Görüş Bildir
Haberler
Bilim Açıklıyor: Dünyanın En Güçlü Duygusu Aşkın Biyolojik Anlamı

etiket Bilim Açıklıyor: Dünyanın En Güçlü Duygusu Aşkın Biyolojik Anlamı

Fulin
10.05.2016 - 16:25 Son Güncelleme: 10.02.2022 - 13:38

Sevgililer Günü yaklaşıyor. Dünyanın en güzel, en güçlü ve en karmaşık duygusu. Tabii ki aşktan bahsediyoruz. Kimilerine göre çok güzel, kimilerine göre de hayatı zindan eden bu duygunun bilimsel açıdan nedenlerine göz atıyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yanakların Kızarması

Yanakların Kızarması

Hoşlandığımız kişiyi görünce yüzümüz kızarır. Bunun sebebi nabız artışı ve adrenalin salgısıdır. Böylece damarlarda pompalanan kan akışı hızlanır ve kandaki oksijen miktarı artar. Bu da kırmızı görünmenize neden olur.

Kızarmak utandırıcıyken kadınlar neden allık kullanır? Cevap; potansiyel partnerlerine gençliğin çekiciliğini ve doğurganlıklarını göstermek için.

Midede Kelebeklerin Uçuşması

Bu hissi yaşamayan yoktur. Hem çok güzel, hem de çok tedirginlik veren bir histir bu. Sebebi vücudun stresli durumlarda verdiği 'savaş ya da kaç' tepkisi. Yine adrenalin kalbinizi hızlandırır. Çünkü kaçma durumunda hızlıca koşmanız gerekebilir. Vücudunuz sizi buna hazırlar. Beyin vücudun farklı bölgelerinin kan akışını değiştirir, bu da mide gibi organların etrafındaki kasların kasılmasına sebep olur. Vücut bu tepkiyi çok dramatik durumlarda verir, aşık olduğunuz kişiyi size fiziksel olarak zarar verecek biri olarak algılar.

Öpüşmek

Öpüşmek

Kesin kanıtlar olmasa da, öpüşmenin yüzleri çok yaklaştırdığı için feromonlarımızı karıştırmamıza yardımcı olduğu düşünülüyor. Böylece taraflar kaliteli bebekler yapıp yapamayacaklarını söyleyen biyolojik bilgilere sahip oluyorlar.

Göz Bebeklerinin Büyümesi

Aşık olduğunuzda göz bebekleriniz büyür. Bu otonom sinir sisteminin yol açtığı istemsiz bir durumdur. Adrenalin, dopamin ve serotonin gibi hormonlar da göz bebeklerini büyütür. Büyük göz bebekleri kişiyi daha çekici gösterir. Bu da cinsel cazibeyi teşvik eden evrimsel bir fonksiyon olduğunu ispatlıyor.

Sarılmak

Sarılmak

Neden herkes sarılmaktan hoşlanır? Sarılmanın klasik fiziksel temastan farklı olduğu bir gerçek. Bunun sebebi sarılırken oksitosin hormonu salgılamamız. Bu hormon, sarıldığımız kişiyle bağ kurmamızı sağlıyor. Tıpkı bir anne ve bebeği gibi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kalp Atışlarının Senkronizasyonu

Kalp Atışlarının Senkronizasyonu

Birbirine aşık insanlar 3 dakika göz göze baktığında kalp ritmleri senkronize bir şekilde atmaya başlar. Bunun sosyal medyada dönüp dolaşan bir efsane olduğunu düşünebilirsiniz, ama bilim doğru olduğunu söylüyor.

Uyuşturucu Etkisi

Hiç uyuşturucu kullanmamış olanlar bile aşkın uyuşturucu etkisi verdiğini bilir. Araştırmalar aşkın beyindeki reaksiyonlarının kokainle aynı olduğunu gösteriyor. Her ikisinin de aynı anda beynin 12 ayrı noktasını uyarması ve coşkulu mutluluk hissini canlandırması; ne kadar benzediklerini ortaya koyan bilgiler.

Yaratıcılığın ve İlhamın Artması

Aşk ve seks, insanın yaratıcılığını artırıyor. Bunun sebebi beynin farklı fonksiyonlarını çalıştırması. Algıların açılması da diyebiliriz.

Kalp Kırılması

Kalp Kırılması

Çok üzgün ve mutsuzken kalbinizin gerçekten ağrıdığını, sıkıştığını, dökülüyor gibi olduğunu hissettiniz mi? Bu beyindeki anterior cingulate korteksinin neden olduğu bir şey. Ekstra aktif hale gelerek duygularımızı düzenler, bu sırada göğüs ve karın bölgesindeki vagus sinirini uyarır. Araştırmalar üzüntü kaynaklı kalp ağrısıyla kalp krizi arasında büyük benzerlik olduğunu gösteriyor.

El Ele Tutuşmanın Etkisi

Aşıkların el ele tutuşması, eğer taraflardan birinin bir sıkıntısı varsa ondan uzaklaşıp rahatlamasını sağlıyor. Araştırmalar gösteriyor ki, birbirine bağlı uzun süreli çiftlerin el ele tutuşması; tarafların yaşadığı stresli bir durumu azaltması ve onunla baş edebilmesi anlamında yarar sağlıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Aşk Hayatın Merkezi ❤️

Aşk Hayatın Merkezi ❤️

Harvard Üniversitesi'nde yapılan 80 yıllık bir araştırmanın sonucu gösteriyor ki, insanlar hayatlarını aşkı arayarak ya da aşkın etrafında geçiriyor. Hayatın merkezinde aşk var, diğer her şey onun çevresinde.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
355
171
54
40
23
21
20
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın