Görüş Bildir
Haberler
Brutti Ma Buoni, Pastiera Napoletana! Pizza ve Makarna Kadar Popüler Olmasa da İtalyan Mutfağı Tatlıları

Brutti Ma Buoni, Pastiera Napoletana! Pizza ve Makarna Kadar Popüler Olmasa da İtalyan Mutfağı Tatlıları

İtalyan mutfağı aklımıza gelince pizza, makarna gibi yemekler geliyor. Peki ya tatlılar? İtalyanlarda pizza kadar olmasa da pek çok lezzetli tatlı tarifi var. İtalyanlar genellikle kuru, gevrek olan ve hamurdan yapılan tatlıları yemeyi seviyorlar. Bu yazıda İtalya'nın mutfağındaki tatlılara uzandım.

Keyifli okumalar diliyor ve bu lezzetleri deneyenlere afiyet olsun diyorum.

1. Occhio di bue

1. Occhio di bue

Öküz gözü anlamına gelen bu tatlı, aralarına reçel veya çikolata sürülen ve iki kat yuvarlak hamurlu pastadan oluşan bir bisküvidir. Hamur tabakasının ortasında, dolguyu görmenizi sağlayan bir delik vardır. Hakikaten öküz gözüne benziyor!

2. Brutti Ma Buoni

2. Brutti Ma Buoni

Tatlının anlamı 'çirkin ve güzel' demek. Görüntüsü çirkin ama tadı güzel olan bu tatlı İtalya'nın birçok yerinde popülerdir. Fındık, badem, şeker, yumurta akı ve vanilya karışımından yapılır ve kuru, şekilsiz bisküvilerdir.

3. Cantucci

3. Cantucci

Cantucci olarak da bilinen Biscotti, Toskana'nın Prato şehrinde ortaya çıkan İtalya'nın geleneksel bademli bisküvileridir. İki kez fırınlanmış, dikdörtgen biçimli, kuru ve gevrektirler. Geleneksel olarak adı Vin Santo olan bir içeceğe batırılarak yenir.

4. Tiramisù

4. Tiramisù

Kelime anlamı 'beni al' veya 'götür beni' olan kahve aromalı bir İtalyan tatlısıdır. Çırpılmış yumurta, şeker ve mascarpone peyniri karışımı ile kaplanmış, kahveye batırılmış ve kakao ile tatlandırılmış savoiardi'den (biz kedi dili diyoruz) yapılır. Tarif, birçok kek çeşidine ve diğer tatlılara uyarlanmıştır. Kökenleri genellikle İtalyan bölgeleri Veneto ve Friuli Venezia Giulia arasında tartışmalıdır.

5. Panna cotta

5. Panna cotta

Panna cotta, İtalyancada pişmiş krema anlamına geliyor. Bu tatlı, jelatin ile kaplanır ve tatlandırılmış kremadan yapılır. Krema, kahve, vanilya veya diğer tatlandırıcılarla aromatize edilebilir. Kremanın keşfinden beri İtalyanların en sevdiği tatlılardan olagelmiştir.

6. Pastiera napoletana

6. Pastiera napoletana

Pastiera napoletana, pişmiş buğday, yumurta, ricotta peyniri ile yapılan ve portakal çiçeği suyuyla tatlandırılmış bir Napoliten tart türüdür. Genellikle Paskalya'da yenir. Bazıları bu tatlının tarifini Napoli’deki bir manastıra atfederken kimileri de Napoli şehrinin kendisi gibi pagan Yunan köklerinin olduğunu savunuyor.

7. Babà

7. Babà

Romlu babà veya babà au rhum olarak adlandırılan bu tatlı, sert likör ya da rom ile yapılan ve çırpılmış krema veya pasta kreması ile doldurulmuş mayalı bir kektir. Napoli'de 18. yüzyılda Fransız yemekleri çok tutulduğu için romlu babà dahil olmak üzere birçok Fransız hamur işi Napoli pastacıları tarafından yapılıyordu. Napoli ve ABD'de İtalyan-Amerikan pastanelerinde mantar şeklinde romlu babà kekleri hâlâ satılır.

8. Crostata

8. Crostata

Crostata, Napoli'de coppi ve Lombardiya'da sfogliata olarak da bilinen İtalyan pişmiş bir tart veya turtadır. Modern anlamdaki crostata adına 1465'te yayınlanan yemek kitabında rastlanmıştır. Hem tatlı hem de tuzlu crostatanın pek çok çeşidi vardır.

9. Cornetto

9. Cornetto

'Küçük boynuz' anlamına gelen bir kornet, İtalyan hamur işidir. Bir cornettonun ana bileşenleri hamur, yumurta, tereyağı, su ve şekerdir. Pişirme sırasında altın rengi elde etmek için kornetin yüzeyine yumurta sarısı sürülür. Cornetto vuoto ise (İtalyanca boş cornetto) genellikle krema, kayısı reçeli veya çikolatalı krema dahil olmak üzere çeşitli dolgularla hazırlanan bir tatlıdır. Cornetto, İtalya'da espresso veya kapuçino eşliğinde tüketilen en yaygın kahvaltı olarak kabul edilir.

10. Pandoro

10. Pandoro

Pandoro, Noel ve yılbaşı zamanlarında popüler olan geleneksel bir İtalyan tatlı ekmeğidir. Tipik olarak bir Veronese ürünü olan pandoro, geleneksel olarak sekiz köşeli yıldız bölümü olan bir frustum şeklindedir. Noel'de İtalyan Alpleri'nin karlı zirvelerini andırmak için vanilya kokulu pudra şekeri serpilerek servis edilir.

11. Panettone

11. Panettone

Panettone, genellikle kuru üzüm, şekerlenmiş meyve kabukları, badem ve brendi ile yapılan bir mayalı İtalyan kekidir. Sade veya çikolatalı gibi birçok çeşidi vardır. Silindirik bir tabandan oluşur ve genellikle 1 kg ağırlığındaki bir panettone yaklaşık 12-15 cm yüksekliğindedir.

12. Granita

12. Granita

İtalyanca da granita siciliana da denen granita; şeker, su ve çeşitli aromalardan yapılan yarı dondurulmuş bir tatlıdır. Aslen Sicilya'dan ortaya çıkmıştır ancak bugün İtalya'nın her yerinde çeşitli şekillerde mevcuttur. Şerbet ve İtalyan buzuyla yapılır.

İtalyan mutfağı pizza ve makarna konusunda seviyeyi arşa çıkarsa konu tatlıya gelince genelde hamurdan yapılan kekler ve bisküviler öne çıkıyor. Siz İtalyan tatlıları hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım.

İtalyan mutfağı pizza ve makarna konusunda seviyeyi arşa çıkarsa konu tatlıya gelince genelde hamurdan yapılan kekler ve bisküviler öne çıkıyor. Siz İtalyan tatlıları hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım.

Bunlar da İlgini Çekebilir

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
5
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
KumdanKum

İçeriğe gelll 😋 tiramisu kalp ben😍

Gizem Yenikler

Insanın okurken canı cekıyor