Görüş Bildir
Haberler
Bilim İnsanlarının Yaşama Geri Döndürmeyi En Çok Umduğu Nesli Tükenmiş 10 Canlı

Bilim İnsanlarının Yaşama Geri Döndürmeyi En Çok Umduğu Nesli Tükenmiş 10 Canlı

Duru
31.05.2023 - 09:02

Dünya'da soyu tükenmiş birçok canlı var. Bu canlılardan bazılarının dokusal örnekleri bulunmasından dolayı gelecek yüzyılda canlandırılması planlanmaktadır. Bugün bilim insanları tarafından canlandırılması en olası görünen 10 türü sıraladık.

Kaynak: https://www.discoverwalks.com/blog/wo...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Jurassic Park filmini izlediyseniz soyu tükenmiş canlıları hayata geri döndürmeye çalışmanın tehlikelerini bilirsiniz.

Jurassic Park filmini izlediyseniz soyu tükenmiş canlıları hayata geri döndürmeye çalışmanın tehlikelerini bilirsiniz.

Amerikalı bilim insanları ise şu anda 10 hayvan türünü yaşama geri döndürmeye çalışıyor. Korkmayın listede şuanlık dinozorlar yok gibi dursa da onlara yakın birkaç canlı var.

1. Yünlü Mamut

1. Yünlü Mamut

Yünlü mamut, yaklaşık 10.000 yıl önce soyu tükenmiş bir mamut türüdür. Kutup tundrasında donmuş halde bulunan yünlü mamut'un DNA'ları sayesinde bilim insanları tekrar yaşama döndürmeyi umuyorlar. Biyoteknoloji şirketi Colossal'a göre bilim insanları, soyu tükenmiş bu koca memeliyi 2027 yılına kadar diriltmeyi umuyor. Ayrıca Dallas merkezli bir firma, 2021'de başladıkları projelerine 2022 yılında 60 milyon dolarlık fon buldu.

2. Kılıç Dişli Kaplan

2. Kılıç Dişli Kaplan

Bilim insanlarına göre Kılıç Dişli Kaplanlar, Kuzey ve Güney Amerika'da yaygın olarak yaşamışlardı ve modern kediciller ile bağlantılıydı. Kılıç Dişli Kaplanların nesli yaklaşık 10.000 yıl önce tükendi ve elimizdeki DNA onları diriltmek için yetersiz olabilir.

3. Dodo Kuşu

3. Dodo Kuşu

Listemizdeki diğer hayvanlara kıyasla bize yakın bir zamanda yaşayan Dodo Kuşları'nın nesli 17. yüzyılın sonunda tükendi. Devasa Biyolojik Bilimler şirketi Dodo kuşunu canlandırmak istedikleri canlıların listesine çoktan ekledi.

4. Büyük Auk

4. Büyük Auk

Büyük Auk eskiden Kuzey Atlantik'te yaygın olarak yaşamıştı. Bu kuş yumurtaları, eti ve tüyleri için sıkça avlandığı için nesli tükenmiştir. Soyu tükenmiş olan Büyük Auk'u soyu tükendiği için klonlamak mümkün gibi görünmese de DNA'sını kullnarak ve Jiletli Kuş genomları ile melezleyerek yakın bir tür oluşturmanın mümkün olduğu düşünülüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Moa

5. Moa

Moa (oOder Dinornithiformes), bir zamanlar Yeni Zelanda'da yaşayan deve kuşu benzeri bir türdü. Moa'nın yok oluşu aşırı avlanma sonucu insanların Yeni Zelenda'da yaşamaya başlamasından 100 yıl sonra gerçekleşti. Harvard araştırmacıları, bu türü geri canlandırmayı umuyorlar.

6. Quagga

6. Quagga

Quagga, on dokuzuncu yüzyılın sonlarında nesli tükenesiye kadar Güney Afrika'nın ovalarında yaşayan bir zebra türüdür. Bugün ise Quagga Projesi isimli bir araştırma bu türü canlandırmaya çalışıyor.

7. Pirene Dağ Keçisi

7. Pirene Dağ Keçisi

Pirene dağ keçisi, İber Dağ Keçilerinin dört alt türünden birisidir. Son Pirene Dağ Keçisi'nin Ocak 2000'de öldüği ve nesli tükendiği düşünülüyordu ki, bir grup İspanyol ve Fransız bilim insanı 30 Temmuz 2003'te Pirene Dağ Keçisini bularak kurtardılar. Ne yazık ki bulunan keçi yine öldü ve türün soyun tükenmiş oldu.

8. Steller'in Deniz İneği

8. Steller'in Deniz İneği

Steller'in Deniz İneği (Hydrodamalis gigas), Bering Denizi'ndeki Komandor Adaları çevresinde yaşayan devasa bir su hayvanıydı. Ne yazık ki Kuzey Kutbu'nun keşfedilmesinden sadece 30 yıl içerisinde avcılar tarafından Steller Deniz İnekleri'nin soyu tükendi.

9. Baiji Nehri Yunusu

9. Baiji Nehri Yunusu

Baiji Nehri Yunusu, Çin'in Yangtze Nehri'nde yaşamakta olan nesli tükenmiş bir tatlı su yunusu türüdür. 40 yıldır tespit edilemeyen bu yunus, IUCN'e göre nesli tükenmiş veya tükenmeye yakın durumda.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Fil Kuşu

10. Fil Kuşu

Fil kuşları, Madagaskar Adası'nda yaşayan ve uçamayan kuşlardan oluşan Aepyornithidae'nin nesli tükenmiş üyeleridir. Bu türün, insan faaliyetlerinin bir sonucu olarak MS 1000 ile 1200 yılları arasında soyunun tükenmiş olduğu düşünülmektedir. Bu türe ait birçok bol miktarda kemik ve doku bulunması nedeniyle tekrar yaşama döndürülmesi amaçlanmaktadır.

İlginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
18
7
6
4
3
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
JohnySins

Bununla ugrasacaklarina yasak avcilarin neslini yok etseler ya hem doga hem canlilar rahatlar. Avciligin sporu mu olur aq.