdü bu

Halil Değerli

Amaçları belli... Kutuplaştırmak .... Sizden... Bizden.... olayına sürüklemek..... ..... Bunun için tüm argümanları kullanıyorlar.... ..... Akit sadece maşa.... Devamını Gör

Levent ERDEN

Maalesef haber kanalları, gazeteler bu şekilde besleniyor. Birilerine nefret söylemlerinde bulunarak kendilerine yakın olanları kendi gaztelerini okuyup, ken... Devamını Gör