Görüş Bildir
Haberler
Eğitim 'Reform' Yorgunu: 15 Yılda Sistemde Hangi Değişiklikler Yapıldı?

etiket Eğitim 'Reform' Yorgunu: 15 Yılda Sistemde Hangi Değişiklikler Yapıldı?

Yüksel Venedik
22.05.2019 - 13:36 Son Güncelleme: 23.05.2019 - 10:13

Türkiye'de son yıllarda en çok tartışılan konulardan bir tanesi, eğitim sisteminde yapılan değişiklikler. 15 senede göreve gelen 6 Milli Eğitim Bakanı, sınav sistemlerinden müfredata köklü değişiklikler yaptı; liselere girişte LGS, OKS, 3’lü SBS, tek SBS, TEOG ve LGS olmak üzere sistem 6 kere yenilendi. 

Son 15 yılda sistemde yapılan radikal değişikliklere birlikte bakalım...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bakan Selçuk'un açıkladığı son sistem, eğitim sistemindeki değişiklikleri akıllara getirdi

Bakan Selçuk'un açıkladığı son sistem, eğitim sistemindeki değişiklikleri akıllara getirdi

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından açıklanan 'liselerde yeni sistem', eğitim sisteminde yaşanan sık değişimleri tekrar gündeme getirdi.

2020 yılından itibaren 9. sınıftan başlayarak kademeli olarak uygulanacak yeni sistem tartışılırken, Milliyet'ten Aysel Bozan Yılmaz, eğitim sistemimizde son 15 yılda yaşanan değişimleri derledi.

Liseler 4 yıla çıktı

Liseler 4 yıla çıktı

Hüseyin Çelik döneminde, liselerdeki eğitim süresi 4 yıla çıkartıldı. Yabancı dilde eğitim verilen hazırlık sınıfı da, birkaç okul dışında tarih oldu.

2005 yılında ise liselere girişte uygulanan LGS kaldırılarak, OKS getirildi. Bu sistemde ilköğretim öğrencileri tek bir sınava giriyordu. Ancak 2007 yılında bu sistem kaldırıldı ve liselere girişte 6., 7. ve 8. sınıfın sonunda girilen Seviye Belirleme Sınavı sistemi getirildi.

2009'da katsayı kaldırıldı

2009'da katsayı kaldırıldı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın döneminde, üniversiteye girişte katsayı uygulaması kaldırıldı.

Açılan davalar sonucunda Mart 2010’da katsayı alan dışını seçenler için 0,12; kendi alanlarını seçenler için 0,15 olarak belirlendi.

ÖSS kaldırıldı ve iki aşamalı sınav getirildi

ÖSS kaldırıldı ve iki aşamalı sınav getirildi

2010 yılında, üç sene üst üste yapılan SBS kaldırıldı. İsmi aynı kaldı ancak tek sınav haline getirildi. Bu süreçte, genel liselerin anadolu lisesine dönüşme süreci başladı ve bu süreç 2014'te tamamlandı.

Yine 2010 yılında, ÖSS kaldırılarak üniversitelere girişte iki aşamalı sınav sistemi getirildi. Adaylar, önce Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) giriyor; barajı aşanlar ise Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) katılıyordu.

FATİH Projesi hayata geçirildi

FATİH Projesi hayata geçirildi

2011 yılında, katsayı YÖK tarafından kaldırıldı ve her aday için 0,12 oldu. Aynı yıl içinde yapılan YGS'de şifre skandalı patlak verdi ve bazı adayların, belli şifreleri kullanarak doğru cevaplara ulaştığı iddia edildi.

2011'in ekim ayında FATİH Projesi hayata geçirildi. Ülke genelinde 620 bin derslikte akıllı tahta kullanarak dersleri dijital ortama taşımayı hedefleyen MEB, bu kapsamda sınıflara dizüstü bilgisayar, projektör ve internet altyapısı sağlayacaktı. Bu projenin ne kadarının tamamlandığı ise bilinmiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

SBS yerine TEOG sınavı getirildi

SBS yerine TEOG sınavı getirildi

2013'te, bakanlık koltuğuna Nabi Avcı'nın oturdu. Aynı yıl, SBS yerine Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş sistemi (TEOG) geldi.

Yeni sistemde, öğrenciler 6 temel dersten, her dönem birer tane olmak üzere, 12 ayrı merkezi sınava girdi. Uygulamayla, öğrencinin eğitim döneminde girmek zorunda olduğu yazılılardan biri merkezi olarak yapıldı.

TEOG yerleştirme sonuçları açıklandığında, tercih yapmayan adayların evinden 180-200 km uzaklıktaki okullara yerleştirilmesi tartışma konusu oldu.

Aynı yıl türban ortaöğretimde serbest bırakıldı ve dersanelerin kapatılmasını öngören kanun çıkartıldı. Dersaneler özel eğitim kurumlarına dönüştürüldü.

15 Temmuz'un ardından, 15 üniversite ve 934 okul kapatıldı

15 Temmuz'un ardından, 15 üniversite ve 934 okul kapatıldı

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapsamında hazırlanan ilk KHK ile FETÖ ile bağlantısı nedeniyle 934 okul, 15 üniversite, 109 öğrenci yurdu kapatıldı.

Aynı dönemde askeri okullar kapatıldı ve Milli Savunma Üniversitesi kuruldu.

4+4+4 sistemiyle 12 yıllık zorunlu kademeli eğitim getirildi

4+4+4 sistemiyle 12 yıllık zorunlu kademeli eğitim getirildi

4+4+4 olarak bilinen yeni sistemle 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim yerine, 12 yıllık zorunlu kademeli eğitim getirildi. İmam hatiplerin orta kısımları yeniden açıldı. 66 aylık çocuklar zorunlu olarak ilkokula başladı. 

İlkokul, ortaokul ve liselerde serbest kıyafet uygulamasına geçildi.

Müfredatta kapsamlı değişikliğe gidildi

Müfredatta kapsamlı değişikliğe gidildi

MEB, ilkokul, ortaokul ve liseyi kapsayan 172 sınıf düzeyi için 53 dersin taslak öğretim programını askıya çıkardı. Taslağı inceleyen uzmanların yorumlarına göre Atatürk’e ilişkin bilgiler daraltıldı, Evrim Teorisi Biyoloji dersinden, İsmet İnönü 2. Dünya Savaşı konusundan çıkarıldı. Felsefe’nin ünite sayısı azaltıldı. 15 Temmuz darbe girişimi, STEM ve kodlama, NOBEL Kimya Ödülü’nün sahibi Aziz Sancar müfredata eklendi.

Erdoğan, 15 Eylül’de katıldığı bir programda “TEOG olayını istemiyorum ve bunu da artık yanlış buluyorum” dedi. 4 gün sonra Bakan İsmet Yılmaz, TEOG’un yapılmayacağını açıkladı.

2018'de göreve gelen Ziya Selçuk, 2023 vizyonunu açıkladı

2018'de göreve gelen Ziya Selçuk, 2023 vizyonunu açıkladı

2018’de Prof. Dr. Ziya Selçuk Milli Eğitim Bakanı oldu.

Selçuk tarafından açıklanan 2023 Eğitim Vizyonunda ''zorunlu ders saatleri ve çeşitlerinin azaltılması, sözleşmeli öğretmenlerin görev sürelerinin kısalması, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkarılması, 5 yaş erken çocukluk eğitiminin zorunlu olması, pedagojik formasyon eğitiminin MEB tarafından verilmesi, elverişsiz koşullarda görev yapan öğretmenlere teşvik verilmesi'' hedefleri yer aldı.

2019’da kapatılacağı duyurulan özel öğretim kursları ve temel liselere ek süre tanındı.

Ve son olarak, geçtiğimiz günlerde Bakan Selçuk tarafından yeni ortaöğretim sistemi açıklandı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
252
132
87
67
49
29
29
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

oyun hamuruna döndü.