Görüş Bildir
Haberler
Cilt Bariyeri Nedir? Cilt Bariyerini İyileştirmek ve Güçlendirmek İçin Yapılması Gerekenler!

Cilt Bariyeri Nedir? Cilt Bariyerini İyileştirmek ve Güçlendirmek İçin Yapılması Gerekenler!

Nurseda Gerek
23.06.2021 - 07:15

Son yıllarda artan maske kullanımı, beraberinde stres ve çevre kirliliği... Tüm bunlar cilt problemlerini doğuran ana etkenler arasında yer alırken, hasar gören cildinizi nasıl onaracaksınız? Cildinizin en dış katmanı olan cilt bariyeri, farklı nedenlerden dolayı hasar görür ve onarılmaya ihtiyaç duyar. Gelin, sağlıklı bir cilt için cilt bariyerinizi nasıl onaracağınızı beraber öğrenelim!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Cilt bariyeri nedir?

1. Cilt bariyeri nedir?

Cildimizin en dış katmanında bulunan ve cildimizi bir kalkan gibi koruyan bölgeye cilt bariyeri denilmektedir. Cilt bariyeri, cildimizin ihtiyacı olan su kaybının önlenmesi yardımcı olur. Cildin ihtiyacı olan suyun, ciltte kalmasına yardımcı olan cilt bariyeri, aynı zamanda dışardan gelebilecek tehlikelere karşı da koruyucu bir göreve sahiptir. Sağlıklı ve bozulmamış bir cilt bariyeri, cildinizin ihtiyacı olan nemi korur ve cildinizde tutar. Cilt bariyeriniz tüm bunların yanı sıra Bakteri ve mikropların dışarda tutulmasına yardımcı olur.

2. Cilt bariyerine nasıl zarar verilir?

2. Cilt bariyerine nasıl zarar verilir?

Cilt bariyeri farklı nedenlerden dolayı zarar görebilir. Bu nedenler kişiden kişiye değişebilir ve farklı yan etkilerin açığa çıkmasına neden olabilir. Cilt bariyerine zarar veren etkiler arasında fazla ürün kullanımı, güneş ışınlarına ve  kimyasal ürünlere maruz kalma, yaş alma ve zorlu hava şartları bulunmaktadır. Bu etkiler nedeniyle hasar görmüş cilt bariyeriyse, görevini yerine getiremez ve birçok farklı yan etkinin yaşanmasına neden olur.

3. Cilt bariyerinin zarar gördüğü nasıl anlaşılır?

3. Cilt bariyerinin zarar gördüğü nasıl anlaşılır?
  • Ciltte kuru ve pullu bir görünüm oluşur.

  • Cilt sıklıkla kaşınır. 

  • Akne veya iltihaplı sivilcelerin sıklığı artar.

  • Mantar ve benzeri cilt enfeksiyonlarına rastlanır. 

  • Pürüzlü ve renksiz bir cilt tonu görünümü oluşur.

  • Ciltteki ışıltı söner ve soğuk bir görünüm oluşur.

4. Su ısısına dikkat!

4. Su ısısına dikkat!

Cildinizi yıkadığınız ürünlerin yanı sıra cildinizi yıkarken ayarladığınız suyun derecesi de oldukça önemli! Ne yazık ki cildiniz çok soğuk ve çok sıcak suyu kaldıramıyor ve hasar görebiliyor. Bu nedenle her an hassas davranmanız gereken cildinizi yıkarken, ılık su ile durulamaya özen göstermeniz gerekiyor. Ilık su, her zaman cildinizin ihtiyacı olan dengeyi ayarlamanıza yardımcı olacaktır. Aynı zamanda duş esnasında kaynar su ile yıkananlardansanız aman dikkat! Yüzünüzü yakmamanızı büyük bir önemle hatırlatmak isteriz.  Cildinizin hassas olduğunu ve zor toparlanabileceğini unutmayın.

5. Çevresel faktörleri es geçmeyin.

5. Çevresel faktörleri es geçmeyin.

Kirli hava, güneş ışınları ve yanlış ürünler bir araya gelerek cildinizi oldukça kötü etkiler. Cilt bariyerinizin sağlıklı kalabilmesi adına, cildinizi çevresel faktörlere karşı olabildiğince iyi korumanız gerekiyor. Özellikle güneş ışınlarının verdiği etkileri minimuma indirmek adına, güneş koruyucu kullanmadan dışarı çıkmamalısınız. Cilt bariyerinizin zayıf olduğunu düşünüyor ve her gün güneşe çıkıyorsanız, mutlaka ve mutlaka cildinizi besleyecek güneş kremleri kullanmanız gerekiyor. Yüksek SPF 'li güneş koruyucuların yanı sıra antioksidan ürünlere de göz atabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Her şeyin fazlası zarar! 😬

6. Her şeyin fazlası zarar! 😬

Cilt bariyerinizi onarmak istiyorsanız, cilt rutininizi kararında uygulamanız gerekiyor. Sağlıklı bir cilt bariyeri için temizlik oldukça önemli fakat her şeyin fazlası zarar! Cildinizi fazla yıkamak, fazla ürün kullanmak ve benzeri aşamalar, cilt bariyerinizde büyük hasarlar bırakabilir. Bu nedenle cildinizin ihtiyacı olanı, ona vermeli ve kararında bir temizleme işlemi gerçekleştirmelisiniz. Temizleyici ürünlerinizin ne kadar hafif olduğunu düşünseniz düşünün, cildinizi sık yıkamak sandığınız aksine büyük sorunlara yol açmaktadır.

7. Sık peeling yapmaktan kaçının.

7. Sık peeling yapmaktan kaçının.

Cildinizdeki ölü hücrelerden arınmanız, hücrelerinizin yenilenmesi adına oldukça önemli! Fakat cilt bariyerinizin hasar gördüğü bir dönemde sıklıkla uygulayacağınız peeling yöntemi, cildinizin yatışması yerine daha da hasar görmesine neden olacaktır. Cildinizin sağlıklı bir ışıltıya sahip olması adına bir süre peeling yapmamayı deneyebilir, alternatif ürünlere şans verebilirsiniz. Bu dönem cildiniz için kağıt maske tercih etmeniz en doğru yöntem olacaktır.

8. Parfüm içeren ürünlerden uzak durun.

8. Parfüm içeren ürünlerden uzak durun.

Cilt bariyerinizin zayıfladığı bir dönemde kullandığınız ürünlerin içeriklerine dikkat etmeniz gerekiyor. Özellikle cildinizin kuru ve yıpranmış olduğu anlarda, parfüm içerikli ürünler kullanmamaya özen göstermelisiniz. Parfüm içerikli ürünler, cilt bariyerinizi zedeleyebilir, incelmesine neden olabilir. cilt bariyerinizdeki hasarları onarmak adına bu dönem besleyici içerikli ürünlere yönelmenizde fayda var. Hyalüronik asit, niacinamide gibi onarıcı ürünleri cilt bariyerinizi tedavi etmek için kullanabilirsiniz.

9. Cildinizin pH dengesini korumaya özen gösterin.

9. Cildinizin pH dengesini korumaya özen gösterin.

Cildinizin sağlıklı ve ışıltılı bir görünüme sahip olması adına, pH değerinin korunması gerekmektedir. Cilt bariyerinin hasar gördüğü bir dönemde, cildinizde kullandığınız hiçbir ürün cildinizin pH değerini zorlamamalıdır. Özellikle bu dönem asitli ve parfümlü içerikler cildinizi yıpratır. Hali hazırda kurumuş ve yıpranmış cildiniz adına ağır ürünlere yönelmemeli, yatıştırıcı ürünlere göz gezdirmelisiniz.

10. Cildinizi nemsiz bırakmayın.

10. Cildinizi nemsiz bırakmayın.

Cildinizdeki nemi hapseden cilt bariyeriniz, hasar gördüğünde bu işlevini tam anlamıyla yerine getirememektedir. Bu esnada iş başa düşüyor! Cilt bariyerinizi güçlendirmek adına doğru ve zamanında nemlendirmeyi unutmamalısınız. Aynı şekilde kullanacağınız ürünlerin besleyici ürünler olmasına da özen göstermelisiniz. İçerik listesini kontrol edin ve doğru nemlendiricinizi bulun. Ardından cildinize hassas davranın ve sağlıklı bir görünüm için yukarıdaki adımları harfiyen uygulayın. Başa çıkamadığınız durumlarda bir dermatologdan yardım almayı unutmayın! 

Siz cilt bariyerinizi nasıl koruyorsunuz? Yorumlarda paylaşmayı unutmayın. 

Bu içerikler de ilgini çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
5
3
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hilal Bal

Güneş koruyucu yaz kış kullanılmalı