Görüş Bildir
Haberler
Depresyon Artık Sorun Değil: Bilimsel Kanıtlarla Modunuzu Bir Anda Arşa Çıkaracak Yiyecekler!

Depresyon Artık Sorun Değil: Bilimsel Kanıtlarla Modunuzu Bir Anda Arşa Çıkaracak Yiyecekler!

03.03.2022 - 07:15

Her insanın modu zaman zaman düşebilir. Yaşam koşulları ve stres moralinizi düşürüp kendinizi mutsuz hissetmenize yol açabiliyor. Böyle zamanlarda ihtiyacınız olan biraz serotonin, biraz da dopamin takviyesi olabilir. Bazı besinlerin içerdikleri serotonin ve dopamin gibi hormonlar sayesinde mutluluk verdiği uzmanlar tarafından kanıtlanmış durumda. Ancak burada önemli olan husus, yediğiniz şeylerin sağlıklı olması ve abartılı bir şekilde yememek. Bu yazımızda sizler için bilimsel kanıtlarla modunuzu bir anda arşa çıkaracak yiyecekleri listeledik. Haydi, gelin başlayalım!

1. Bal

1. Bal

Bir şeyler yiyerek mutlu olmak deyince çoğu kişinin aklına tatlı şeyler gelir. Bal ise karşımıza en sağlıklı tatlılardan biri olarak çıkıyor. Katkısız ve doğal bir bal, muhteşem şeker hazinesi sayesinde depresyonu engelliyor ve enerji veriyor. Kalorisi de fazla olmadığından kilo aldırmıyor. Diğer yapay şeker türevleri gibi olmadığından vücuda zarar vermek yerine onu koruyor.

2. Elma

2. Elma

Beyinde mutluluğu düzenlemekte görev alan dopamin, elmanın içerdiği kuersetin sayesinde güçleniyor. Dopamin güçlendikçe de mutluluğunuz artıyor. Zengin bir antioksidan kaynağı olan elmayı kabuklu olarak tüketebilirsiniz. Büyüklerimizin dediği gibi vitamini kabuğunda.

3. Kırmızı pancar

3. Kırmızı pancar

Kırmızı pancar, zengin bir betain kaynağına sahip. Betain, dopamin üretiminde görev aldığı için her gün düzenli tüketilen kırmızı pancar mutlu olmanıza yardımcı oluyor. Kırmızı pancar, genellikle sıvı hale getirilip tüketiliyor. Eğer kırmızı pancar suyunu sevmezseniz çeşitli meyve suları ile karıştırıp deneyebilirsiniz.

4. Bitter çikolata

4. Bitter çikolata

Dopamin üretiminde önemli bir göreve sahip olan fenilanin amino asidi, bitter çikolatanın içinde bolca bulunuyor. Ayrıca daha fazla mutlu olmak istiyorsanız kakao oranı %85 üzerinde olan ve yağ miktarı az olan bitter çikolatalardan yemelisiniz. Kalori derdi yok, mutluluk var! Ancak çikolata yemeyi abartmamak gerekiyor. Sağlıklı bir bireyseniz gün içinde 10-15 gramlık küçük parçalar tüketebilirsiniz.

5. Somon balığı

5. Somon balığı

İnsan sağlığına yararı olan diğer bir yiyecek ise balık. Özellikle de somon balığı içerdiği Omega 3 sayesinde beyin sağlığının korunmasında yardımcı oluyor. Somon balığı, dopamin seviyelerini dengeliyor ve sizi depresyona daha dirençli hale getiriyor. Ayrıca somonun kolesterol ve doymuş yağ oranı da oldukça düşük.

6. Kinoa

6. Kinoa

İsmini özellikle son dönemlerde influencerlardan duyduğumuz kinoa, mutluluğu sağlamada birebir. Bir tahıl çeşidi olan kinoa, serotonin üretimi için gerekli olan triptofan aminoasidi açısından zengin bir kaynağa sahip. Yemek masanızda oldukça güzel görünecek kinoalı bir salata, gün içinde biriktirdiğiniz yorgunluğu atmanıza destek oluyor. Kinoayı salatalarınızda ve yemeklerinizde 3 yemek kaşığını geçmeyecek şekilde tüketebilirsiniz.

7. Midye

7. Midye

Pek çok insanın favori yiyeceği olan midye; çinko, iyot, protein, B12 vitamini ve selenyum bakımından oldukça zengin. Midye, içerdiği iyot sayesinde tiroit sağlığını koruyor. Ayrıca midye düşük kalorili olduğundan kilo aldırmıyor. Ama siz gene de ölçüyü kaçırmayın.

8. Mor patates

8. Mor patates

Daha önce mor patatesi duymamış olabilirsiniz. Zaten mor patates market ve manavlarda çok sık görülen bir sebze değil. Bu sebeple mor patatesi gördüğünüz yerde almak için gayret edin. Çünkü mor patates çoğu sebzeden daha güçlü antioksidan etkiye sahip. Ek olarak mor patates, içerdiği antosiyanin sayesinde beyni koruyor ve kısa süreli hafızayı güçlendiriyor. Bunun yanı sıra mor patates, zengin bir enerji kaynağı olduğundan halsizlik gibi sorunları gidermede yardımcı oluyor.

9. Peynir

9. Peynir

Size göre günün en önemli öğünü hangisi? Bu soruya muhtemelen kahvaltı dediniz. Çünkü güne kahvaltı ile güzel bir şekilde başlamak, o günün iyi geçmesi için bir fırsat. Sabahları kahvaltıda tüketeceğiniz peynir ise içerdiği serotonin sayesinde gün içinde enerjik ve mutlu kalmanızı sağlıyor. Ancak kilo almak istemiyorsanız yediğiniz miktara dikkat edin, ne demişler “Azı karar çoğu zarar”.

10. Karpuz

10. Karpuz

Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi karpuz, amino asit çeşidi olan tirozin bakımından oldukça zengin. Bunun yanı sıra dopamin üretilmesinde görev alan B6 vitamini de karpuzda bolca bulunuyor. Sağlıklı bir bireyseniz gün içinde birkaç dilim karpuz yiyebilirsiniz.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın