Görüş Bildir
Haberler
Çarpıcı Dış Dizaynları İle Gördüğünüzde Ağzınızı Açık Bırakacak Dünyanın Dört Bir Yanında Bulunan 30 Müze

Çarpıcı Dış Dizaynları İle Gördüğünüzde Ağzınızı Açık Bırakacak Dünyanın Dört Bir Yanında Bulunan 30 Müze

Jasmin
03.08.2021 - 07:00

Çoğu zaman insanlar müzelere içlerinde ne olduğunu görmek için giderler ve dış dizaynlarına pek de dikkat etmezler. Dışarıdan sade görünen bir müze içinde inanılmaz sergiler barındırabilir, ancak bazen kabuk da içerik kadar etkileyicidir. Biz Onedio olarak gördüğünüzde size mutlaka kendim gidip görmeliyim dedirtecek 30 müzeyi sıraladık!

Kaynak: https://www.boredpanda.com/most-beaut...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Şanghay Astronomi Müzesi, Çin

1. Şanghay Astronomi Müzesi, Çin

Şanghay Astronomi Müzesi, dünyanın en büyük astronomi müzesi. 18 Temmuz'da halka açılan müze, Thomas J. Wong tarafından tasarlandı. Kozmosun şeklini yansıtması istendiği için yapının tasarımında dik açı kullanılmadı. Müzede 24 metre uzunluğunda bir güneş teleskopu, bir gözlemevi, gençler için bir gözlem kampı ve bir dijital gökyüzü tiyatrosu bulunuyor.

2. Devlet Tarih Müzesi, Rusya

2. Devlet Tarih Müzesi, Rusya

Moskova'da bulunan Devlet Tarih Müzesi, 1872 yılında kuruldu. Kızıl Meydan'ın kuzeyinde bulunan müze, Vladimir Osipovich Sherwood tarafından 'Rus Uyanış' tarzında tasarlandı. Rusya'nın geçmişini koruma amacıyla açılmıştır. Müzede Volga Nehri kıyısından çıkarılan bir tekne ve 6. yüzyıldan kalma el yazmaları bulunuyor.

3. Zeitz Çağdaş Sanat Müzesi, Güney Afrika

3. Zeitz Çağdaş Sanat Müzesi, Güney Afrika

22 Eylül 2017'de Cape Town'da açılan müze, dünyanın en büyük çağdaş Afrika sanatı müzesi. Müze, Londra merkezli tasarımcı Thomas Heatherwick tarafından tasarlandı. Zeits Çağdaş Müzesi'nde Afrika'nın her yerinde çalışan heykeltıraşlar, fotoğrafçılar ve ressamların eserleri bulunuyor.

4. İslam Eserleri Müzesi, Katar

4. İslam Eserleri Müzesi, Katar

2008 yılında açılan İslam Eserleri Müzesi'nde 1400 yıl öncesine ait eserler bulunuyor. Sergilenen eserler arasında seramikler, mücevherler, ahşap işleri, tekstil ürünleri, camlar ve el yazmaları bulunuyor. Yapı Ieoh Ming Pei tarafından tasarlanmıştır ve başka yapılar tarafından gölgede bırakılmasın diye yarımadanın üstüne yapılmıştır. Mimar, Kahire'deki İbn Tulun camisinden ilham almıştır.

5. Salvador Dalí Müzesi, ABD

5. Salvador Dalí Müzesi, ABD

Florida'da bulunan Salvador Dali Müzesi 1982 yılında kuruldu. Ancak cam kapısı ve tavanı eklenerek kapılarını 11 Ocak 2011'de yeniden açtı. Cam eklemeler Yann Weymoth tarafından tasarlandı. 'Enigma' olarak adlandırılan cam balonlar, 1062 üçgen cam parçasından oluşuyor. Müzede 96 yağlı boya tablonun yanında 100'ün üzerinde sulu boya ve çizim bulunuyor. Ayrıca 1300 grafik, fotoğraf ve heykel mevcut. Belleğin Azminin Dağılışı'da burada sergileniyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Guggenheim Müzesi Bilbao, İspanya

6. Guggenheim Müzesi Bilbao, İspanya

18 Ekim 1997'de açılan Guggenheim Bilbao Müzesi,bir çağdaş sanat müzesidir. Ülkenin en büyük müzelerinden biridir. Mimar Frank Gehry tarafından tasarlanmıştır. Rastgele görünmesi amaçlanan kıvrımlar, 33.000 titanyum levhayla kaplıdır. Yapı Nervion Nehri'nin yakınında olduğu için bazı eleştirmenler, bu kıvrımları balık pullarına benzetmiştir.

Müze sergilerini ve temasını sürekli değiştirse de avangart sanat eserlerini, 20. yüzyıl soyutlamalarını ve nesnel olmayan eserleri görmeniz mümkün. Müzede kalıcı olarak sergilenen tek eser, Richard Serra'nın sekiz parçalık Zaman Meselesi enstalasyonudur. 

7. Erawan Müzesi, Tayland

7. Erawan Müzesi, Tayland

Bangkok'taki Erawan Müzesi 2003 yılında açılmıştır ve resimde gördüğünüz üç kafalı fil ile ünlüdür. Bronzdan yapılan fil, 250 ton ağırlığındadır ve müzenin bir kısmı filin içinde yer alır. Müzede Ming ve Qing hanedanlıklarından kalan vazolar, Avrupa'dan gelen seramik eserler, Buda'nın kalıntı ve heykellerini görmek mümkün.

8. Museo de Arte de Tigre, Arjantin

8. Museo de Arte de Tigre, Arjantin

Buenos Aires'te bulunan Museo de Arte de Tigre, ilk olarak 1912'de elit bir kulüp olarak inşa edildi. 2006'dan beri bir sanat müzesi olarak kullanılan bina, Pablo Pater ve Luis Dubois tarafından tasarlandı. Fransız ve İtalyan mimarisinin mükemmel birleşimi olarak da adlandırılabilir. Müzede sergilenen ana koleksiyon, 19 ve 20. yüzyıldan kalma Arjantin sanat eserlerinden oluşuyor. İç mekanda bulunan Venedik aynaları ve Fransız avizeleri de başlı başına sanat eserleri.

9. Katar Ulusal Müzesi

9. Katar Ulusal Müzesi

2019 yılında açılan Katar Ulusal Müzesi, ulusun tarihini segileme amacıyla açılmıştır. Bina, Katar'daki çöl gülünden ilham alan Pritzker Ödüllü mimar Jean Nouvel tarafından tasarlandı. Müzede 11 galeri bulunuyor ve segilerde görsel, işitsel ve kokusal elementler de kullanılıyor.

10. Milwaukee Sanat Müzesi, ABD

10. Milwaukee Sanat Müzesi, ABD

Milwaukee Sanat Müzesi 1888 yılında açıldı ve günümüzde 30.000 sanat eserinden oluşan bir koleksiyona sahip. Müzenin en ilgi çekici kısmı, 2001'de açılan ve Santiago Calatrava tarafından tasarlanan Quadracci Köşkü. Yapının ziyaretçilere gölge sağlamak için saatlere bağlı pozisyon değiştiren kanatları bulunuyor. Müzede, tablolar, heykeller, baskılar, çizimler ve fotoğraflar da dahil olmak üzere antik çağlardan günümüze uzanan eserler bulunuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Bilim ve Sanat Şehri, İspanya

11. Bilim ve Sanat Şehri, İspanya

Valensiya'da bulunan Bilim ve Sanat Şehri, 1998 yılında açılmıştır ve kültürel ve mimari bir komplekstir. Yapıda bir planetaryum, bir sinema, bir müze ve oditoryumlar bulunuyor. Santiago Calatrava ve Félix Candela tarafından tasarlanan kompleksin bir parçası olan müze, bir balina iskeletini andırıyor. Müze bilim, teknoloji ve çevreye adanmıştır. Ayrıca ziyaretçilerin deneyimleyerek bilgiler edinmesini sağlayan etkileşimli bir müzedir.

12. Geleceğin Müzesi, BAE

12. Geleceğin Müzesi, BAE

Geleceğin Müzesi'nin, bu yıl içinde açılması planlanıyor. Burj Khalifa'dan sadece 7 dakika uzaklıkta olan bina, Killa Design tarafından torus şeklinde tasarlanmıştır. Yapının yüksekliği 77 metredir ve Şeyh El Maktum'un bir şiirinin dizeleri ile kaplanmıştır.

13. Alberta Sanat Galerisi, Kanada

13. Alberta Sanat Galerisi, Kanada

1924 yılında Edmonton Sanat Müzesi adıyla hizmet verse de galerinin bulunduğu modern bina 2010 yılında açılmıştır. Galeri, Randall Stout tarafından tasarlanmıştır. Paslanmaz çelikle yapılan kıvrımlar, kuzey ışıklarına benzetilmek istenmiştir. Galeride sergilenen eserler, 1950'li yıllardan sonra Alberta ve Batı Kanada'da yaratılmıştır.

14. Solomon R. Guggenheim Müzesi, ABD

14. Solomon R. Guggenheim Müzesi, ABD

Empresyonist, Post-Empresyonist, erken Modern ve çağdaş sanat eserlerine ev sahipliği yapan müze, ilk olarak 1939'da Solomon R. Guggenheim tarafından kuruldu. Bina, Frank Lloyd Wright tarafından tasarlandı ve mimarın son projesiydi.

15. Endülüs Hafıza Müzesi, İspanya

15. Endülüs Hafıza Müzesi, İspanya

Granada'da bulunan binanın yapımı 2009'da tamamlandı. Müze, Endülüs tarihine odaklanıyor. Yapı, Alberto Campa Baeza tarafından tasarlandı. Müzeyi gezdikten sonra Endülüs tarihi hakkında detaylı bilgilere sahip olacaksınız.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Ordos Müzesi, Çin

16. Ordos Müzesi, Çin

2011 yılında açılan Ordos Müzesi, bir sanat ve tarih müzesidir. MAD Architects tarafından tasarlanan yapı, inşa edildiği Gobi çölünden esinlenilmiştir.

17. LUMA Vakfı, Fransa

17. LUMA Vakfı, Fransa

Bu yıl 26 Haziran'da açılan Arles'teki Luma Vakfı, sadece bir çağdaş sanat müzesi değil. Aynı zamanda seminer odaklı bir kültür merkezi. Yapının içinde seminer odaları, sergi alanları, araştırma tesisleri, bir oditoryum ve kafeler de bulunuyor. Mimar Frank Gehry, Van Gogh'un Yıldızlı Gece tablosundan esinlenmiştir.

18. Ulusal Afrika Amerikan Tarihi ve Kültürü Müzesi, ABD

18. Ulusal Afrika Amerikan Tarihi ve Kültürü Müzesi, ABD

24 Eylül 2016'da açılan müze, Washington'da bulunuyor. Yoruban sanatında kullanılan üç katmanlı kronlardan ilham alınan müze, David Adjaye tarafından tasarlandı. Binanın dışı, zamanında köleleştirilmiş Afrika kökenli Amerikalılara ithafen bronz renkli metal bir kafesle çevrilmiştir. Bu müze, Afro-Amerikan tarihine adanmış en büyük müzedir.

19. Haydar Aliyev Kültür Merkezi, Azerbaycan

19. Haydar Aliyev Kültür Merkezi, Azerbaycan

Haydar Aliyev Kültür Merkezi, Bakü'de açıldı. Adını Azerbaycan Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'den alınan müze, Zaha Hadid tarafından tasarlanmıştır. Yapı, 2014'te Yılın Tasarımı Ödülü'nü almıştır ve bu ödül, Hadid'i yarışmayı kazanan ilk kadın mimar yapmıştır. Yapının içinde bir konferans salonu, bir galeri salonu ve bir müze bulunuyor.

20. Niterói Güncel Sanat Müzesi, Brezilya

20. Niterói Güncel Sanat Müzesi, Brezilya

Niterói Güncel Sanat Müzesi, Niterói şehrinin sembollerinden biridir. Uçan daireyi andıran fütüristik tasarımı, Oscar Niemeyer tarafından yapılmıştır. Mimar kendi çalışmasını, 'kayalardan büyüyen bir çiçek' olarak tanımlıyor. Koleksiyonun ana parçası 1200 parçadan oluşuyor ve koleksiyoner João Sattamini tarafından müzeye hediye edildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Berlin Yahudi Müzesi

21. Berlin Yahudi Müzesi

2001 yılında açılan Berlin Yahudi Müzesi, Yahudi tarihine odaklanan en büyük müzedir. 1999 yılında, daha yapımı bitmemişken, Alman Mimarlık Ödülü'ne layık görülen yapı, Daniel Libeskind tarafından tasarlanan yeni bina ve barok bir bina olmak üzere iki ayrı bölümden oluşuyor. Yeni bina, Holokost'un neden olduğu yokluğu ve kaybı hissettirmeyi amaçlıyor. Müze daha çok Almanya'da yaşayan Yahudilerin tarihine odaklanıyor.

22. Danimarka M/S Denizcilik Müzesi, Danimarka

22. Danimarka M/S Denizcilik Müzesi, Danimarka

Müze, 15. yüzyıldan günümüze Danimarka ticaret ve nakliyesine odaklanmıştır. 1915 yılında açılan müze, 2013 yılında başka bir binaya taşınmıştır. Bjarke Ingels Group (BIG) tarafından tasarlanan yeni bina, eski bir Helsingør kuru havuzunun üstüne inşa edilmiştir ve yer altındadır. Eşsiz tasarımı için müze, Architizer A+ Ödülü, 2014 RIBA AB Ödülü, AIANY Tasarım Ödülü de dahil olmak üzere bir sürü ödül aldı.

23. Holon Tasarım Müzesi, İsrail

23. Holon Tasarım Müzesi, İsrail

3 Mart 2010 tarihine açılan müze, tasarıma adanmıştır. Ron Arad'ın tasarımlarına göre inşa edilen binanın birlikte dalgalanan ve daha sonra ayrılan çelik bant parçalarıyla tasarlanmış dış cephesi oldukça ilgi çekici.

24. Soumaya Müzesi, Meksika

24. Soumaya Müzesi, Meksika

Orijinal binası 1994 yılında açılan Soumaya Müzesi'nin yeni binası 2011 yılında ziyaretçi kabul etmeye başlamıştır. Fernando Romero tarafından tasarlanan yeni bina, 16.000 altıgen çelik parçayla kaplanmış ve döndürülmüş bir eşkenar dörtgendir. Müze, Salvador Dali ve Tintoretto'nun eserleri de dahil olmak üzere 70.000 parçadan oluşan etkileyici bir koleksiyona sahiptir.

25. Müze aan de Stroom, Belçika

25. Müze aan de Stroom, Belçika

'Nehir Kenarındaki Müze' anlamına gelen Müze aan de Stroom, 2011 yılının Mayıs ayında açıldı. Neutelings Riedijk Architects tarafından tasarlanan müze, Antwerp'in en büyük müzesidir. Bina Hint kırmızısı kumtaşları ve kavisli camlarıyla Art Deco mimarisinin bir örneği. Müzede şehrin tarihini anlatan sanat sergileri oldukça çeşitli ve büyük bir koleksiyona sahiptir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

26. Museu Do Amanhã (Yarının Müzesi), Brezilya

26. Museu Do Amanhã (Yarının Müzesi), Brezilya

Museu Do Amanhã, 2015 yılında Rio de Janerio'da açılan bir bilim müzesidir. Yapı, Santiago Calatrava'nın tasarımlarına göre inşa edilmiştir ve esin kaynağı şehrin Botanik Bahçesi'nde bulunan bromeliadlardır.

27. V&A Dundee, İskoçya

27. V&A Dundee, İskoçya

V&A Dundee İskoçya'daki ilk tasarım müzesidir ve 15 Eylül 2018'de açılmıştır. Victoria & Albert Müzesi'nin Londra dışında açılan ilk kardeş müzesidir. Bina, Kengo Kuma tarafından tasarlanmıştır. Çoğu geçici sergiler olsa da, müzede dünyanın en iyi tasarımları sergileniyor. Kalıcı sergilerde İskoç tasarımları bulunuyor. Mühendislik, moda, mobilya, seramik, sağlık, mücevher, tekstil ve video oyunları tasarımlarını müzede görmek mümkün.

28. Royal Ontario Müzesi, Kanada

28. Royal Ontario Müzesi, Kanada

1912 yılında açılan Royal Ontario Müzesi, Kanada'nın en büyük müzesidir. Müzenin girişi 2007'de eklenen kristal kısma taşındı. Müzede dinozorlar ve  göktaşları da dahil olmak üzere çeşitli tarihi eserleri görmek mümkün.

29. Studio Bell, Kanada

29. Studio Bell, Kanada

2016 yılında açılan Studio Bell, Ulusal Müzik Merkezi'nin müzesidir. Müzede Elton John'un piyanosu da dahil olmak üzere 2.000'den fazla nadir enstrüman ve eser yer alıyor. Birbirine bağlı 9 kuleden oluşan bina, Allied Works Architecture tarafından tasarlandı.

30. Neue Nationalgalerie, Almanya

30. Neue Nationalgalerie, Almanya

Neue Nationalgalerie ilk olarak 1968 yılında açılmış ve 2015 yılında tadilat gerekçesiyle kapatılmıştır. 22 Ağustos 2021 tarihinde yeniden açılması planlanan Neue Nationalgalerie, bir modern sanat müzesidir. Cam bir tapınak olarak adlandırılan bina, Ludwig Mies van der Rohe tarafından tasarlanmıştır. Müzede Pablo Picasso, Ernst Ludwig Kirchner ve Joan Miró gibi sanatçıların eserleri sergileniyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
37
16
15
4
2
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın