Görüş Bildir
Haberler
Borsa İstanbul Nedir, Ne İşe Yarar? Borsa Ne Zaman Açılacak?

etiket Borsa İstanbul Nedir, Ne İşe Yarar? Borsa Ne Zaman Açılacak?

Elif ÇAMLIBEL
08.02.2023 - 14:23 Son Güncelleme: 14.02.2023 - 15:54

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 6 Şubat'ta gerçekleşen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki yıkıcı depremlerin ardından bugün Borsa İstanbul'da işlemler durduruldu! Bugün iki kez çalışan devre kesicinin ardından açıklanan karar, yatırımcıların arama motorunda BİST ile ilgili pek çok konuyu araştırmaya başlamasına neden oldu. Bunlardan bazıları: 'Borsa İstanbul nedir, ne işe yarar?' oldu. Peki, Borsa İstanbul nedir, faaliyet amacı nedir? Borsa ne zaman işleme açılacak ve işlemler iptal edilecek mi?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Borsa İstanbul Nedir?

Borsa İstanbul Nedir?

1985 yılından beri faaliyet gösteren Borsa İstanbul, yatırımcıları bir araya getiren, alım - satım işlemlerinin güvenli, adil ve rekabetçi bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan kuruluştur. Borsa İstanbul, kısaca BİST olarak ifade edilir. Ülkemizde faaliyet gösteren tek borsa organizasyonudur. 

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) olarak faaliyete geçen kuruluş, 5 Nisan 2013 tarihinden beri Borsa İstanbul adıyla faaliyet göstermektedir.

Borsa İstanbul, genel kurul tarafından 3 yıl içinde 9 üyeden oluşan bir yönetim kurulu tarafından yönetilir. Yönetim kurulu başkanı ise Borsa İstanbul yönetim kurulu tarafından seçilir.

Borsa İstanbul Ne İşe Yarar, Faaliyet Amacı Nedir?

Borsa İstanbul Ne İşe Yarar, Faaliyet Amacı Nedir?

Borsa İstanbul, borsada işlem gören değerlerin güvenilir, rekabetçi olduğu ve alım - satım işlemlerinin istikrarlı bir ortamda yapılacağı uygun zemini oluşturur. Bu kapsamdaki faaliyetlerini: Kıymetlerin alım-satım emirlerinin hedeflenen çerçevede bir araya gelmesini sağlayacak şekilde yürütür. 

Borsada işlem gören değerlerin fiyat tespiti ve ilanından yükümlüdür. İlan edilen fiyatlarla yeni piyasalar, pazar yerleri ve platformlar da oluşturabilir. 

Kısacası: BİST piyasaları yönetmek ve işletmek vazifelerini yerine getirir. BİST faaliyetlerinin amaca uygun şekilde gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği ise Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından denetlenir.

8 Şubat'ta uygulanan devre kesici ile piyasalardaki son durum:

8 Şubat'ta uygulanan devre kesici ile piyasalardaki son durum:

Bugün, BİST 100 endeksinde saat 10.12'de yüzde 5 ve 10,42'de yüzde 7 sınırını aşan düşüş yaşandı. Bu yüzden Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi çalıştı. İki kez çalışan Devre Kesici Sistemi'nin ardından Borsa İstanbul tarafından yapılan KAP'ta yapılan duyuru ile işlemler tamamen durduruldu. 

BİST günü yüzde 7,09 oranında düşüşle, 4186 puandan tamamladı. Ayırca bugün BİST'te yer alan 11 hisse yükselirken 457 hisse düşüş gösterdi.

Borsa Ne Zaman Açılacak?

Borsa Ne Zaman Açılacak?

Borsa İstanbul'un işlem durdurma kararı ile ilgili duyuru Kamuoyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayınlandı. İlgili açıklama metninde: 

'Borsamız Pay Piyasası ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası pay ve pay endeksi türev pazarlarında işlemlerin durdurulmasına karar verilmiştir' ifadelerine yer verildi. 

Borsa İstanbul, 8 Şubat 2023 tarihinden itibaren 5 iş günü süreyle yani, 14 Şubat 2023 akşamına kadar kapalı olacak. 

Borsa İstanbul (BİST) 15 Şubat Çarşamba günü saat 09.55'te yeniden işleme açılacak.

8 Şubat (Bugün) Borsa'da Yapılan İşlemler İptal Edilecek mi?

8 Şubat (Bugün) Borsa'da Yapılan İşlemler İptal Edilecek mi?

Borsa İstanbul tarafından yapılan KAP açıklamasına göre 8 Şubat 2023 tarihinde gerçekleştirilen tüm işlemlerin BİAŞ Yönetmeliğinin 'Emirlerin ve İşlemlerin Borsa Tarafından İptali' başlıklı 33'üncü maddesinin 1-c bendi uyarınca iptal edilmesine karar verildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İşte, Borsa İstanbul tarafından yapılan 8 Şubat 2023 tarihli Borsa işlemlerinin iptaline ilişkin KAP duyurusu:

İşte, Borsa İstanbul tarafından yapılan 8 Şubat 2023 tarihli Borsa işlemlerinin iptaline ilişkin KAP duyurusu:

'Deprem felaketi sonrasında yaşanan volatilite artışı ve olağandışı fiyat hareketleri nedenleriyle Borsamız Piyasalarının güvenilir, şeffaf, etkin, istikrarlı, adil ve rekabetçi bir şekilde işleyişini teminen, Borsa İstanbul A.Ş. Borsacılık Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Yönetmeliği'nin 39 uncu maddesinin 1 inci fıkrası uyarınca Pay Piyasası ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası bünyesindeki Pay ve Pay Endeksi Türev Pazarlarının 8 Şubat 2023 tarihinde saat 11:00 itibarıyla 5 iş günü süreyle (14 Şubat 2023 akşamına kadar) kapatılmasına ve kapatılan pazarlarda sağlıklı fiyat oluşumuna imkan sağlamayan düşük işlem hacmi de dikkate alınarak 8 Şubat 2023 tarihinde gerçekleştirilen tüm işlemlerin BİAŞ Yönetmeliğinin 'Emirlerin ve İşlemlerin Borsa Tarafından İptali' başlıklı 33 üncü maddesinin 1-c bendi uyarınca iptal edilmesine karar verilmiştir.'

İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın