Görüş Bildir
Haberler
En Son Borsanın %10'unu Satın Alan Katarlıların Türkiye'ye Yaptığı Yatırımlar

etiket En Son Borsanın %10'unu Satın Alan Katarlıların Türkiye'ye Yaptığı Yatırımlar

Katar Türkiye'den en çok hisse, şirket, mülk satın alan ülke olmasıyla dikkat çekiyor. Katar Emiri ve hükümetin iyi ilişkileri de yıllardır gündemde. 2003'ten önce ülkemizle ilişiği bulunmazken özellikle son yıllarda her yerde gördüğümüz Katarlılar ve Katarlı yatırım gruplarının neler yaptıklarını derledik.

Borsa İstanbul ortaklığı büyük tepki çekmişti. Bakalım Katarlılar başka nerelere yatırım yapmış.

1. Alternatif Bank

1. Alternatif Bank

Kısaca A Bank ismiyle tanınan banka Katar Commercial Bank tarafından 2016 yılında satın alındı.

2. QNB Finansbank

2. QNB Finansbank

Öncesinde National Bank of Greece’in sahip olduğu büyük hisseyi 2.75 milyar Euro'ya satın alan Katar Ulusal Bankası bu alımın ardından bankanın isminin önüne baş harflerini oluşturduğu QNB'yi ekledi.

3. Banvit

3. Banvit

Yarım asrı deviren kümes hayvancılığı devi Banvit'in ise %80'i Brasil Foods isimli Brezilyalı bir yatırım grubuna satıldı. Ardından bu yatırım grubu Qatar Investment Authority iştiraki olan Qatar Holding'e ortak oldu.

4. Digiturk

4. Digiturk

Daha önce TMSF'nin elinde olan Digiturk Katarlı BeIN Medya tarafından yaklaşık 1.2 milyar dolara satıldı.

5. BMC

5. BMC

Sakarya'daki Tankpalet fabrikasıyla medyada uzun süre yer alan İzmir çıkışlı otomotiv devi BMC'nin de yarısı Katar Silahlı Kuvvetleri Endüstri Komitesi'ne ait.

6. ERGO Portföy

6. ERGO Portföy

Dünyanın en büyük İslami finans kuruluşlarından biri olan Katarlı Qinvest, 2016 yılında ERGO Portföy'ü satın aldı. Satın almanın ardından ismi Qinvest Portföy olarak değiştirildi.

7. Kanal İstanbul

7. Kanal İstanbul

Katar Emiri’nin annesi Şeyha Moza'nın Kanal İstanbul güzergahından 44 dönüm araziye sahip olmasının ortaya çıkması da yine projenin en büyük soru işaretlerinden biri.

8. Altın Boynuz Projesi

8. Altın Boynuz Projesi

İstanbul Haliç Altın Boynuz Projesi'nde yer alacak yat alanları, oteller gibi pek çok yapının yapımının ihalesini Katarlılar kazandı.

9. Türk Telekom

9. Türk Telekom

Özelleştirmesinden beri haberlerin konusu olan Türk Telekom'un %55'i 2005 yılında Oger Telecom isimli şirkete satılmıştı. Ardından 2007 yılında şirketin tamamını satın alan Oger Telecom geri kalan payın taksitlerini ödeyemeyince mülk satışı gibi yöntemlere başvurdu. 2016 yılında kredi borçlarını da yapılandırmaya rağmen ödeyemeyen Oger'in zarara soktuğu Telekom'un hisseleri Türk bankalarına devredildi.

10. Ankas

10. Ankas

İnşaat, alt yapı ve mühendislik gibi alanlarda faaliyet gösteren Ankara merkezli Ankas, Katarlı HBK (Hamad Bin Khalid) tarafından Nisan 2017’de devralındı.

11. Oteller

11. Oteller

Katar Şeyhi, Marmaris'te bulunan Munamar ve Kontes Otellerini satın aldı.

12. Erbilgin Yalısı

12. Erbilgin Yalısı

Türkiye'nin en kıymetli konutlarından biri olan Boğaz'daki Erbilgin Yalısı da 2015 yılında Katarlılara satılmıştı.

13. Trabzon

13. Trabzon

Yine Katar Emiri'nin Trabzon'da çok sayıda mülk aldığı söylentiler arasında.

14. Antalya Limanı

14. Antalya Limanı

Global Ports Holding, Antalya Limanı'nın işletme hakkını 140 milyon dolar karşılığında Katarlı QTerminals WLL'ye satmak için anlaştığını açıkladı.

15. İstinyePark

15. İstinyePark

Doğuş Holding İstanbul'un en prestijli AVM'lerinden İstinyePark'ın %42'lik hissesini Katarlı bir yatırım grubuna devretmeyi planlıyor.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
604
214
100
57
27
25
21
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?