Görüş Bildir
Haberler
Büyüleyici Japon Sinemasından Kıyıda Köşede Kalmış 14 Sağlam Film

Büyüleyici Japon Sinemasından Kıyıda Köşede Kalmış 14 Sağlam Film

24.04.2021 - 10:30

Oldukça özgün işler çıkaran Japon sinemasının köklü tarihinden birbirinden sağlam ve az bilinen 14 filmi sizin için derledik. İyi okumalar!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Ningen no jôken (1959)

1. Ningen no jôken (1959)
www.sinemalar.com

Masaki Kobayashi'nin İnsan Manzaraları serisinin ilk filmi, 2. Dünya Savaşı yıllarında Japonya'nın Çin'in Mançurya bölgesini işgal ettiği yıllarda başlıyor. Parlak bir mühendis olmasının yanında bir hümanist ve savaş karşıtı olan Kaji (Tatsuya Nakadai), Mançurya'daki Çinli esirlerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi üzerine yaptığı çalışma sonrasında yeni evlendiği eşi Michiko (Michiyo Aratama) ile birlikte küçük bir maden kasabasına gönderilir. Burada kendi insani politikalarını yerleştirmeye çalışırken birçok iş arkadaşıyla ters düşen Kaji, aynı zamanda Çinli esirlerin güvenini kazanmanın da kolay olmayacağını anlayacaktır.

IMDb: 8,5

2. Tengoku to jigoku (1963)

2. Tengoku to jigoku (1963)
www.beyazperde.com

Varlıklı bir yönetici olan Kingo Gondo, National Shoes isimli bir ayakkabı firmasıyla ilgili son derece önemli bir işi bağlama sürecindedir. Eğer bu projede başarılı olursa şu anki halinden çok daha zengin olacak, bir hayli prestij kazanacaktır. Bu hayale kavuşmak için kusursuz bir plan hazırlayan Gondo planını gerçekleştirmek üzereyken telefon çalar. Telefondaki ses Gondo'ya oğlunun kaçırıldığını, serbest bırakılabilmesi için ise gerekli fidyeyi ödemesi gerektiğini söyler. Proje için ayırdığı parayı gözden çıkaran adam, bu esnada oğlunun eve gelişiyle oldukça şaşırır. Ortada bir yanlış anlaşılma olduğu sonradan anlaşılır; kaçırılan çocuk Gondo'nun şoförünün oğludur. Şimdi Gondo ahlak ve hırsları arasındaki ince çizgidedir. Şoförünün oğlunu kurtaracak mıdır?

IMDb: 8,4

3. Tanin no kao (1966)

3. Tanin no kao (1966)
www.sinemalar.com

Çalıştığı fabrikada geçirdiği bir iş kazası sonucu yüzü tanınmayacak şekilde yanan mühendis Okuyama (Tatsuya Nakadai), bandajlı yüzüyle hiçbir sosyal ortamda bulunmak istememektedir. Güzel karısının da ona olan ilgisinin azaldığını düşünmektedir. Yardım aldığı psikiyatr Hira (Mikijirō Hira), ona gerçek insan yüzünden farksız bir maske yapmayı önerir. Maskenin ardından yepyeni bir görüntüye kavuşan Okuyama, zamanla yeni bir insana da dönüşmeye başlayacaktır.

IMDb: 8

4. Ohayô (1959)

4. Ohayô (1959)

En büyük tutkusu sumo güneşi izlemek olan iki kardeş, babalarını eve televizyon almaya ikna etmek için 'susma' kararı alırlar. Usta yönetmen Yasujiro Ozu'nun imzasını taşıyan film, kendine özgü mizah anlayışıyla ön plana çıkıyor.

IMDb: 7,9

5. Stranger: Mukô hadan (2007)

5. Stranger: Mukô hadan (2007)
www.sinemalar.com

14. yüzyılda Sengoku Dönemi’nde, geçmişinin kâbuslarından kurtulamadığı için kılıcını mühürleyen Nanashi adlı bir ronin, ailesi olmayan genç Kotarou ile köpeğini kurtarır. Kotarou, peşinde olan Çin’den gizemli bir organizasyona karşı kendini koruması için Nanashi’yi koruması yapar. Gencin peşindeki organizasyonda çalışan adamlardan biri de kendine eşit bir düşman aramakta olan sarışın ve mavi gözlü usta savaşçı Rarou’dur.

IMDb: 7,8

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Shinjû: Ten no Amijima (1969)

6. Shinjû: Ten no Amijima (1969)
www.imdb.com

Masahiro Shinoda'nın yönettiği film, bir kağıt tüccarı ile bir fahişe arasındaki umutsuz aşkı konu ediniyor.

IMDb: 7,7

7. Memorîzu (1995)

7. Memorîzu (1995)
www.beyazperde.com

2090'lı yılların başlarında uzayda gezinerek hiçbir değeri olmayan nesneleri toplayan bir grup maceraperest, tuhaf bir şeklin içerisine girerler. Kendi halindeki bir araştırma görevlisi kendisini gayri-ihtiyari bir biçimde bir koku bombasına çevirir ve yaşadığı şehrin tüm düzenini alt-üst eder. Savaşın egemen olduğu uzak bir gelecekte tüm şehir mekanikleşmiştir.

IMDb: 7,6

8. Tony Takitani (2004)

8. Tony Takitani (2004)
www.beyazperde.com

Batılı isminden ötürü Tony, diğer çocuklar tarafından dışarıda bırakılmış olup yalnız bir çocukluk geçirmiştir. Bir ressam olarak son derece yetenekli olmasına rağmen çizimlerinde bir duygu eksikliği söz konusudur. O nedenle de yetişkinliğinde teknik çizimler yaptığı bir alanda kariyer geliştirmeyi seçmiştir. Orta yaşlarına geldiğinde Tony genç bir kadına aşık olur. Eiko Konuma, bir gün Tony’nin iş yerine geldiği sırada tanışmışlardır. Eiko, Tony’nin günlük hayatında adeta bir melek olur, Tony hayatında ilk kez dış dünya ile bir bağlantı kurabildiğini hisseder. Buna rağmen Eiko’nun bir kusuru vardır: Alışverişkoliktir. Ancak esas kafa karışıklığı Eiko’nun, bunun iki katına sahip olduğu ortaya çıktığında belirmeye başlar.

IMDb: 7,4

9. Monday (2000)

9. Monday (2000)
www.imdb.com

SABU'nun yazıp yönettiği bu kara komedi, alışıldık bir cenaze töreni yüzünden hayatı alt üst olan bir adamın hikayesini anlatıyor.

IMDb: 7,4

10. Koroshi no rakuin (1967)

10. Koroshi no rakuin (1967)
www.sinemalar.com

Japonya’nın kültürel gangster filmi türü ‘yakuza filmi’ni bozmak için yola çıkan devrimci bir alt tür örneği. Dünya sinemasında alana dair var olan öğeleri aynı potada eriten “Branded to Kill”, dünyanın en önemli iki kiralık katilinin rekabetine odaklanır.

IMDb: 7,4

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Aoi haru (2001)

11. Aoi haru (2001)
www.beyazperde.com

Sakamoto Junji’nin “Checkmate” ve “Biliken” filmlerinde senarist ve yardımcı yönetmen olarak görev yapmış olan Toshiaki  Toyoda’nın üçüncü uzun metrajlı filmidir. Popüler manga sanatçısı Taiyo Matsumoto’nun kitabından ilk kez filme uyarlanmıştır. Okul hayatından sıkılan ve adeta boğulan Kujo (Ryuhei Matsuda), çocukluk arkadaşı Aoki (Hirofumi Arai) ve arkadaşları 12. sınıfa yeni başlamışlardır. Mezuniyet Töreni Binası’nın çatısındaki parmaklığın dışını tutup bırakarak, ellerini kaç kez çırpabileceklerini görmeye çalıştıkları “balkon oyunu”nu oynamaktadırlar. Geleneksel olarak, oyunun galibi öğrenciler arasında söz sahibi olmaktadır ve Kujo 8 kere el çırparak yeni bir rekor elde etmiştir.

IMDb: 7,3

12. Pengin haiwei (2018)

12. Pengin haiwei (2018)
figurex.net

Aoyama yaşıtlarına göre oldukça zeki bir çocuktur. Oldukça meraklı olan Aoyama’nın okullar kapandıktan sonrası için bir sürü planı vardır. Ama birden yaşadığı küçük kasabada penguenler belirmeye başlar. Aoyama ve arkadaşları bunun nedenini araştırmaya karar verseler de ne zaman yeni bir şeyler öğrenseler işler daha da karmaşık olmaya başlar.

IMDb: 7,1

13. Jigoku (1960)

13. Jigoku (1960)
www.sinemalar.com

Jigoku’yu bir yere kadar sükûnetle izliyorsunuz, ne olacak acaba diye merak ediyorsunuz. Ancak dahi – deli yönetmenimiz Nobuo Nagakawa, bir anda tüm karakterleri öldürüp hepsini cehenneme yolluyor. Ardından kamerasını kapıp peşlerinden gidiyor. Ve esas görsel şov başlıyor. Cehennem tasvirleri, görkemli set tasarımları ve kurgusuyla akıldan kolayca çıkacak gibi değil Jigoku.

IMDb: 6,8

14. Avalon (2001)

14. Avalon (2001)
www.sinemalar.com

Gelecekte, Avalon isimli bir tür savaş simülasyonu, özellikle gençler arasında bağımlılık yaratmaktadır. Bir koltuğa oturup, kafaya geçirilen bir kask ile oynanan bu son derece gerçekçi oyunun yıldızlarından biri de Ash isimli bir oyuncudur. Ash, oyunun daha ileriki bir safhasının bir yerlerde gizli olduğunu öğrenince, meraklı bir gruba katılarak aramaya başlar. Gelecek seviyeye geçebilse bile, geri dönmeyi başarabilecek midir? Özellikle Ghost In The Shell serisiyle anime severler tarafından iyi tanınan yönetmen/senarist Mamoru Oshii, bu kez gerçek oyuncularla ilginç bir film yaratmış. Polonyalı oyuncularla çekilmiş olan film, belki de bu sebepten uluslararası bilinirlik sağlamadı ancak özellikle yönetmenin takipçilerinin koleksiyonlarında yerini aldı.

IMDb: 6,4

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
3
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın