Görüş Bildir
Haberler
Don't Look Up Severleri Böyle Alalım: Kara Mizah Arayanlara İlaç Gibi Gelecek 16 Film

Don't Look Up Severleri Böyle Alalım: Kara Mizah Arayanlara İlaç Gibi Gelecek 16 Film

Adorno
31.12.2021 - 10:30

Don't Look Up'ın gündeme bomba gibi düşmesiyle kara komedi filmleri tekrar çok konuşulur oldu. Bizde, absürt yapısı ve alternatif anlatım tarzıyla dikkat çeken bu türün nasıl olmuş da izlememişim dedirten birbirinden keyifli 16 filmini sizin için derledik!

Not: Film açıklamaları için Beyazperde ve Sinemalar.com kaynak olarak kullanılmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. What We Do In The Shadows (2014)

1. What We Do In The Shadows (2014)

Vampirlerin günlük hayatlarını kaydetmek isteyen bir grup belgeselci, ölmeyeceklerinin garantisini alınca Viago (Taika Waititi), Deacon (Jonathan Brugh) ve Vladislav (Jemaine Clement) adlı 3 vampirin birlikte yaşadıkları eve konuk olurlar. Yüzlerce yıldır hayatta olan vampirlerin hayatı ise birkaç küçük fark dışında oldukça sıradandır. Normal insanlar gibi kiralarını denk getirmeye uğraşan, gece kulüplerine girmekte zorlanan, modayı yakından takip etmeye çalışan vampirler için hayat, tahmin edilenden daha zordur.

2. Burn After Reading (2008)

2. Burn After Reading (2008)

Alkolik olduğu gerekçesiyle CIA’deki işinden kovulan emekli ajan Ozzie Cox, intikam almak için gizli bilgileri bir cd’ye kaydeder. Cox’un boşanmanın eşiğinde olduğu eşi Katie, cd’yi çalar ve gittiği spor salonunda unutur. Salonda çalıştırıcı olan Chad ve aynı yerde yönetici olarak çalışan Linda, Chad’in tesadüfen bulduğu cd ile Cox’a şantaj yapmaya başlarlar. İşin içine bir de Katie’nin birlikte olduğu federal ajan Harry girince olaylar daha karmaşık bir hâl alır. ...

3. Sorry to Bother You (2018)

3. Sorry to Bother You (2018)

Oakland, Kaliforniya’nın alternatif bir versiyonunda geçen film, Cassius Green’e (Lakeith Stanfield) odaklanıyor. Tele pazarlamacı olan Green, iş alanında başarıya ulaştıran bir anahtar bulur fakat bu anahtar onu dehşet verici bir evrene sürükleyecektir. Absürd senaryo yapısıyla dikkat çeken film, izleyicilere hem sürükleyici hem de oldukça farklı bir deneyim yaşatıyor.

4. The Lobster (2015)

4. The Lobster (2015)

Alternatif bir yakın gelecekte geçen filmde Yorgos Lanthimos bizi çok ilginç bir hikayeye götürüyor. Bu dünyada yalnız insanlar istenmemektedir ve görüldükleri yerde tutuklanarak tuhaf bir otele götürülmektedir. 45 günlük süre zarfında kendilerine bir eş bulamayanlar ise, bir hayvana dönüştürülerek ormana salınmaktadır. David (Colin Farrell) de buraya getirilmiştir ve kısa süre içinde kendine bir sevgili ararken tüm kuralları yıkarak buradan kaçar. Ormanlarda yalnız bir kadınla (Rachel Weisz) tanışır ve ona aşık olur.

5. Death at a Funeral (2007)

5. Death at a Funeral (2007)

İngiliz bir rahibin ölümüyle birlikte, oğulları Daniel ve Robert ailelerinin dağılmaya başladığına tanıklık eder. Ancak ölenin yası henüz bitmemişken, ortaya çıkan bir yabancının babaları hakkında söyledikleri iki genci şok edecektir: Yabancının dediğine göre, babaları gaydir. Bu sırrın ortaya çıkmaması için ortaya koydukları çaba bir süre sonra onları tam bir kaosa sürükleyecektir...

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Big Lebowski (1998)

6. Big Lebowski (1998)

Bir karışıklık bazen umulmadık olaylara sebep olabilir. Kaldı ki işin içinde para varsa olaya dahil olacak bir sürü insan da çıkar. Jeff Lebowski böyle bir meselenin orta yerinde kalır. Kendisi bir milyoner ile karıştırılır. Milyonerin eşine ait borçlar ödenmemiştir ve bundan sebep kahramanımız gangsterlerden dayak yer ve çok değerli halısı zarar görür. Lebowski, ortadaki bu yanlış anlaşılmayı çözmek zorundadır. Adaşı olan milyonerin malikânesine giderek konuşmak ister ve olaylar başlar...

7. Shaun of The Dead (2004)

7. Shaun of The Dead (2004)

Shaun’un hayatı artık tıkanma noktasına gelmiştir. Bütün vaktini en iyi arkadaşı Ed’le birlikte Winchester adlı bir barda annesi ve kız arkadaşının yarattığı problemleri çözmeye çalışmakla geçirmektedir. Liz'in kendisini terketmesiyle Shaun sonunda hayatını bir düzene sokmaya karar verir. Kız arkadaşının kalbini tekrar kazanıp annesiyle olan sorunlarını telafi etmeye karar verir. Artık yetişkin bir erkek olmanın sorumluluklarını yerine getirmesi gerekmektedir. Ancak bu arada zombiler dirilir ve yaşayanları yemek üzere harekete geçerler. Ancak aldığı kararlara göre zombilerin dirilmesi Shaun için basit bir sorundur. Zombi saldırısından ailesini ve sevdiklerini kurtarabilmek için arkadaşı Ed ile birlikte gidebilecekleri en sakin yeri bulurlar: Winchester.

8. In Bruges (2008)

8. In Bruges (2008)

Belçika'nın Ortaçağ'dan kalma, en tarihi şehirlerinden biri olan Bruges, dünyanın her yerinden insanlar için bir terminal gibidir. Herkes günün birinde oradan geçer. Ancak tetikçi Ken ve Ray için Bruges belki de bir son duraktır. Londra'daki patronları Harry, Ken ve Ray'i Bruges'e bir işi halletmeleri için yollar. Ancak Harry arayana kadar, ikili şehirde bir turist gibi davranacak ve beladan uzak duracaktır. Ancak bela her zamanki gibi onları bulur. Patronları aradığında ise, zaten o zamana kadar türlü tuhaf durumlara tanıklık eden ikili, bu kez kendilerini gerçek bir kaosun içinde bulacaklardır...

9. Monty Python and The Holy Grail (1975)

9. Monty Python and The Holy Grail (1975)

Ortaçağ İngilteresi’nde, efsane Kral Arthur ve şövalyeleri ile karşı karşıyayız. Ancak, bu kez zihinlerdeki katı Ortaçağ betimlemelerinden uzakta fantastik bir absürt komedinin içinde!

10. Office Space (1999)

10. Office Space (1999)

Peter Gibbons orta yaş krizine biraz erken dalmış, işi ve çalıştığı şirket için kendini heba eden bir bilgisayar programcısıdır. Fakat bu dayanılmaz ve beynini uyuşturan bitmek tükenmek bilmeyen rutinden artık çok sıkılmış ve bunalmıştır. Özel hayatı da pek parlak değildir. Bir kız arkadaşı vardır elbette ama aldatıldığından da emindir. Peki değişim için ne yapması gerekecektir?

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Happiness (1998)

11. Happiness (1998)

Anormal ilişkiler üzerine kurulmuş, belli bir öyküye sahip olmayan filmde, üç kız kardeşin hayatına bakıyoruz: Bir tanesinin mutlu bir evliliği ve üç çocuğu var, ancak psikiyatrist olan kocası kafasında 11 yaşındaki oğlunun sınıf arkadaşlarını toplu öldürme hayalleri kuruyor. İkinci kız kardeşe ise doktorun hastalarında bir tanesi asılmakta. Üçüncü kız kardeş ise sevgilisini şişman olduğu için reddedince sevgilisi tarafından lanetleniyor.

12. Four Lions (2010)

12. Four Lions (2010)

İngiltere'de yaşayan ve kendilerini cihad aşkına kaptıran bir grup adam gizli bir plan yaparlar. Amaçları seslerini duyuracak büyük bir eylemdir. Fakat kafadarlar bu eylemi sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmekten o kadar uzaklardır ki, bu durum gerçek motivasyonlarının ne olduğuna dair güçlü soru işaretlerinin belirmesine neden olacaktır.

13. The Death of Stalin (2017)

13. The Death of Stalin (2017)

70'li yaşlarının ortasındaki SSCB lideri Joseph Stalin'in sağlığı gayet yerindedir. Paranoyak yapısı ile düşmanlarına kök söktürmeye, acımasızlığı ile en yakınlarının bile gözünü korkutmaya devam etmektedir. 20 milyon insanın ölümüne sebep olmuş bir diktatör olarak hala tüm gücü elinde bulundurmaktadır. Ta ki bir sabah çalışma odasında ölü bulunana dek... Diktatörün ölümünün ardından 30 yıl demir yumrukla yönetilen ülkenin içine düştüğü kaos kimileri için ise bir fırsat anlamına gelmektedir. Stalin'in çevresindeki yalakalar bir anda iktidar yarışına girişir...

14. Delicatessen (1991)

14. Delicatessen (1991)

Kıyamet sonrası bir insan toplumunda, insani besin maddelerine ulaşmak imkânsız gibidir. Bu nedenle oldukça tuhaf gıda alışkanlıkları türemeye başlamıştır. Palyaçoluğu bırakmış bir adam bir şarküteriye başvurur. Dükkanda tanıştığı ve dükkan sahibinin kızı olan çekici bir kadına aşık olur. Ancak kızın babası olan dükkan sahibinin, dükkanına aldığı bu adamla ilgili oldukça garip planları vardır. Bu planlar kısa sürede su yüzüne çıkacaktır.

15. Barton Fink (1991)

15. Barton Fink (1991)

1940'lı yıllarda New York'lu sosyalist bir oyun yazarı olan Barton Fink, Los Angeles'a gelip bir film senaryosu yazma ihtimali belirdiğinde durumu kabul etmek zorunda kalır. Bir otele yerleşir ve burada film stüdyosunun başkanı Jack Lipnick'le tanışır. Lipnick'ten, yazacağı senaryonun kaba saba bir B filmi için olduğunu öğrenir. Daktilosunda sadece tek bir cümle yazmayı becerse de, içinde bulunmaya hiç alışık olmadığı durum sebebiyle bir türlü ilham gelmez ve tıkanır. Oteldeki kapı komşusu Charlie Meadows, geveze bir pazarlamacı ve tam bir orta sınıf insanıdır. Fink'in hayatına giren diğer insanlar da (ünlü bir senarist olan Mayhew ve onun kız arkadaşı Audrey gibi) genç entellektüel yazara ilham gelmesine ve senaryoda ilerlemesine yardımcı olamazlar. Stres doruğa çıktığında Fink kendisini doğaüstü tabloları andıran bir cehennemin içinde bulur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. De Grønne Slagtere (2003)

16. De Grønne Slagtere (2003)

Bir kasabadaki kasabın yanında çalışan egzantrik kişiliklere sahip iki yardımcısının hikayesi anlatılıyor. Sadece kendini düşünen, dış dünya ile geçimsiz, devamlı terleyen Svend (Mads Mikkelsen) ile ailesinin geçirdiği kaza sonrası iyice kabuğuna çekilip kendini dış dünyadan soyutlayan Bjarne'nin (Nikolaj Lie Kaas) hikayesi. Muhteşem ikilimiz varlarını yoklarını birleştirip kendi kasap dükkanlarını açarlar. Gerçi açılış günü pek parlak geçmez ama umutlarını kaybetmezler. İlk günün gecesinde etleri sakladıkları buzluğun elektrik işlerini yapan adamı dolabın içinde unuturlar. Svend ertesi gün dükkana geldiğinde adamın cesedi ile karşılaşır. Eski patronunun ziyareti ile iyice panikleyen Svend, eski patronunun düzenleyeceği parti için sipariş ettiği etlerin arasına elektrikçinin bir bacağından parçalar ekler. O parti sonrası ikilimizin ünü bütün kasabaya yayılır. Ama elektrikçinin vücudu birinci günden tükenmiştir. Yeni siparişler için yeni bir kaynak gerekmektedir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
6
3
2
2
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın