Görüş Bildir
Haberler
Çeşitli Rahatsızlıkları Tipografi Sanatıyla Zekice Birleştiren Igor Kupec'in 20 Çalışması

etiket Çeşitli Rahatsızlıkları Tipografi Sanatıyla Zekice Birleştiren Igor Kupec'in 20 Çalışması

Gökhan A.
26.08.2016 - 13:14

Slovakyalı bir grafik tasarımcısı olan Igor Kupec, üniversite yıllarında yaygın anksiyete bozukluğu ve panik atak rahatsızlıklarıyla tanışmış. Hayatının en zor zamanları diye belirttiği bugünlerde hiçbir bilgisi olmadığı bu hastalıkların detayını kendine teşhis konulduğunda öğrenmiş. Yıllar sonra gelen bir fikir ile günümüzde pek çok kişinin sadece ismini bildiği bu hastalıkları anlatmak için tipografi çalışmalarına girişmiş. Çeşitli rahatsızlıkları tipografi sanatıyla ifade ettiği çalışmalarıyla istediği amaca ulaşmış gibi görünüyor.

Not: Rahatsızlık bilgileri Vikipedi vb. kaynaklardan derlenmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Bipolar Bozukluk

1. Bipolar Bozukluk

Bipolar bozukluk, kişinin depresyon ve/veya mani, hipomani, ve/veya karışık durumlar geçirdiği duygudurum bozuklukları sınıfını kapsayan tanısal kategoridir. Kişinin, depresif eğilimlerin yoğun yaşandığı dönemlerle, taşkınlık, coşkunluk olarak tanımlanabilecek mani dönemleri yaşadığı, bu bağlamda Bipolar Bozukluk ya da Manik Atak olarak tanımlanan bir rahatsızlıktır

2. Tükenmişlik Sendromu (Burn-Out Syndrome)

2. Tükenmişlik Sendromu (Burn-Out Syndrome)

Tükenmişlik sendromu, yaygın olarak insanların yüz yüze çalıştığı mesleklerde bireylerin, duygusal yönden kendilerini tükenmiş hissetmeleri, işleri gereği karşılaştıkları insanlara karşı duyarsızlaşmaları ve kişisel başarı duygularında azalma şeklinde görülen bir sendrom.

3. OCD

3. OCD

Daha önceleri zorlama saplantılar olan bu hastalığın adı bugün, kısaltılmış şekli OCD olan Zihinsel Zorlama Takıntılar / Saplantılar (Obsesif Kompulsif Rahatsızlık) adını aldı.  Bu hastalığı olan kişi davranışının aşırı ve anlamsız olduğunu bilir, ama kendini alıkoyamaz ve kendini zorlayarak bu davranışlarını tekrar tekrar yapar.

4. Tourette Sendromu

4. Tourette Sendromu

Tourette sendromu, aynı şekilde tekrar tekrar meydana gelen istemsiz, hızlı, âni hareketler veya sesler içeren tiklerle karakterize edilen nörolojik veya “nörokimyasal” kalıtsal bir rahatsızlıktır. İnsanların içinden geleni istemsiz olarak dışarı vurmasıdır.

5. Şizofreni

5. Şizofreni

Şizofreni; düşünüş, duyuş ve davranışlarda önemli bozuklukların görüldüğü, hastanın kişiler arası ilişkilerden ve gerçeklerden uzaklaşarak kendi dünyasında yaşadığı, genellikle gençlik çağında başlayan bir ruhsal hastalıktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Sahne Korkusu

6. Sahne Korkusu

Sahne korkusu ya da sahne fobisi diye tanımladığımız performans anksiyetesi, seyirci karşısında konuşma ya da performans sergileme (canlı ya da kamera karşısında da olabilir) ortaya çıkan endişe, korku ya da fobik reaksiyondur. Temel olumsuz etkisi performans üzerinde olur.

7. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (ADHD)

7. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (ADHD)

Bu bozukluk tipik olarak kendini çocukluk çağında dikkatsizlik ve/veya aşırı hareketlilik (hiperaktivite), unutkanlık, tepkilerin kontrolsüzlüğü yahut ani ve dürtüsel tepkiler ve kolayca başka şeylere sapma olarak gösterir.

8. Yazı Yazma Hastalığı

8. Yazı Yazma Hastalığı

Kimi ruh hastalıklarında belirti olarak gelişen aşırı yazma tutkusu. (Bu amaç için duvarlar, yatak çarşafı, doktor gömleği gibi şeyler bile kullanılır.)

9. Depresyon

9. Depresyon

Kişinin sosyal işlevlerini ve günlük yaşama dair etkinliklerini rahatsız edecek, bozacak dereceye ulaşmış üzüntü, melankoli veya keder durumudur.

10. Yazma Yeteneği Eksikliği - Disgrafi

10. Yazma Yeteneği Eksikliği - Disgrafi

Çocuklarda yazma bozukluğu, okunaklı ve düzenli olmayan sözcük grupları, düzgün satır takibi olmayan kargaşa içinde metinler, sözcüklerdeki harf gruplarının birbirinden uzak mesafelerde olması, hiçbir şekilde düzen takip etmeyen karalama şeklinde özensiz el yazılarıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. İnsomnia

11. İnsomnia

İnsomnia ya da uyuyamama hastalığı, bir uyku sorunudur. Uykuya dalamama ya da gece boyunca sürekli uyuyamama sorunlarını barındırır. Hastalar genel olarak, gözlerini birkaç dakikadan fazla kapalı tutamamaktan ya da yatakta bir o yana bir bu yana dönerek uyuyamamaktan yakınırlar.

12. Bulimia

12. Bulimia

Yeme-çıkarma bağımlılığının tipik özelliği, sık sık gelen yeme krizleridir. Bulimia mağduru insanlar, kısa bir zamanda aşırı miktarda kalori alımında bulunurlar. Bu şiddetli açlık krizlerini kontrol edecek ve hangi gıdadan ne kadar yiyeceklerini tayin edecek durumda değildirler.

13. Anoreksiya

13. Anoreksiya

Anoreksiya, özellikle genç kadınlarda görülebilen, yemek yememek, çok az uyumak, buna rağmen çok aktif olmakla beliren psikolojik bozukluk. Bu hastalık genellikle ergenlik döneminde, nadiren de erişkin çağında başlar.

14. Fobi

14. Fobi

Kişinin, belirli nesneler ya da durumlar karşısında duyduğu, kapıldığı baskılı, kaygılı, olağan olmayan, hastalık derecesinde güçlü korku.

15. Parkinson Hastalığı

15. Parkinson Hastalığı

Beynin alt kısımlarındaki gri cevher çekirdeklerinin bozukluğuna bağlı bir sinir sistemi hastalığı. Genellikle orta yaş hastalığıdır. Binde bir sıklıkla görülen, müzmin, ilerleyici, tedavisiz iyileşmeyen bir hastalıktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Bağımlılık

16. Bağımlılık

Bir nesneye, kişiye ya da bir varlığa duyulan önlenemez istek; veya bir başka iradenin tahakkümü altına girme durumu olarak tanımlanır.

17. Narsisizm

17. Narsisizm

Narsisizm veya özseverlik, kişinin kendisine tapması, kabaca tabirle kişinin kendisine aşık olması olarak tanımlanan bir terimdir.

18. Megalomani

18. Megalomani

Kişinin kendisine gerçekle uyuşmayan üstün nitelikler yakıştırmasıdır. Derin bir ruhsal sorunun belirtisidir. Megalomani, kendi başına bir hastalık değilse de oldukça şaşırtıcı bir psikolojik durumdur. Büyüklük hezeyanları kişinin, yetenekleri, nitelikleri ve yaşantısı hakkındaki mantıksız inançlara dayanır.

19. Paranoya

19. Paranoya

Paranoya, aşırı endişe veya korkuyla karakterize edilen, sıkça mantıksız kuruntularla bilinen bir rahatsızlıktır.

20. Alzheimer

20. Alzheimer

Günlük yaşamsal aktivitelerde azalma ve bilişsel yeteneklerde bozulma ile karakterize, nöropsikiyatrik semptomların ve davranış değişikliklerinin eşlik ettiği nörodejeneratif bir hastalıktır. Erken semptomlardan biri hafıza kaybıdır. Bu hafıza kaybı, geçmiş hafızanın korunduğu, hastalığın ilerlemesi ile birlikte sıklıkla telaffuz edilmeye başlanan küçük unutkanlıkların başlaması şeklindedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
764
116
59
39
21
16
12
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gurbağı

Çok başarılı bir çalışma olmuş 👏👏

emredinc2000

Shameless dizisi de olmasa Bipolar ne bilmicez

Nica Agayeva

Icerik harika ancak tek sorun: Disleksi rahatsizligi hakkinda da insanlari bilgilendirseniz harika olurdu.