Görüş Bildir
Haberler
Dünya Müziğini Değiştiren Hippie Festivali Woodstock Nasıl Oldu da Gerçekleşebildi?

etiket Dünya Müziğini Değiştiren Hippie Festivali Woodstock Nasıl Oldu da Gerçekleşebildi?

Musical Dio
26.06.2021 - 16:00

Sene 1969, uzaya çıkmakla kalınmayıp, aya ayak basılmış. Hippie akımı ve bohem yaşam tarzı adeta bir akım olmuş ve insanları içine çekiyor. Ve nasıl oluyorsa devasa bir organizasyon, dev müzisyen kadrosuyla hiçliğin ortasında gerçekleşiyor. Gelin birlikte Woodstock festivalinin hikayesine bakalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Santana - Soul Sacrifice

2. 450.000 kişi katıldı

2. 450.000 kişi katıldı

1960'ların karşı kültürlerinin bir araya geldiği festivale Amerika'nın her yerinden 450'000 genç katılmıştır. Festivalde Jimi Hendrix, the Who, Janis Joplin, Crosby, Stills, Nash & Young, Richie Havens, Jefferson Airplane, Joan Baez gibi sanatçılar ve gruplar performanslarını sergilemişlerdir. Woodstock Festivali 1960'ların bunalan gençliğinin bir araya gelmesinin sembolü olmuştur.

3. "...bütün enerjimizi barışa odakladık, barış ve anlayış mümkündü."

3. "...bütün enerjimizi barışa odakladık, barış ve anlayış mümkündü."

Festivalin organizatörlerinden Michael Lang bir röportajında 'Son yıllarda üniversite kampüslerinde, yoksul mahallelerde ve ülkenin her köşesinde protestolar vardı, Woodstock'ta politik kaygılarımızı bir kenara bırakıp bütün enerjimizi barışa odakladık, barış ve anlayış mümkündü.' diye belirtmiştir.

4. Janis Joplin

5. Beklenenin çok üstüne ir katılım gerçekleşti.

5. Beklenenin çok üstüne ir katılım gerçekleşti.

Festivali John Roberts, Joel Rosenman, Michael Lang ve Artie Kornfeld düzenlediler. Organizatör dörtlü o zamana kadar gerçekleşmiş en büyük Rock konserini yapmayı planlamıştı ve hedefleri 50'000 ile 100'000 arası genci Woodstock'ta bir araya getirmekti. Fakat en başından itibaren festivalin planlanmasında bazı sıkıntılar ortaya çıktı. Bu kadar fazla insanın bir araya toplanabileceği bir alan yoktu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. İki buçuk kilometre karelik alan kiralandı.

6. İki buçuk kilometre karelik alan kiralandı.

Walkill yakınında bir alan ayarlandı fakat orada yaşayanların üç gün boyunca hippi gençleri orada istememesi üzerine belediyeden sahne kurma izni alınamadı. Bunun üzerine son anda yapılan bir değişiklik ile Bethel yakınlarında kurulan bir mandıranın arazisi ayarlandı. 49 yaşındaki mandıra çiftçisi Max Yasgur 50 bin dolar karşılığında arazisinin iki buçuk kilometre karelik alanını festival için kiraya vermeye razı oldu. Festivalin duyurulması 'Woodstock Music and Art Fair' şeklinde uzunca bir süredir yapıldığından, yer değişikliğine rağmen organizatörler festivalin ismini değiştirmemeye karar verdiler.

7. Joe Cocker - With A Little Help From My Friends

8. "Birbinize tutunun!"

8. "Birbinize tutunun!"

Woodstock Festivali'nde müzik ile bir araya gelen gençlik dünyaya büyük bir aile olduğunu gösterdi. Festivalde gençlerin mottosu 'savaşma seviş' idi. Gençler birlikte yoga yaparak, uyuşturucu kullanarak, dans ederek, gölde çıplak yüzerek alternatif yaşam tarzlarını Woodstock Festivali'nde birlikte yaşadılar. Festivalde yağmur yağması bile gençlerin birlikte pozitif kalmasına engel olamamıştır. Gece bastıran yağmurda sahneden yapılan anons 'birbirinize tutunun' olmuştur. Yağan yağmur ile çamur olan toprakta oyunlar oynanmıştır.

9. Katılımcıların çoğunun bileti yoktu.

9. Katılımcıların çoğunun bileti yoktu.

Açlık, susuzluk ve yağmura rağmen 450'000 genç üç gün boyunca müziğin tadını çıkardı. Trafik festivale gelişte en büyük problemlerden biriydi çünkü organizatörler bu kadar büyük bir katılım beklemiyordu. Gelenlerin arabalarını park edecek yer bulamamaları nedeniyle yol kenarları arabalarla dolup taştı. Arabalarını festival alanından uzağa park edebilmiş olan gençlerin alana yürüyüşü dünyanın sonunu andıran bir görüntü yaratmıştır. Gelenlerin çoğunun bileti yoktu ve çitleri aşarak festival alanına girdiler. Medya festivale gelen kalabalığı hayretler içerisinde gerek yerden gerekse helikopterlerden çekilen görüntüler ile yayınlamıştır.

10. Lojistik sıkıntısı güç de olsa aşıldı.

10. Lojistik sıkıntısı güç de olsa aşıldı.

Festivalin yiyecek, içecek ve taşınabilir tuvalet lojistiği 50'000 ila 100'000 kişi için planlanmıştı bu nedenle üç gün boyunca ciddi sıkıntıların aşılması için çaba harcandı. Örneğin lojistik sıkıntısını gidermek içi alana konserve yiyecekler, sandviçler ve meyveler iki Amerikan Hava Gücü helikopteri tarafından alana ulaştırılmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Jefferson Airplane - Somebody to Love

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
16
13
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın