Görüş Bildir
Haberler
Bebeğinizin Güzel ve Uzun Bir Gece Uykusu Çekebilmesi İçin Altın Değerinde 9 Öneri

Bebeğinizin Güzel ve Uzun Bir Gece Uykusu Çekebilmesi İçin Altın Değerinde 9 Öneri

Gülbeyaz
11.03.2023 - 07:24

Gündüz - gece karışıklığı yaşamak henüz dünyayı anlamaya çalışan minik bebeklerde sıklıkla görülür. Anne karnı ile dış dünya birbirinden çok farklıdır. Bu nedenle geceleri sanki gündüz gibi algıladıkların uyumayabilirler. Bu korkulacak bir şey değil çünkü dünya yeni doğanlara henüz bir hayal gibi gelir. Bebeğinize gün içinde uygulayacağınız birkaç taktikle geceleri uyumasına yardımcı olabilirsiniz. Öyleyse gelin gece güzel bir uyku çekebilmek için neler yapılabilir bir göz atalım...

Kaynak: https://www.happiestbaby.com/blogs/ba...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bebeklerin gece ve gündüzü karıştırması çok doğaldır.

Bebeklerin gece ve gündüzü karıştırması çok doğaldır.

Anne karnında saat yoktur ama bebekler içeride zaman duygusu oluşturmaya başlarlar. Sorun şu ki bu zamanı dış dünyadaki ile en başından beri karıştırırlar. Bebekler hareket ederek uyuduklarından, örneğin anne yürüyüş veya egzersiz yaparken uyumayı severler.

Ama rahim hareketsiz ve sıkıcı olduğunda, yani siz uyurken, ise oynamayı severler. Doğduklarında ise bu düzenin değişmesi gerekir. Bu yeni düzene alıştırmak için şunları uygulayabilirsiniz:

1. Gündüzleri bebekle birlikte dışarı çıkmak

1. Gündüzleri bebekle birlikte dışarı çıkmak

Özellikle öğleden önce dışarı çıkmak, bebeğinizin iç saatini sıfırlamaya yardımcı olacaktır. Aslında, Uyku Araştırmaları Dergisi'nde yapılan bir araştırma, geceleri iyi uyuyan bebeklerin, geceleri uyumayan küçüklere göre güneşte iki kat daha fazla zaman geçirdiğini buldu. Güneş ışığı ve temiz hava almanın bebeklerin beyinlerinin ne zaman uyumaları ve ne zaman uyanmaları gerektiğini daha iyi belirlemelerine yardımcı olduğu ortaya çıktı. Güneşin zararlı etkilerinden korunmaya dikkat etmelisiniz elbette.

2. Ana kucağı kullanmak

2. Ana kucağı kullanmak

Gündüzün eğlenceli, aktif bir zaman olduğu fikrini pekiştirmek için bebeğinize gün içinde kullanmak üzere ana kucağı ya da salıncak alabilirsiniz. Gün boyunca oyuncaklar ve etrafında olup biten onu uyanık tutmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca araştırmalarda üç saat ana kucağında oturan bebeklerin ağlamasının yüzde 51 azaldığı görüldü.

3. Uyku saatini anlamasını sağlamak

3. Uyku saatini anlamasını sağlamak

Bebeğinizin gün içinde aşırı yorulmasını önlemek ve akşam yatmanızı takip etmelerini sağlamak için bir bebek programı oluşturabilirsiniz. Bebekler 1 aylık olduklarında bir programa uyabilirler. Bebek uyandırma pencereleri kullanmak ve bebeğinize masallar ninniler dinleterek uyutmak da iyi bir seçenek.

4. Anne sütündeki kafein miktarına dikkat etmek

4. Anne sütündeki kafein miktarına dikkat etmek

Emziriyorsanız, kafein bebeğinizin uyku düzenini bozabileceğinden, olabildiğince bitter çikolata ve kahve ve kola gibi besinlerden kaçınmalısınız. Kahve alımınızı sadece bir sabah fincanıyla sınırlamaya çalışın. Unutmayın, siz ne yiyorsanız bebeğiniz de onu yiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Gece bez değiştirmeyi en aza indirgemek

5. Gece bez değiştirmeyi en aza indirgemek

Bir süre, her beslenmeden sonra birçok bebek kaka yapar. Bu nedenle, akşamları çok yemek yiyorlarsa, geceleri kirli bir bezle uyanma şansları yüksektir. Bebeği gün içinde daha fazla kaka yapmaya teşvik etmek iyi bir seçenek olabilir. 

İkincisi, güzel bir karın masajı. Bebeğinizin gün içinde kaka yapmasına yardımcı olmak için dizden karına küçük egzersizler yaptırabilirsiniz, böylece gece uykusu bez ihtiyacı ile bölünmez.

6. Gece dikkatini dağıtacak şeyleri engellemek

6. Gece dikkatini dağıtacak şeyleri engellemek

Gece boyunca onun bir ihtiyacını giderirken oyun oynar tarzda uyku açıcı aktivitelerden kaçınabilirsiniz. Odayı karanlık ve sessiz tutmak, konuşmanız gerekiyorsa yumuşak ve kısık bir ses tonu kullanmak ve bebeğinizle uzun göz temasından kaçınmak bu konuda yardımcı olabilir. 

 Bebeğin gece uyanışlarının eğlenceli olmasını ya da bebeğin bunu dört gözle beklediği bir şey olmasını istemezsiniz değil mi? Onun yerine gün içerisinde onunla bol bol etkileşime geçmelisiniz.

7. Gece uyandığında ona çok ilgi göstermemek

7. Gece uyandığında ona çok ilgi göstermemek

Bebeğiniz ağlıyorsa, elbette durum başka. Ancak sadece sızlanıyorsa veya sesler çıkarıyorsa, gidip kontrol etmeden önce onlara uykuya dalmaları için biraz süre tanıyın. Arka planda beyaz gürültü olması ve kundağa sarılı olmak onları sakinleştirir. Bebek uyku döngüleri bir saatin altındadır, bu nedenle başka bir uyku döngüsüne geçtikleri için sık sık kıpırdamaları veya kısa süreli olarak uyanmaları çok normaldir.

8. Şekerlemelerin uzayıp derin uykuya dönüşmemesi

8. Şekerlemelerin uzayıp derin uykuya dönüşmemesi

Gün içerisinde oyun oynayıp yorulduğunda bebekler şekerleme yapma ihtiyacı hissederler. Bu uykuların kısa olmasına özen gösterebilirsiniz. Eğer çok fazla uyursa gece uyuyamayacaktır. Uzmanlar bu kısa kestirmelerin en fazla 2 saat olmasını öneriyor.

9. Hafif uykuluyken onları beslemek

9. Hafif uykuluyken onları beslemek

Uyku ve uyanıklık arasındaki o hissi bilirsiniz. Çoğu insan o evredeyken söylenilen şeyleri bile tam olarak algılayamaz. Bebekler de öyledir. Ne olup bittiğini tam olarak anlayamadıkları evrede eğer onları beslerseniz bu hoşlarına gider ve bir dahaki sefere uyurken yine isterler. 

Uyumadan önce bebeğinizi nazikçe yataktan çıkarıp, tamamen uyanık değilken beslemeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca bu gecenin ilerleyen saatlerinde acıkıp uyanmasını önlemeye yardımcı olacaktır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
2
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın