Görüş Bildir
Haberler
Bu Besinler Merve Boluğur'u Bile Depresyondan Çıkarır! Ruh Sağlığınızı Korumak İçin Tüketmeniz Gereken Gıdalar

Bu Besinler Merve Boluğur'u Bile Depresyondan Çıkarır! Ruh Sağlığınızı Korumak İçin Tüketmeniz Gereken Gıdalar

Aybk Y.
12.07.2022 - 10:39

Depresyon belirtilerini azaltmanın yollarından biri de besin tercihinizdir. Sağlıklı besinleri tercih ederseniz ruh sağlığınızı da iyileştirirsiniz. Sizlere ruh sağlığınız için mutlaka tüketmeniz gereken besinleri ve uzak durmanız gereken besinleri listeledik. Detaylar yazımızda... 👇

Kaynak: https://www.lifehack.org/925774/foods...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Probiyotik gıdalar tüketmeniz bağırsağınız için önemlidir.

1. Probiyotik gıdalar tüketmeniz bağırsağınız için önemlidir.

Bağırsaklarımız zihnimizin korunmasında kilit rol oynayan faydalı bakterileri içerir. Ayrıca bu bakteriler sağlıklı bir vücut için de önemlidir. Bağırsaklar nöronlarla kaplıdır ve bu nöronlar ruh halimizi düzenlemede önemli rol oynarlar. Çünkü bu nöronların görevi serotonin üretmektir. Probiyotikler vücutta sakinlik hissi yaratarak depresyon belirtilerini azaltırlar ve bağırsak sağlığınız korurlar. Bu yüzden, probiyotik açısından zengin gıdalar tüketerek bağırsak astarını sağlıklı tutmak, depresyon semptomlarınızı azaltır.

Burada bağırsak sağlığınızı korumak için tüketmeniz gereken besinleri listelemiştik. 👇

2. D vitamini içeren gıdalar tüketin.

2. D vitamini içeren gıdalar tüketin.

D vitamini eksikliğinin semptomları basitçe yorgunluk veya stresli olmak olarak bilinebilir ancak bunların yanı sıra depresyon da d vitamini eksikliğiyle ilişkilidir. Çünkü D vitamini reseptörleri beyinde bulunur. D vitamininiz eksikse doktorunuzun talimatı olmadan D vitamini takviyesi yapmak, yağda çözünen bir vitamin olduğu için tehlikeli olabilir. Çünkü D vitamini suda eriyen vitaminler gibi vücuttan atılmak yerine depolandığı için vücutta toksik seviyelere ulaşabilir. Bu yüzden D vitamini açısından zengin besinleri tüketmeniz önemlidir.

3. Triptofan açısından zengin gıdalar serotonin seviyesini arttırır.

3. Triptofan açısından zengin gıdalar serotonin seviyesini arttırır.

Triptofan esansiyel bir amino asittir, bu da vücudun bunu kendi başına üretemediği ve bu nedenle besinler aracılığıyla alınması gerektiği anlamına gelir. Triptofan seviyesi düşük olduğunda, serotonin seviyesi de düşer ve bu da anksiyete ya da depresyon gibi duygudurum bozukluklarına neden olur. Serotonini arttırmak için triptofan açısından zengin olan yumurta, soya ürünleri, peynir, fındık ve somon gibi gıdalar tüketmeniz gerekir.

4. Antioksidan bakımından zengin gıdalar tüketerek tüm sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Toksinler ve serbest radikaller, ya vücudumuz tarafından üretilen ya da çevremizden gelen moleküller ve bileşiklerdir. Bu serbest radikaller zamanla hücre hasarına neden olur ve beynimiz dahil tüm sağlığımızı etkileyebilir. Bu tahribatı antioksidan bakımından zengin besinler tüketilerek yavaşlatabilir ve hatta engelleyebilirsiniz. Lahana, ıspanak, brokoli, kırmızı dolmalık biber, portakal, çilek, yaban mersini, kuru üzüm, kiraz ve kivi gibi besinleri tüketmeniz bu açıdan çok önemlidir.

5. Selenyumdan açısından zengin gıdalar ruh sağlığınızı etkiler.

5. Selenyumdan açısından zengin gıdalar ruh sağlığınızı etkiler.

Selenyum ruh halinizde önemli bir rol oynar. Vücut kendi üretemediği için selenyumu besinler aracılığıyla almanız gerekir. Birçok besinde selenyum bulunur. Baklagiller, fasulye, süt ürünleri, fındık ve tohumlar, yağsız et, deniz ürünleri ve kepekli tahıllar selenyum içerir. Bu besinleri tüketmek ruh sağlığınız için önemlidir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Omega-3 içeren gıdalar tüketmeniz gerekir.

6. Omega-3 içeren gıdalar tüketmeniz gerekir.

Birçok bilim insan için omega-3 ve depresyon arasındaki ilişki merak konusu oldu. Bu ikili arasındaki ilişki hala araştırılıyor fakat omega-3'ün  kalbe, eklem sağlığına ve ruh haline fayda sağladığı düşünülüyor. Bu yüzden uskumru ve somon gibi yağlı balıklar ile keten tohumu, fındık ve koyu yeşil yapraklı sebzeler tüketmeniz gerekir.

7. Çinko bakımdan zengin besinler ruh sağlığınız için önemlidir.

7. Çinko bakımdan zengin besinler ruh sağlığınız için önemlidir.

Çinko içeren besinler bağışıklık sistemini güçlendirir ve ruh sağlığınızı etkiler. Yapılan bir araştırmayla depresyonu olan kişilerin çinko seviyesinin daha düşük olduğu görülmüştür. Bu yüzden kepekli tahıllar, istiridyeler, et, fasulye, fındık ve kabak çekirdeği gibi çinko açısından zengin olan besinleri tüketmeniz önemlidir.

8. B vitamini almayı unutmayın.

8. B vitamini almayı unutmayın.

B-12 ve B-9 vitaminleri, depresyon gibi duygudurum bozuklukları riskini ve semptomlarını azaltarak beyin de dahil olmak üzere sinir sisteminin korunmasına yardımcı olurlar. Bu yüzden B vitamini içeren besinleri tüketmeniz önemlidir.

9. Fazla kafein ve şeker tüketimine dikkat edin.

9. Fazla kafein ve şeker tüketimine dikkat edin.

Hep neler tüketmeniz gerektiğini söyledik. Şimdi biraz da uzak durmanız gereken şeyler hakkında konuşalım. Belirli miktarda alınan kafeinin bir çok olumlu etkisi vardır ama eğer ki depresyon semptomlarınız varsa, kafeinli içecekleri ölçülü bir şekilde tüketmeniz gerekir. Kafein uyku düzeninizi bozabilir. Bu yüzden günde 400 mg'dan fazla kafein tüketmemeniz gerekir.

Rafine şeker de diğer uzak durmanız gereken besindir. Rafine şeker başta size enerji verse de bu enerjiyi çabuk kaybedersiniz. Bu yüzden rafine şeker yerine meyve tüketerek enerji seviyenizi sağlıklı bir şekilde arttırabilirsiniz.

10. Alkolle aranıza mesafe koyun.

10. Alkolle aranıza mesafe koyun.

Depresif hissettiğinizde, alkole başvurmak size kolay ve etkili bir çözüm gibi gelebilir. Ancak alkollü içecekler işleri daha da çıkmaza sokar. Çünkü alkollü içecekler sadece sağlığınızı değil uyku düzeninizi de bozarak, ruh halinizi etkiler ve kaygıya neden olur.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
5
4
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Handan Epikol

Ne kadar iğrenç bi başlık, bakış açınıza sıçayım.

Merve Boluğur filan diye gönderme yapmayın. Sonra Aydilge teyze kızıyor.