Görüş Bildir
Haberler
Bilim Dünyasında Bu Hafta Yaşananlar!

Bilim Dünyasında Bu Hafta Yaşananlar!

idil kaba
26.01.2020 - 02:15

'Yuh, neler neler olmuş!' demenize sebep olacak bu hafta bilim dünyasını çalkalayan birbirinden ilginç haberlere gelin hep birlikte bakalım... 🤓🧠

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu içerik hazırlanırken Phys, Popular Mechanics ve Sputnik sitelerinden yararlanılmıştır. 

Haftaya 'yok artık' diyeceğiniz bir haberle başlayalım. Bilim insanları nükleer atıklardan elmas batarya üretti!

Haftaya 'yok artık' diyeceğiniz bir haberle başlayalım. Bilim insanları nükleer atıklardan elmas batarya üretti!

İngiltere’de ilk nükleer tesislerden bir tanesi olan Berkeley Tesisi 30 yıldır kullanıma kapalıydı. Bir grup bilim insanı bu nükleer tesisisin materyallerini geri dönüştürüp, karbonu sıkıştırarak elmas üretti. 

Bu araştırmanın başında olan Bristol Üniversitesi’nden Tom Scott, ekibinin ürettiği prototip elmas bataryaların olağanüstü yaşam koşullarında varlığını sürdürebilen ve ileride uzay alanında da oldukça faydalı olacak bir keşif olduğunun da altını çizdi.

Bu hafta Dünya'nın gündemini çalkalayan haber Çin'den geldi! Yeni koronavirüsü (corona) başka ülkelere de yayılmaya başladı.

Bu hafta Dünya'nın gündemini çalkalayan haber Çin'den geldi! Yeni koronavirüsü (corona) başka ülkelere de yayılmaya başladı.

2019 yılının Aralık ayında ortaya çıkan ve yayılmaya devam eden koronavirüsü (corona), ABD, Japonya, Tayland, Gyüney Kore, Tayvan, Singapur, Vietnam ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde görüldü. 

Çin'de virüsün bulaştığı kişi sayısı 517 çıktı ve hayatını kaybedenlerin sayısı ise 17'ye yükseldi. Ülkemizde virüs salgını görülmüyor fakat olası bir durumda hazırlıklı olmak adına İstanbul'dan Çin'e olan uçuşlarda çeşitli önlemler alındı. Bakalım ilerleyen günlerde neler olacak...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Koronavirüsü (corona) için dikkat etmeniz gereken noktaları buraya bırakıyoruz... 👇

Koronavirüsü (corona) için dikkat etmeniz gereken noktaları buraya bırakıyoruz... 👇

Yeni koronavirüsü (corona) hakkında daha fazlasını merak edenler için... 😷

Bu haftanın en heyecan verici haberlerinden biri de Dolmabahçe Sarayı'nda bulunan 100 yıllık gazete oldu!

Dolmabahçe Sarayı'nda yapılan restorasyon çalışmaları sırasında 11 Şubat 1917 tarihine ait, Prens Celaleddin’in uçuşunun sorunsuz geçtiğine dair, Osmanlıca ve Fransızca yazılmış haberin olduğu bir gazete bulundu. Bu gazete parçalarının aynı zamanda dolgu malzemesi olarak kullanıldığı ortaya çıktı. 

Beklenmedik bu sıra dışı keşif geçmişe dair başka gizemli parçaların olup olmayacağı konusunda kafamızda soru işareti bıraktı...

Daha önce böylesini görmemiştik! Dünyanın en hızlı ve en donanımlı kamerası ile tanışın... Şok dalgasının su üzerinde dağılışının yavaş çekimdeki görüntüsü. 👇

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nden Lihong Wang geçtiğimiz yıl en hızlı kamerayı icat etmişti, bu sene de elindeki teknolojiyi geliştirerek saniyede 1 trilyon kare çeken bir fotoğraf makinesi ile icadını bambaşka bir boyuta taşıdı! Aynı zamanda saydam nesnelere yansıyan ışığı da yakalayabilen bu kamera, ışığın hareketini yalnızca tek bir seferde yakalayabiliyor.

Bir kameradan daha fazlası... Aynı zamanda şok dalgalarını ve nöronlardan geçen sinyalleri bile yakalayan kameranın kapasitesini biz de hayal edemiyoruz!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Restorasyon çalışmasında ortaya çıkan kuzu, sosyal medyayı ikiye böldü! 👀

Restorasyon çalışmasında ortaya çıkan kuzu, sosyal medyayı ikiye böldü! 👀

1432 yılında Hubert ve Jan Van Eyck tarafından tamamlanan Orta Çağ Avrupası’nın en önemli sanat eserlerinden ve  ilk yağlı boya tablolarından bir tanesi olan 'Gent Altar Panosu' ile ilgili 2012 yılından bu yana restorasyon çalışmaları yapılıyor. Çalışmalar sonucunda bulunan ve panonun içinde yer alan 'Mistik Kuzu Tapınması' tablosunda yer alan kuzunun İsa'nın sembolü olduğu ortaya çıkarıldı. İşte o kuzunun yenileme çalışmalarından sonra geldiği son hali, sosyal medyanın ikiye bölünmesine sebep oldu. 

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

En çok el koyulan eserlerden biri olarak tarihe geçen Gent Altar Panosu'nun onarım sürecinde başından geçenleri merak edenler için... 👇

Geçtiğimiz haftalarda olduğu gibi bu hafta da gurur verici bir haber süslüyor gündemimizi, Dr. Duygu Özmadenci ABD’de sadece 10 bilim insanına verilen bir ödül aldı!

Geçtiğimiz haftalarda olduğu gibi bu hafta da gurur verici bir haber süslüyor gündemimizi,  Dr. Duygu Özmadenci ABD’de sadece 10 bilim insanına verilen bir ödül aldı!

Bu hafta da gurur duymalara doyamadığımız bir haber bilim dünyasının gündemine oturdu... 

Yumurtalık kanseri hücrelerini çoğaltan Fokal Adezyon Kinaz (FAK) adlı protein ile ilaçlı mücadele yönteminin keşfini yapan Dr. Duygu Özmadenci, kanser araştırmalarına destek veren Ovarian Cancer Research Alliance’nın (OCRA) sadece 10 bilim insanına verdiği ödüle ve 75 bin dolarlık araştırma desteğine layık görüldü.

Dr. Duygu Özmadenci'nin üstün başarısını bir kez daha tebrik ediyoruz... 

Değerli bilim insanı Dr. Duygu Özmadenci ve başarıları hakkında daha fazlasını merak edenler için... 👇🔬

Bilim dünyasında yaşanan gelişmeleri yakından takip edebilesiniz diye bir önceki içeriğimizi de şöyle bırakıyoruz. 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
41
17
8
3
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

saniyede 1 trilyon kare ? inanılır gibi degil peki veriyi nereye nasıl depoluyorlar. Bunun içinde başka bir gelişmiş teknolojiye ihtiyaç var. Bir şeyler ... Devamını Gör