Görüş Bildir
Haberler
Çiçek Hastalığı Nedir, Nasıl Bulaşır? Çiçek Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi…

Çiçek Hastalığı Nedir, Nasıl Bulaşır? Çiçek Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi…

Şebnem Sucu
31.03.2022 - 10:49

Salgının başladığı yıllarda nüfusun neredeyse %90’ının yok olmasına sebep olan çiçek hastalığı, variola virüsünden kaynaklanan bir sağlık sorunudur. Çiçek hastalığı olan hastalarda ateş ve belirgin deri döküntüleri oluşur. Hasta kişinin öksürmesi, konuşması gibi durumlarda solunum yolu ile bir başkasına kolayca bulaşabilir. Peki, çiçek hastalığı nedir? Çiçek hastalığı belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilenleri sizler için yazımızda derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tarihte dünya çapında salgınlara sebep olan pek çok hastalık var. Ancak uygulanan aşılar sayesinde büyük bir kısmının yalnızca adları tanıdık geliyor. Bunlardan biri olan çiçek hastalığı şimdilerde yok olmuş gibi gözüküyor desek yeridir. Çiçek hastalığı her yaştaki insanı etkileyebilen bir hastalıktır fakat en çok çocuklarda görülür. Hastalık deride ciddi yaralar oluşmasına sebep olur. Kulak, burun ve ağız içlerinde bile meydana gelen bu yaralar hastanın yaşam kalitesini çok ciddi etkiler. Çiçek hastalığı nedir? Çiçek hastalığı belirtileri ve tedavisinde nasıl bir yol izlenir? Gelin bu soruların cevaplarına daha yakından bakalım…

Çiçek Hastalığı Nedir?

Çiçek Hastalığı Nedir?

İsim benzerliğinden dolayı suçiçeği ile sıklıkla karıştırılan çiçek hastalığı, virüs kökenli bir rahatsızlıktır. Hastalık sırasında vücutta yol açtığı derin kabarıklar nedeniyle çiçek hastalığı adını almış olup suçiçeği hastalığından daha da tehlikelidir. Çiçek hastalığının semptomları oldukça belirgin ve doktor tarafından tanı konması kolay bir hastalıktır.

Çiçek Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Çiçek Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Çiçek hastalığına yakalanan hastalar ilk etapta hemen bir belirti ile karşılamayabilir. Kişi variola virüsüne maruz kaldıktan sonra ortalama 7-14 gün boyu hasta görünmeyebilir. Bu süreye kuluçka dönemi adı verilir. Kuluçka döneminden sonra ortaya çıkan belirtiler şunlardır;

• Yüksek ateş

• İshal

• Baş ağrısı ve baş dönmesi

• Halsizlik

• Kusma

• Titreme

• Kaşıntı

• Ciltte kabarık döküntüler

• Hazımsızlık

Çiçek Hastalığı Tedavisi

Çiçek Hastalığı Tedavisi

Çiçek hastalığında korunmak için geliştirilen aşı uygulaması enfeksiyon ile yeni temas eden kişilerde hastalığı hafifletme veya önlemek için uygulanabiliyor. Şimdiye dek uygulanan aşılar ile variola virüsü yok edilmiştir. Çiçek hastalığı açısından risk taşıdığı düşünülen kişilerin laboratuvar ortamında çalışan araştırmacılar olduğu düşünülüyor.

Virüsün bulaştığı hasta ilk 3 gün içinde aşı uygulaması ile hastalığı kolayca atlatabilir. Virüse maruz kalınmasının ardından 1 hafta içinde aşının uygulanması hastalığın semptomlarını ve şiddetini azalmaya yardımcı olur. Ancak döküntüler oluştuğunda aşı, iyileşmek için bir etki ya da fayda sağlamamaktadır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın