Görüş Bildir
Haberler
Bu Kitaplar Sizin İçin Yollara Düştü: Kitap Bankosu

Bu Kitaplar Sizin İçin Yollara Düştü: Kitap Bankosu

Batuhan
23.02.2016 - 12:15 Son Güncelleme: 23.02.2016 - 13:27

Bir grup istatistik öğrencisinin Türkiye’nin okuma istatistiğini incelemesi ile hayata geçen Kitap Bankosu , 2012 yılından bu yana 6 bin öğrenciye ulaştı. Destek bulmak için pek çok hibe projesine başvuran ekip, ilk hibesini Türk Ulusal Ajansı’ndan alarak, minik bir minibüs kiraladı ve 8 hafta boyunca köy okullarına kitap götürmeyi başardı. Ekibin asıl destekçisi ise öğrencisi oldukları Gazi Üniversitesi ’nden geldi. Üniversitenin kendilerine tahsis ettiği atıl bir otobüsü gezici kütüphaneye çeviren gönüllüler, bu sayede Ankara’da 13 ilçede 20 okulda 6 bin öğrenciye 12 binden fazla kitap ulaştırmayı başardı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kitap Bankosu oluşumu adına bilgi veren Mehmet Serdar Yetkin , “Otobüsümüz kütüphaneye çevrilirken, Rafta Tozlanmasın Gönder Okuyalım kampanyamız ile o zaman 5 binden fazla şimdilerde 15 binden fazla atıl kitabın geri dönüşümünü sağladık. Mayıs 2014’te Gezici Kütüphanemiz yollara çıktı. Dert bugün daha büyük ve sanıyorum asla küçülmeyecek ama artık bir şeyler yapabileceğini görmüş olan bizler de her geçen gün büyüyeceğiz. 3-5 kişi başladığımız projemizden şimdiye değin 200’ü aşkın kişi geçti halen aktif 100’den fazla gönüllümüz var” diye konuştu.

Çocuklara kitap okuma sevgisi aşılamanın yanı sıra duyarlı bireyler olmalarını da amaçlayan Kitap Bankosu, “Doğa Bilinci”, “Geri Dönüşümün Önemi”, “Dengeli ve Sağlıklı Beslenme”, “Ağız Diş Sağlığı ve Bakımı”, “El hijyeninin Önemi” gibi konularda bilgilendirmeler yaparak minik beyinlerin farkındalık sahibi olmasını sağlıyor.

Uzun vadede gençlere okuma alışkanlığı kazandırmayı hedeflediklerini dile getiren Yetkin, kendilerine destek olmak isteyenlerin ise evvela daha fazla kitap okuyarak bunu yapabileceklerini söyledi. Yetkin, “Sonrasında okudukları bu kitapları bizim ya da bizim gibi bu amaç doğrultusunda çalışan kurumlara bağışlayabilirler. Rafta Tozlanmasın Gönder Okuyalım kampanyamız ile bizden kitap bekleyen birçok okul var, destekleri ile bu okullardaki ihtiyacı karşılayacağız. Para kabul etmiyoruz lakin faaliyetlerimiz süresince birtakım ihtiyaçlarımız oluyor destek olmak isteyenler, bizi bu konuda samimi bulanlar bize sosyal medya üzerinden ulaşırlarsa ihtiyaçlarımız hakkında bilgilendirme yapabiliriz” dedi.

Niyetlerinin tüm ülkeye yeter sayıda gezici kütüphane yapmak olduğunu dile getiren Yetkin, bu sayede Türkiye’de kitaba ulaşamayan ne kadar yerleşim yeri varsa hepsini gezmek olduğunu söyledi. Bireysel ya da kurumsal her türlü işbirliğine açık olduklarını ifade eden Yetkin, Türkiye’deki okuma oranının artması için öncelikle kitaba itibarının iade edilmesi gerektiğini vurguladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yetkin sözlerini şöyle sonlandırdı: “En yakınlarımızdan dahi ‘Boş işlerle uğraşma’, ‘Kime ne faydası var?’ gibi eleştiriler alıyoruz. Bunun da temel sebebi kitabın itibarsızlaşması. Okullarda da gördüğümüz bir husustan burada bahsetmek gerek, maalesef okullara yerleşmek için yapılan sınavlarda kitap okumanın tesiri çok az, o yüzden aileler de, öğretmenler de, öğrenciler de bunu vakit kaybı olarak görüyor. Bu konu hakkında eğitim planlayıcılar önlem almalı. Ve yine ziyaret ettiğimiz okullarda gördüğümüz temel eksikliklerden birisi de öğrencilere rol model olmasını beklediğimiz öğretmenlerin kitap okuma konusunda olması gerekenin çok gerisinde kalması.”

Gönüllü olmak için

Gönüllü olmak için

Kitap Bankosu’na destek vermek veya gönüllü olmak isteyenler Facebook ve Twitter hesapları üzerinden ya da kitapbankosu.com adresinden kendilerine ulaşabilirler

Gaia Dergi

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
134
48
4
2
2
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Nikola Tesla

Ey yükselen yeni nesil, gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk; onu yükseltecek ve sürdürecek sizsiniz.

Kenan Taflan

Türkiye'de dünyadaki ilk 10 kitabevi arasında bir kitabevinin bulunduğunu biliyormuydunuz? http://www.bkmkitap.com/hakkimizda