Görüş Bildir
Haberler
Beyazıt Meydanı'ndan Çağrı: Raşit Tükel Rektörümüz, Seçimimize Saygı Gösterin

Beyazıt Meydanı'ndan Çağrı: Raşit Tükel Rektörümüz, Seçimimize Saygı Gösterin

FreiGeist
17.03.2015 - 15:53
İçeriğin Devamı Aşağıda

İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü önünde gerçekleşen eylemde öğrenciler, akademisyenler, üniversite çalışanları, meslek odaları “Rektörlük seçiminde en çok oy alan Raşit Tükel atanmalı” çağrısı yaptı.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) rektörlük seçimlerinde en yüksek oyu alan İÜ Demokratik Üniversite Girişimi adayı olarak katı Prof. Dr. Raşit Tükel’in atanması için çağrılar sürüyor.

Bianet'ten Beyza Kural'ın haberine göre, Üniversite Dayanışma Platformu ve İstanbul Meslek Odaları Koordinasyonu’nun Beyazıt Meydanı’nda gerçekleştirdiği ve Raşit Tükel'in de yer aldığı eyleme akademisyenler, öğrenciler, üniversite çalışanlarının da aralarında olduğu yüzlerce kişi katıldı.

“#Rektör Raşit Tükel. Oylarımıza ve demokrasiye sahip çıkıyoruz” pankartı ardından toplanan insanlar “Raşit Tükel Rektörümüzdür”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları attı.

Meslek odaları, Üniversite Dayanışma Platformu, öğrenciler, taşeron çalışanlar adına yapılan konuşmalarda YÖK’e ve cumhurbaşkanına üniversitenin iradesine saygı gösterme çağrısı yapıldı.

Raşit Tükel de seçimlerden önce de dile getirdikleri en yüksek oyu alanın atanması taleplerini yineledi, atamaların takipçisi olacaklarını söyledi.

12 Mart’ta gerçekleşen ve 2 bin 537 oyun geçerli sayıldığı seçimlerde Prof.Dr. Raşit Tükel 1202 oyla ilk sırada yer alırken Tükel’i 908 oy ile mevcut rektör vekili Mahmut Ak takip etti.

Üniversite, seçimlerde belirlenen altı ismi Yükseköğretim Kurulu’na gönderecek. YÖK, altı adaydan üç kişi seçerek Cumhurbaşkanı’na öneri listesi verecek. Rektör, cumhurbaşkanının atamasıyla belirlenecek.

Meslek Odaları Koordinasyonu: Üniversitenin iradesine saygı

İstanbul Meslek Odaları Koordinasyonu adına konuşan Kazım Mermer, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümet sandığın iradesine saygı duymanın demokrasi eşiği olduğunu dillendiriyor” diyerek YÖK’e ve cumhurbaşkanına “İstanbul Üniversitesi’nin iradesine saygı duyma” çağrısı yaptı.

“Demokratik, özgür, çoğulcu ve özerk bir üniversite inşa etmek adına gerçekleştirilecek dayanışma, tüm politik dinamiklerin, kurulların ve de kurumların birinci sorumluluğudur. Bu sorumluluğun gereğini yerine getirmek, akademik özgürlüklere, toplumsal barışa ve ülkede özlemini çektiğimiz demokrasiye katkı sağlayacaktır.”

Üniversite Dayanışma Platformu: Tüm üniversiteleri özgürleştirecek bir rüzgar

Üniversite Dayanışma Platformu: Tüm üniversiteleri özgürleştirecek bir rüzgar

Üniversite Dayanışma Platformu adına konuşan Prof. Dr. Beyza Üstün, Tükel’in en yüksek oyu aldığı rektörlük seçimlerinin özgür ve özerk üniversite için sürdürdükleri uzun soluklu bir mücadelenin geldiği nokta olduğunu söyledi.

“Özgür, bilimsel, toplum yararına üniversite için mücadele yürüten 42 demokratik kitle örgütünden oluşan Platformumuz Raşit Tükel’i destekliyor.

“Raşit Tükel’in rektör olduğunda tüm üniversiteler buradan gelen rüzgarla özgürleşecek. Tükel rektör olduğunda soruşturmaların, baskıların buradan başlayarak sona ereceğine eminiz. Raşit Tükel rektörümüzdür. YÖK ve cumhurbaşkanı bunu tanımalı.”

Raşit Tükel: Atamayla gelirseniz bağımsız üniversite yönetemezsiniz

Raşit Tükel: Atamayla gelirseniz bağımsız üniversite yönetemezsiniz

Raşit Tükel, yıllardır üniversitelerin daha özgür, özerk, katılımcı ve şeffaf olması için mücadele sürdürdüklerini ve rektörlük seçimlerinin de bu mücadelenin bir parçası olduğunu söyledi.

“Seçimle değil atamayla geldiğiniz zaman bağımsız bir üniversite yönetemezsiniz. Dışarıdan gelen taleplere karşı duramazsınız.”

“Üniversitenin tüm bileşenleri rektörlük seçimlerinde oy kullanabilmeli.  Öğretim üyeleri oylarını özgür, demokratik, özerk üniversiteden yana kullandı. Bu, üniversitede değişim istendiğini gösteriyor.

“Bize diğer üniversitelerden gelen destek de bu talebin tüm üniversiteleri kapsadığını anlatırken, üniversite dışından gelen destekle bu toplumsal bir talep haline geldi.

“Yıllardır rektörlük atamalarında seçimlerin dikkate alınmamasına tepki gösteriyoruz. En yüksek oyu alanın atanması gerektiğini söylüyoruz. Demokrasinin temel koşulu olarak sandık iradesini hayata geçirmek gerekir. Oylarımıza sahip çıktığımız gibi oylarımızın takipçisi olacağız.”

Konuşmaların ardından özgür kürsü çağrısıyla katılımcılara söz verildi. Basın açıklamasının ardından katılımcılar üniversite içinde gerçekleşecek foruma katıldı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0