Görüş Bildir
Haberler
Dolar Ne Kadar Oldu? 27 Kasım Euro ve Dolarda Son Durum...

Dolar Ne Kadar Oldu? 27 Kasım Euro ve Dolarda Son Durum...

Buse
27.11.2020 - 11:00

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın , geçen hafta Perşembe günü yeni Başkan Naci Ağbal'ın başkanlık ettiği ilk politika toplantısında 475 baz puanlık faiz artırımına gitmesinin ardından kur haftayı 7.6381 seviyesinden tamamlamıştı. Merkez Bankası'nın 475 baz puanlık faiz artırımının ardından dolar/TL 7.70'lerden 7.52'ye kadar gerilemişti. Fakat haftaya başlarken döviz kurlarında tekrardan bir dalgalanma meydana gelmişti. Dün 8 seviyelerine yakın bir rakamda işlem gören dolar bu güne ise düşüşle başladı. İşte 27 Kasım döviz kurlarında yaşanan gelişmeler...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Merkez Bankası'nın 'faiz kararı' hamlesinin ardından dolar yeni güne 7.88, Euro ise 9.40 liradan başladı. Dolar sabah saatlerinde 7.83 liraya gerilerken, Kovid-19 vakalarındaki artışlar, aşı konusundaki olumlu gelişmelere rağmen, dünyada ve Türkiye'de piyasaları endişelendirmeye devam ediyor

Dün güne 7.95 liradan başlayan dolar/TL günü 7.87 liradan kapatmıştı. Dün gece Merkez Bankası'ndan gelen 'zorunlu karşılık' hamlesinin ardından ise gözler kurun bu karara nasıl tepki vereceğine çevrildi. Bugün sabah saat 10.30 itibariyle dolar/TL 7.81, euro/TL ise 9,31 civarında işlem görüyor.

Faiz Arttırımı Sonrası Kurlar Sert Düşmüştü.

Faiz Arttırımı Sonrası Kurlar Sert Düşmüştü.

Geçen hafta Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun 475 baz puan faiz artırımı kararı çıkmasının ardından karar öncesi 7.80 liradan işlem gören doların 7.52'ye kadar gerilemesine yol açmıştı. Ancak 19 Kasım'da yaşanan bu düşüş kalıcı olmadı. Bu hafta salı ve çarşamba günleri dolar zaman zaman 8 liranın üzerine tırmandı. Ancak özellikle dün yaşanan düşüşle 7.90 liralık kritik seviyenin altına geriledi. Dün ise Merkez Bankası zorunlu karşılık hamlesini yaptı.

Merkez Bankası, bankaların tabi olduğu zorunlu karşılık oranlarını Türk Lirası ve yabancı para cinsi mevduatlarda 2 puan artırdı. Türk Lirası zorunlu karşılık oranı, vadesiz, 1 ay ve 3 aya kadar vadeli hesaplar için yüzde 4'ten 6'ya çıkarıldı. Yabancı para zorunlu karşılık oranı, vadesiz, 1 yıla kadar vadeli hesaplarda yüzde 17'den yüzde 19'a çıkarıldı. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Dolayısıyla bugün kurların uzun vadede bu hamleye vereceği tepki merakla bekleniyor.

Küresel piyasalarda Şükran Günü nedeniyle dün ve kısmen bugün birçok piyasanın tatil olması nedeniyle hacimler azalmış durumda. Bankacılar yılın geri kalanında yabancıların yavaş yavaş hacimlerinin azalacağı ve yeni pozisyon alma isteğinin 2021 yılına kalacağını belirtiyor. 

Yabancı yatırımcıların yıllar içinde oldukça azalttıkları Türkiye pozisyonlarını Berat Albayrak’ın istifası ile birlikte Kasım ayı başından beri artırmaya başlamasına karşın lokallerin benzer bir adım izlememesi TL’deki değer kazançlarını sınırlayan en önemli etken olarak ön plana çıkıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın