Görüş Bildir
Haberler
Dante Alighieri Kimdir? Dante'nin Hayatı, Ölümü ve Eserleri...

Dante Alighieri Kimdir? Dante'nin Hayatı, Ölümü ve Eserleri...

Şebnem Sucu
27.10.2021 - 11:18

Dante Alighieri, tüm zamanların en ünlü ve beğenilen şairlerinden biridir. Şiirleri öbür dünyadan felsefeye, siyasete kadar geniş bir yelpazeye sahip. İşte Dante Alighieri'nin hayatına dair merak edilenler; Dante kimdir, neler yapmıştır? Dante Alighieri'nin eserleri... 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dante, en iyi destansı şiiri İlahi Komedi ile tanınan bir İtalyan şair ve siyasetçidir. Dante Alighieri, modern İtalyanca'nın babası olarak görülüyor. Halen Dante'nin hayatındaki bazı dönemler belirsizliğini koruyor ancak eserleri şiir tutkusu ve kültürü hakkında bilgiler veriyor.  Peki, Dante Alighieri kimdir? İşte kısaca Dante'nin hayatı...

Dante Alighieri Kimdir?

Dante Alighieri Kimdir?

Hayatı

Dante, 1265 yılında İtalya'nın Ortaçağ Floransa'sında doğdu. Asıl adı Durante'dır. Dante'nin annesi doğumundan sadece birkaç yıl sonra öldü. Eğitimi ile ilgil net bilgiler olmasa da kendini geliştirdiği ve örgün eğitim aldığı söylenir. Aynı dönemde klasik şiir ve Orta Çağ sonlarındaki troubadour şiiri (şövalyelik ve saray sevgisine odaklanmış) ile ilgilendi.

Evliliği ve Büyük Aşkı Beatrice

Dante'nin ailesi tarafında yaklaşık 12 yaşındayken, bir aile arkadaşının kızı olan Gemma Donati ile evlendirilmesi kararı verildi. 1285 civarında çift evlendi, ancak Dante, başka birine aşıktı. Beatrice Portinari adındaki bu genç kız ona Dante'nin İlahi Komedisinin omurgasını oluşturmada ilha kaynağı oldu. Dante ilk aşkı olan Beatrice'yi asla unutmadı . 

Dante'nin evlilik sonrası Gemma'dan Pietro, Jacapo, Giovanni isimlerinde üç oğlu ve Antonia, Beatrice isimlerinde iki kızı oldu. 

Siyaset Hayatı

Dante, kendini felsefe ve Floransa siyasi sahnesinin işlenişine dahil etmeye başladı. Floransa o dönemde çalkantılı bir şehirdi. Dante bir dizi önemli kamu görevinde bulundu. Devlet işlerine katılmak isteyen Dante, Hekim ve Eczacılar loncasına yazıldı. 1295 ve 1296 yılları arasında Özel Halk Konseyi üyesi, daha sonra öncelikleri seçen konseyin bir parçasıydı. Dante'nin siyahi hayatı böyle başladı.

Sürgün Hayatı

Sürgün Hayatı

Papa VIII. Bonifatius'un beyazlarla ilgili kararı Floransa'yı rahatsız etti ve Dante'nin de içinde bulunduğu bir heyet Papa Bonifatius'u ikna etmek için yola çıktı. Dante de o dönemde birçok kişi gibi beyazlara karşı yürütülen hareketten nasibini aldı ve sürgün edildi. Dante bu tarihten itibaren ömrünün sonuna kadar sürecek uzun bir sürgün başlattı.  Verona, Padua, Rimini, Lucca, Paris, Umbria, Toskana'da yaşadı. Dante Alighieri memleketine davet edildi, ama asla o topraklara adım atmayacağına yemin etti. 

Ravenna prensi Guido Novelloda Potenta'nın davetiyle Verona'dan Ravenna'ya geçen Dante hayatını burada tamamladı.

Dante, Cehennemde geçen İlahi Komedya'yi da burada yazdı. Bu eser Cehennem, Araf ve Cennet isimlerinde üç ciltten oluşmuştur. 

Ölümü

Dante, 14 Eylül'de iddialara göre sıtma nedeniyle 56 yaşında hayatını kaybetti.

Eserleri

Eserleri

Yeni Hayat

İlahi Komedya

Şiirler 

Şölen

Çiçek

Halk Dilinde Belagat

Monarşi

Ahlaki Mektuplar

Eklogalar

Su ve Toprak Sorunu

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
1
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın