Görüş Bildir
Haberler
C Vitamini Eksikliğinin Vücudunuzda Nasıl Belirtiler Gösterdiğini Biliyor muydunuz?

C Vitamini Eksikliğinin Vücudunuzda Nasıl Belirtiler Gösterdiğini Biliyor muydunuz?

C vitamini, eksikliği önlemek için düzenli olarak tüketilmesi gereken temel bir besindir. Uzun süre eksikliği çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Vücudunuzun size verdiği belirtileri göz ardı etmeyin ve bir doktora görünün.

Not: Bu belirtiler başka hastalıkların da habercisi olabilir. Kesin sonuç için mutlaka bir doktora danışın.

1. Ciltte kabarma

C vitamini kolajen üretiminde önemli bir rol oynar, cilt, saç, eklemler, kemikler ve kan damarları gibi bağ dokularında bol miktarda bulunan bir maddedir. Eksikliği ciltte kabarmalara neden olabilir. (Kaynak)

2. Spiral şekildeki vücut kılı

2. Spiral şekildeki vücut kılı

C vitamini eksikliği kılların büyüdükçe protein yapısında oluşan kusurlardan dolayı kıvrılmasına veya sarmal şekillerde gelişmesine neden olabilir. (Kaynak)

Spiral şekilli saçlar C vitamini eksikliğinin en önemli işaretlerinden biridir, ancak bu hasarlı tüylerin kırılma veya dökülme olasılığı daha fazla olduğundan, belirgin olmayabilir.

3. Kırmızı saç kökleri

3. Kırmızı saç kökleri

Cildin yüzeyindeki saç folikülleri, bölgeye kan ve besinler sağlayan birçok küçük kan damarı içerir. C vitamini eksik olduğunda, bu küçük kan damarları kırılgan hale gelir ve kolayca kırılır, saç köklerinin etrafında küçük, parlak kırmızı lekeler ortaya çıkar. (Kaynak)

4. Kaşık şekilli tırnaklar

4. Kaşık şekilli tırnaklar

Bu tırnakların sebebi daha çok demir eksikliği anemisi ile ilişkilidir fakat aynı zamanda C vitamini eksikliğine de bağlanabilmektedir. (Kaynak)

Tırnak yatağındaki kırmızı benekler ya da dikey çizgiler de kolayca yırtılan zayıflamış kan damarları nedeniyle C vitamini eksikliği sırasında ortaya çıkabilir.

Tırnaklardaki diğer şekil değişiklikleri için:

5. Kuru cilt

C vitamini, güneşin neden olduğu oksidatif hasardan ve sigara dumanı veya ozon gibi kirleticilere maruz kalmaktan koruyarak cildi sağlıklı tutar. Ayrıca cildi dolgun ve genç görünümlü tutan kollajen üretimini teşvik eder.

Fakat kuru, zarar görmüş ciltler C vitamini eksikliğine bağlı olabilirken, diğer birçok faktörden de kaynaklanabilir, bu nedenle bu semptom tek başına bir eksikliği teşhis etmek için yeterli değildir.

6. Kolay morarma, çürüme

6. Kolay morarma, çürüme

Morarıklık, cildin altındaki kan damarlarının, bölgedeki kanın sızmasına neden olduğunda meydana gelir.

Zayıf kollajen üretimi, zayıf kan damarlarına neden olduğu için kolay oluşan morluklar C vitamini eksikliğinin yaygın bir belirtisidir.

7. İyileşmeyen yaralar.

7. İyileşmeyen yaralar.

C vitamini eksikliği kollajen oluşum hızını yavaşlattığı için, yaraların daha yavaş iyileşmesine neden olur. Araştırmalar, kronik, iyileşmeyen bacak ülseri olan kişilerin, C vitamini eksikliğinin kronik bacak ülseri olmayanlara göre anlamlı derecede daha fazla olduğunu göstermiştir. (Kaynak)

8. Ağrılı şişmiş eklemler

8. Ağrılı şişmiş eklemler

Eklemler çok sayıda kolajen açısından zengin bağ dokusu içerdiğinden, C vitamini eksikliğinden de etkilenebilirler. Eklemlerde kanama, C vitamini eksikliği olanlarda şişme ve ek ağrıya neden olabilir. (Kaynak)

9. Güçsüz kemikler

9. Güçsüz kemikler

C vitamini eksikliği de kemik sağlığını etkileyebilir. Düşük C vitamini akımı kırık ve osteoporoz riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Araştırmalar, C vitamininin kemik oluşumunda kritik bir rol oynadığını, dolayısıyla bir eksikliğin kemik kaybı oranını artırabildiğini bulmuştur. (Kaynak)

10. Diş eti kanaması ve diş kayıpları

Kırmızı, şişmiş diş etleri C vitamini eksikliğinin başka bir ortak belirtisi olabilir. Yeterli C vitamini olmadan, diş eti dokusu zayıflar, iltihaplanır ve kan damarları daha kolay kanar. (Kaynak)

11. Çökmüş bağışıklık sistemi

11. Çökmüş bağışıklık sistemi

Çalışmalar, C vitamininin enfeksiyonla mücadele etmesine ve hastalığa neden olan patojenleri yok etmesine yardımcı olmak için çeşitli immün hücreleri içinde biriktiğini ortaya çıkarmıştır. C vitamini eksikliği, zayıf bağışıklık ve zatürre gibi ciddi hastalıklar da dahil olmak üzere daha yüksek bir enfeksiyon riski ile ilişkilidir. (Kaynak)

12. Kalıcı demir eksikliği anemisi

C vitamini ve demir eksikliği anemisi genelde birlikte görülür. Demir eksikliği anemisi belirtileri, solukluk, yorgunluk, egzersiz sırasında solunum zorluğu, kuru cilt ve saç, baş ağrısı ve kaşık şeklindeki tırnakları içerir. Düşük C vitamini seviyeleri, demirin bitki bazlı gıdalardan emilimini azaltarak ve demir metabolizmasını olumsuz yönde etkileyerek demir eksikliği anemisine katkıda bulunabilir. (Kaynak)

13. Yorgunluk ve duygudurum bozuklukları

C vitamini eksikliğinin en erken belirtilerinden ikisi yorgunluk ve duygudurum bozukluğudur. (Kaynak)

14. Beklenmedik kilo alımı

C vitamini, yağ hücrelerinden yağ salınımını düzenleyerek, stres hormonlarını azaltarak ve inflamasyonu azaltarak obeziteye karşı korunmaya yardımcı olabilir.Araştırmalar, düşük C vitamini alımı ve fazla vücut yağı arasında tutarlı bir bağlantı bulmuştur, ancak neden ve sonuç ilişkisi olup olmadığı net değildir. (Kaynak)

15. Kronik inflamasyon ve oksidatif stres

C vitamini vücudun en önemli suda çözünen antioksidanlarından biridir. Düşük C vitamini alımları, kalp hastalığı riskinin yüksek olmasının yanı sıra, yüksek inflamasyon ve oksidatif stres seviyelerine bağlanmıştır. (Kaynak)

Doğal yoldan C vitamini almak için bu besinleri tüketebilirsiniz:

İlgili içerikler:

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
54
10
8
2
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
vlknsn

kronik inflamasyon ve oksidatif stres'ten anlaşılır hemen.

Sıla Ç.

tenkyuu onediyoo

Eda Ünal

Vitamin ihtiyacınız için en hızlı çözüm Vitasip. vitasip.com.tr