Görüş Bildir
Haberler
İtalya'nın Gubbio Kenti 7 Asır Sonra Dante'den Özür Diledi

İtalya'nın Gubbio Kenti 7 Asır Sonra Dante'den Özür Diledi

Batuhan
05.10.2016 - 14:33

İtalya'nın Gubbio kenti, Dante Alighieri'ye sürgün cezası verilmesinden 714 yıl sonra şairden resmen özür diledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'İtalyan dilinin babası' olarak anılan Dante, Papa yanlıları ve karşıtlarının (Guelfi ve Ghibellini grupları) siyasi çıkar çatışmalarının yansıması olan bir davada yolsuzluk ve rüşvetten suçlu bulunmuş, sürgün ya da ölüm cezasına çarptırılmıştı.

1302 yılında Floransa'nın yöneticiliğini yapan, Papa yanlısı Guelfi grubundan Gubbio'lu hakim Cante Gabrielli'nin imzasını taşıyan hüküm, Dante'nin Floransa'ya ayak basması halinde yakılarak idam edilmesini emrediyordu.

Gubbio Belediyesi'nden özür mesajı

Gubbio Belediyesi'nden özür mesajı

Dante, idam cezasından kurtulmak için Dante ömrünün kalanını Floransa dışında geçirmek zorunda kalmıştı.

BBC Türkçe servisinden Övgü Pınar’ın haberine göre, Gubbio Belediyesi dün “Şair Dante Alighieri'ye özürler” isimli önergeyi kabul etti.

Belediye'nin internet sitesinde, 'O dönem Floransa'nın yöneticisi olan ve 1302'de Dante'yi Floransa'dan daimi sürgüne mahkum eden Cante Gabrielli Gubbio'luydu. Çok acı bir kader' denildi ve kentin Dante'den 'resmen ve ciddi olarak' özür dilediği belirtildi.

İlahi Komedya'yı sürgündeyken yazmıştı

İlahi Komedya'yı sürgündeyken yazmıştı
İçeriğin Devamı Aşağıda

Öte yandan Gubbio Belediyesi, Dante'nin İtalyan edebiyatının en önemli eserlerinden 'İlahi Komedya'yı sürgündeyken yazmış olduğuna da dikkat çekti.

Gubbio'da 4-9 Ekim tarihleri arasında belediyenin desteğiyle düzenlenen Ortaçağ Festivali'nde, 'Gubbio'lu Cante Gabrielli, Dante'yi sürgüne mahkum etmeseydi Büyük Şair İlahi Komedya'yı yazar mıydı?' başlıklı bir oturum da düzenlenecek.

Memleketi Floransa da, 2008'de aldığı benzer bir kararla Dante hakkındaki 1302 tarihli hükmü iptal etmişti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
52
12
6
3
3
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gürkan Buldu

DAN BROWN - CEHENNEM bu kitabı okumanızı tavsiye ederim. Dante Alighieri'nin ilahi komedyası hakkında güzel bilgiler veriyor. ayrıca 14 ekimde İnferno ismi i... Devamını Gör

fafatara

''İş işten geçtiğinde bütün mazeretler tedavülden kalkar, kıran da kırılan da piç gibi ortada kalır..'' der Emrah Serbes