Görüş Bildir
Haberler
Çin'in Gizlediği İddia Edilen Beyaz Piramitler Gerçekten Türk Tarihinin Ürünü mü?

etiket Çin'in Gizlediği İddia Edilen Beyaz Piramitler Gerçekten Türk Tarihinin Ürünü mü?

Anıl Göç
01.09.2016 - 12:26

Beyaz Piramit veya Çin'deki Türk Piramitleri söylemine mutlaka geniş internet mecrasının bir yerinde denk gelmişsinizdir. Biz burada, tarihi bir husus olarak iddia edilen bu piramitleri, çeşitli görüşler üzerinden ele alacağız.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Efsane mi Gerçek mi?

Efsane mi Gerçek mi?

Çin'de Türklerin eski tarihine ait piramitlerin bulunduğu ve Çin'in bu eserleri sakladığı iddiası, özellikle son yıllarda internet mecrası aracılığıyla yayılmış bir nazariyedir. Tarih alanındaki yeterliliğe sahip olmayan insanlar tarafından ortaya atılan bu iddialar, birçok insan tarafından sorgusuz- sualsiz bir biçimde gerçek kabul edilmiştir. Oysa Eski Türk Tarihi alanındaki uzmanlar, bu konuyu tartışmaya değer bile bulmamaktadırlar.

Ortaya Atılan İddialar

Ortaya Atılan İddialar

Temel olarak bu hususu dile getirenler, bu yapıların Türk mezarları olduğunu ve Çin devleti tarafından incelenmesinin yasaklandığını iddia etmektedirler. Buna göre Çin, bu eserlerin bulunmasını istemediği için üstleri toprakla tepe şekline getirerek ağaçlandırmış ve çevresini tarıma açık hale getirmiştir.

Nasıl Keşfedildiler?

Nasıl Keşfedildiler?

Bu yapıların keşfi II. Dünya Savaşı yıllarına rastlar. Çin üzerinden geçen uçaklardan görülen bu tepeler, Mısır piramitlerine benzetilmiş ve hiç beklenmedik Çin coğrafyasında bu tip yapıların gözlemlenmesi, insanlar üzerinde bir heyecan yaratmıştır. İlerleyen yıllarda ise ülkemizde, tarihe ilgisi olan fakat tarih alanında hiçbir formasyonu bulunmayan bazı araştırmacılar tarafından, Orta Asya coğrafyası ile ilişkilendirilerek, bu yapıların Türklere ait olduğu iddia edilmiştir.

Uygurlar Tarafından mı İnşa Edildi?

'Çin'in sakladığı Türk piramitleri' nazariyesinin savunucuları bu piramitlerin Uygurlar tarafından inşa edildiğini ileri sürerler. Uygurlar hakkında birçok tarihi bilgiye sahip olmamıza rağmen, bu tip devasa yapılar inşa ettiklerine dair hiçbir bilgi mevcut değildir. Ortaya atılan iddialar o kadar karışıktır ki, birkaç satır evvel Uygurlar tarafından inşa edildiği söylenen piramitler, birkaç satır sonra milattan önceye tarihlendirilmektedir. Milattan önceki devirlerde Uygurlar'ın ne aradığı sorusu ise, iddia sahiplerine yönlendirilmesi gerekmektedir.

Akıl Almaz İddialar

Akıl Almaz İddialar

Gizlenen Türk piramitleri nazariyesini savunanların en büyük müracaat kaynağı Profesör Kazım Mirşan'dır. Geçtiğimiz temmuz ayında hayatını kaybeden Kazım Mirşan, Türk tarihinin M.Ö. 15.000'lere dayandığı, yazıyı Türklerin bulduğu, Sümer - Hitit - Frig - Etrüks gibi uygarlıkların kökeninin Türklere dayandığı, Çin'deki bu piramitlerin Türkler tarafından inşa edildiği gibi çeşitli görüşlere sahipti. Fakat müteveffa Kazım Mirşan'ın mesleği inşaat mühendisliğiydi. İTÜ'de eğitim görmüştü, sosyal ve beşeri bilimler alanında yüksek eğitim almamıştı, hobi olarak tarih araştırmacılığı yapıyordu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Mısır Piramitleri Hakkında

Mısır Piramitleri Hakkında

Çin'de gizlenen piramitler iddiasını savunanların ortaya attığı iddiaların sınırları çok geniştir. Hatta bu piramitlerin Mısır'daki örneklerinden daha evvel yapıldığı ve Mısır piramitlerinin bu Türk piramitlerinden esinlendiği görüşü de ortaya atılmaktadır. Fakat M.Ö. 2000'li yıllardan evvel Mısır coğrafyası ile nasıl iletişime geçildiği sorusu cevapsızdır.

Bir Uzman Görüşü: Profesör Ahmet Taşağıl

Bir Uzman Görüşü: Profesör Ahmet Taşağıl

Bu konu hakkında ortaya atılan temel iddiaları belirttik. Eski Türk Tarihi alanındaki önemli çalışmalarıyla tanınan Profesör Ahmet Taşağıl'ın konu hakkındaki görüşleri ise, Türk piramitleri olarak tanıtılan yapıların, eski Çin imparator mezarları olduğu yönündedir. Bölgede bilinen eski Türk uygarlıklarının bu denli devasa yapılar inşa etmeye gereksinim duymayacaklarını, bunun yanı sıra inşaat için gereken ağır insan gücü ve maddi imkanları da karşılanamayacağını belirten Ahmet Taşağıl, bu yapıların doğrudan Çin tarihiyle ilişkili olduğu görüşündedir.

Bu tip hiçbir bilimsel kanıt ve gerekçeye dayanmayan iddiaların, bilhassa eski Türk tarihi alanında yoğun bir bilgi kirliliğine sebebiyet verdiğini söyleyen Ahmet Taşağıl, bu ve benzeri tarihi hususlara daha şüpheci bir şekilde yaklaşılması gerektiğini savunmaktadır.

Bonus: En Basit ve Bilimsel Açıklama

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
259
141
94
37
36
33
17
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Aydın Ünal

Madem bu piramitler Çin tarihine ait neden Çin seddini turizme açtığı gibi Bu piramitleride insanların istifadesine açmaz korkusu nedir? Piramitlerin kendile... Devamını Gör

Ogouz Han

sn. Ahmet taşağıl sbelirtmek isterim ki, 1700 lerde danimarkalı dil bilimcinin bulduğu orhun kitabelerine gidip fotoğraf çektirmekle olmuyor bu işler. gerçek... Devamını Gör

Sait Yılmaz

saçmalıklarını dünyada kabul eden ciddi bir otorite var mı?

Senol Ayas

Bende fizik okudum, yani tarih okumadım, ama tarih araştırmayı severim. abd gazetesinin birinde okumuştum Kanada'da kızıldereliler liderlerine 'Ataman' diyo... Devamını Gör