Görüş Bildir
Haberler
Bunlardan Kaçını Yapıyoruz? Hiç Farkında Olmadan Kendimizi Bir Anda İçinde Bulduğumuz 8 Psikolojik Eğilim

Bunlardan Kaçını Yapıyoruz? Hiç Farkında Olmadan Kendimizi Bir Anda İçinde Bulduğumuz 8 Psikolojik Eğilim

Farkında olmadan neler yapıyormuşuz?

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Snob Etkisi

1. Snob Etkisi

Orta ve alt gelire sahip olan insanların, içerisinde bulundukları sosyal statülerini beğenmeyerek daha üst gelire sahip olan insanlar gibi yönelimlere girmesidir. En yaygın görünümü ise bütçenin çok yukarısında ve gereksiz alışveriş yapmaktır.

2. Anhedoni

2. Anhedoni

Normal zamanlarda haz alınan durumlardan artık zevk alamama durumudur. Özellikle kişi depresyona girdiği zaman kendisini belli eder.

3. Super Recognise

3. Super Recognise

Görülen yüzleri tanıma, diğer yüzlerden ayırt etme ve her nerede görürse görsün tanıma dürtüsüdür. Yoldan geçen herhangi bir insanın bile yüzünü hatırlayabilmedir. Aslında bir yetenek olarak görülebilir. Özellikle suçluların bulunmasında önemli rol oynadığı için son dönemlerde üzerinde çalışmalar yapılmaktadır.

4. Backfire Efekt

4. Backfire Efekt

Bağnazlığın psikolojideki yeri olarak da değerlendirilebilen Backfire efekti, bir fikir ya da düşünceye körü körüne bağlanmak ve inanmaktır. Etrafındaki hiçbir fikri önemsemez ve söylenenler doğru olsa bile reddeder. Ülkemizde örneklerine rastlamak mümkün!

5. Alice Sendromu

5. Alice Sendromu

Görsel ve işitsel bozukluk olarak da nitelendirilen Alice sendromu, etrafındaki kişileri ve nesneleri daha farklı algılar. Objeleri insanlardan daha büyük ya da küçük görebilir ya da tat alma duyusu bozulur. Sesleri daha akustik duyabilir. Migren ve uyuşturucu madde kullanımı bu rahatsızlığı tetikleyen şeyler arasında yer alır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Dissosiyatif Füg

6. Dissosiyatif Füg

Altında pek çok çeşitli alt sorunun yer almasıyla ve zaman içerisinde meydana gelen bir rahatsızlıktır. Kişi hayatından, çevresinden yaşadığı yerden uzaklaşır ve sanki bambaşka bir hayata sahipmiş gibi yaşamaya başlar. Farklı bir kimlik benimser.

7. Charles Bonnet Sendromu

7. Charles Bonnet Sendromu

Kişinin yaşlanması ile beraber daha sık görülen bu rahatsızlıkta görme yetisinin zayıflaması ile beraber halüsinasyon görülmeye başlanabilir.

8. Prosopagnosia

8. Prosopagnosia

Kişinin çevresinde yer alan insanları yüzlerini görüp, algılamasına rağmen bu yüzleri herhangi bir kimlikle ilişkilendirememedir. Son derece nadir görülen bu rahatsızlıkta kişi, en yakınlarının bile yüzlerini tanıyamayabilir. Çoğu kişiye otizm teşhisi konsa da onunla bir bağlantısı yoktur. Örnek olarak birinin saçını değiştirmesi halinde onu bir türlü tanıyamama durumu gösterilebilir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
54
6
5
4
3
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Onur Önal

Güzel bir içerik. Bayılırım böyle yeni kavramlara. Aynen devam :)

ufukdiyoki

8'i bilmiyorum ama bende yüz tanıma güçlüğü olduğunu iyice kabullendim. Geçen gün yeni tanıştığım biri ile üç saat araba yolculuğu yaptım. Şimdi adamı görsem... Devamını Gör

Why Freud

Asıl adamı görünce hatırlayacak mısın o onemli bence. Bir gün gelir de biri "Aa naber... Biz senle 3 saatlik araba yolculuğu yapmıştık..."derse ve sen onu ha... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

3. Aa ben :D